Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Προστέθηκε την: 15/12/2015Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τον Άη Βασίλη!


Αν φέτος δεν μπορεί να φέρει ένα γεμάτο σάκο με δώρα μην απογοητεύεστε, ούτε εσείς ούτε τα παιδιά. Το να εξοικειωθούν τα παιδιά με την ιδέα των λίγων παιχνιδιών δεν θα τα κάνει λιγότερα παιδιά. Αντιθέτως, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκλειδώσουν τη δημιουργικότητά τους, τη φαντασία τους, να ανακαλύψουν τις τεχνικές τους δεξιότητες και αλλά και τη χαρά που μπορεί να δώσει το ΕΝΑ δώρο κι όχι τα πολλά.

Γιατί το παιδί δεν χρειάζεται πολλά παιχνίδια;
Τα υπερβολικά παιχνίδια εμποδίζουν το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία και την εφευρετικότητά του σύμφωνα με πείραμα που έγινε από γερμανούς ερευνητές. Έπεισαν μια τάξη νηπιαγωγείου να απομακρύνει όλα τα παιχνίδια για τρεις μήνες. Παρόλο που στην αρχή τα παιδιά βαριόνταν, σύντομα άρχισαν να χρησιμοποιούν το περιβάλλον τους για να εφευρίσκουν παιχνίδια, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Επιπλέον τα λιγότερα παιχνίδια βοηθούν το παιδί να γίνει πιο επινοητικό, μαθαίνει να εκτιμά τα όσα έχει, να προσέχει τα πράγματά του, να αναπτύσσει μεγαλύτερη αγάπη για το διάβασμα, τη ζωγραφική, τη μουσική και το γράψιμο, να μειώνει τον εγωισμό του.

Όλα ξεκινούν από το παράδειγμα
Εάν εσείς είστε άτομο που βρίσκει τη χαρά στην αγορά αντικειμένων τότε γιατί και το παιδί να μην μιμηθεί την ίδια συμπεριφορά; Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους. Και δεν ζητούν πολλά παιχνίδια αν δεν τους δίνονται συχνά παιχνίδια και εάν δεν έχουν μάθει στην υπερκατανάλωση. Συμβαίνει πολλοί γονείς να παρέχουν σε υπερβολικό βαθμό διάφορα αντικείμενα προκειμένου να μην λείψει «τίποτα του παιδιού». Ωστόσο πολλές φορές αυτό κρύβει την προσπάθεια των γονιών να κερδίσουν την αποδοχή των παιδιών τους. Όσα περισσότερα αντικείμενα του παρέχουν τόσο περισσότερη αποδοχή πιστεύουν ότι θα έχουν από αυτά.

Γράψτε μαζί το γράμμα στον Αη Βασίλη
Ζητήστε από τα παιδιά να γράψει ο καθένας το δικό του γράμμα. Όταν θα γράφετε το δικό σας διαβάζετε φωναχτά ότι θέλετε για δώρα κάποιες αξίες όπως αγάπη, ειρήνη, ασφάλεια κ.λπ.εξηγώντας το γιατί. Μη βάλετε υλικά αγαθά στη λίστα των γιορτών. Τα παιδιά να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Μην νιώθετε ενοχές

Οι περισσότεροι γονείς επειδή απουσιάζουν από το σπίτι πολλές ώρες για να εξιλεώσουν τις ενοχές τους «εξαγοράζουν» τον χρόνο που δεν αφιερώνουν στο παιδί με παιχνίδια. Όμως ένας γονιός που δεν νιώθει ενοχές και δεν αγχώνεται βρίσκει τρόπους και λύσεις και γίνεται πιο εφευρετικός. Ο ικανός γονιός δεν ορίζεται από τις πλούσιες παροχές αλλά από την αγάπη που δίνει στο παιδί του.

Προσοχή στις διαφημίσεις
Κάθε φορά που το παιδί βλέπει διαφημίσεις είναι λογικό να παρασύρεται και να ζητά κάποια πράγματα. Είναι μία καλή ευκαιρία να μιλήσετε για τα χρήματα και την οικονομική κατάσταση. Επίσης μπορείτε να του θέσετε την επιλογή: «Τι πιστεύεις ότι θα σε έκανε περισσότερο ευτυχισμένο: αυτό το παιχνίδι ή μία περιπέτεια στη φύση;». Δώστε του επιλογές χωρίς αυτές να περιλαμβάνουν ακριβά παιχνίδια.

Μην υποκύπτετε
Προσπαθήστε να μην υποκύπτετε σε όλες τις απαιτήσεις των παιδιών γιατί τους περνάτε το μήνυμα ότι τα παιδιά που παίρνουν όλα όσα θέλουν πιστεύουν πως μπορούν να έχουν όλα όσα θέλουν.

Κάντε μία λίστα
Εάν ωστόσο τα παιδιά επιμένουν ότι θέλουν παιχνίδια τότε ζητήστε τους να επιλέξουν από μία λίστα δώρων που θα έχετε ετοιμάσει, ύστερα από έρευνα αγοράς και τιμών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις οικονομικές σας δυνατότητες.

Η χειρονομία μετράει

Το παιδί μέχρι την προσχολική ηλικία, περιμένει το δωράκι χωρίς να αξιολογεί εάν είναι ακριβό ή όχι. Ακόμα και με τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, όμως, μπορεί να γίνει μία συζήτηση αναφορικά με το τι τους λείπει περισσότερο και τι θα ήθελαν να έχουν αυτές τις γιορτές.

Κάντε του δώρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ
Τα περισσότερα παιδιά σήμερα έχουν άπειρα παιχνίδια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να τα εντυπωσιάσουμε με κάτι καινούριο. Ωστόσο, τα καλύτερα δώρα δεν βρίσκονται στα καταστήματα. Φροντίζετε να το επιβεβαιώνετε συχνά όταν τα καταφέρνει σε κάτι, δίνετέ του άφθονα χάδια, φιλιά και αγκαλιές, προσφέρετέ του το κίνητρο να πετύχει σημαντικά πράγματα, αφιερώστε του χρόνο, είναι ένα δώρο που δεν αναπληρώνεται ποτέ. Ενθαρρύνετέ το να δημιουργήσει, να ανακαλύψει, να μάθει, να βιώσει νέες εμπειρίες, να βάζει στόχους, να είναι περήφανο για τον εαυτό του. Τονώνετέ του την αυτοεκτίμηση και βοηθήστε το να αυτονομηθεί. Τέλος, το σπουδαιότερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας είναι η αγάπη σας. Δεν κοστίζει και θα τη θυμάται μια ολόκληρη ζωή.

Ενθαρρύνετέ το να πάρει μέρος σε έναν ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ!

Το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ σε συνεργασία με την Playmobil διοργανώνει διαγωνισμό: κάθε παιδί μπορεί να στείλει το δικό του γράμμα στον Άη-Βασίλη με μία ζωγραφιά και το παιδί με την καλύτερη ζωγραφιά θα κερδίσει απίθανα δώρα Playmobil ενώ και οι συμμετέχοντες θα πάρουν τα δωράκια τους! Τι πρέπει να κάνετε: Κατεβάστε τη σελίδα που θα βρείτε εδώ: http://www.xmaslife.gr/santaletter.pdf, εκτυπώστε την και δώστε στο παιδί σας να γράψει το δικό του γράμμα και να ζωγραφίσει τη δική του ζωγραφιά. Έπειτα ανεβάστε τη στη σελίδα μας στο facebook και όποια ζωγραφιά κερδίσει τα περισσότερα likes αυτή κερδίζει! Μην ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα μας και τη σελίδα του xmaslife στο facebook. O Διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 19.12.2015.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132