Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ;

Προστέθηκε την: 28/12/2015Αυτές τις γιορτινές μέρες σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε ενθαρρύνει τα παιδιά να συγκεντρώσουν παλιά παιχνίδια τους και να τα δώσουν σε κάποιο ίδρυμα, να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού, να μοιραστούν. Ξέρετε όμως γιατί είναι καλό να μάθουν να μοιράζονται;

Ενθαρρύνετέ τα να μοιράζονται, μην τα πιέζετε

Τα παιδιά έχουν δυσκολία στο να μοιράζονται τα πράγματά τους, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους. Η γνώση και η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει και να γίνει ένα γενναιόδωρο άτομο.
Το πραγματικό μοίρασμα συνεπάγεται ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπει στη θέση του άλλου και να δει τα πράγματα από την σκοπιά του άλλου. Τα παιδιά κάτω από την ηλικία των έξι ετών σπάνια μπορούν να το κάνουν αυτό. Μην περιμένετε ένα παιδί κάτω από τα δύο ή τα δυόμιση χρόνια του να δεχτεί εύκολα να μοιραστεί το παιχνίδι του με κάποιο άλλο παιδί. Τα παιδιά μάλιστα κάτω των δύο ετών μπορούν να παίξουν παράλληλα με άλλα παιδιά, αλλά όχι μαζί τους. Είναι πιο εγωκεντρικά, ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους και τα υπάρχοντά τους και δεν σκέφτονται τι θέλει ή τι νιώθει το άλλο παιδί. Όμως, όταν δίνετε το καλό παράδειγμα, τα ενθαρρύνετε να δώσουν και να είναι γενναιόδωρα, τότε τα παιδιά θα αρχίζουν να παίζουν μεταξύ τους και να συνεργάζονται στο παιχνίδι, και θα εκτιμήσουν την αξία της ανταλλαγής και του μοιράσματος.

Γιατί είναι καλό να μάθουν να μοιράζονται;


Αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες
Το μοίρασμα είναι μιας ζωτικής σημασίας κοινωνική δεξιότητα επειδή ενισχύει την κοινωνικότητά τους, βοηθά τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά με άλλα παιδιά, τονώνει το αίσθημα της φιλίας.

Μαθαίνουν να διαπραγματεύονται

Το μοίρασμα διδάσκει στα παιδιά τον αμοιβαίο συμβιβασμό. Μαθαίνουν ότι αν δώσουν στους άλλους, μπορούν να πάρουν κι εκείνα κάτι που θέλουν. Επιπλέον, μαθαίνουν να διαπραγματεύονται αλλά και να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση από πιθανή άρνηση των άλλων παιδιών. Το πάρε-δώσε διευκολύνει τα παιδιά να τα βγάζουν πέρα μόνα τους. Αυτές οι πρώτες του συναλλαγές είναι μαθήματα αληθινής ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται καλύτερα όταν μπορούν να διαπραγματεύονται με τους άλλους. Γι’ αυτό, μην τα διευκολύνετε: αφήστε τα να τα βρουν μεταξύ τους.

Αυξάνουν την αυτοεκτίμησή τους
Όταν ένα παιδί γνωρίζει ένα νέο φίλο και μοιράζεται μαζί του τα παιχνίδια του ενισχύει την αυτοπεποίθησή του.

Τους δίνει χαρά
Ο αλτρουισμός πάντα δίνει χαρά, σε μικρούς και σε μεγάλους. Ο λόγος έχει επιστημονική εξήγηση: ο αλτρουισμός ενεργοποιεί τις ορμόνες της καλής διάθεσης, τις ενδορφίνες, που προκαλούν την αίσθηση της ευφορίας, της χαράς και της αυξημένης ενεργητικότητας.

Ενισχύει την εμπιστοσύνη τους
Όταν ένα παιδί πλησιάζει ένα άλλο, κάνει ένα καινούργιο βήμα προς το άγνωστο. Δίνοντας τα παιχνίδια του δείχνει να εμπιστεύεται τον άλλον.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132