Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΥΜΩΝΕΙ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΘΥΜΟΥ

Προστέθηκε την: 1/12/2015Πέφτει στα πατώματα και κλαίει, θυμώνει επειδή δεν «πέρασε το δικό του», δαγκώνει ή πετάει πράγματα; Αν το παιδί σας εμφανίζει συχνά κρίσεις και ξεσπάσματα θυμού δείτε πώς να το αντιμετωπίσετε
.

Δε θυμώνετε μόνον εσείς αλλά και τα παιδιά. Ο θυμός είναι ένα χρήσιμο συναίσθημα γιατί αποτελεί άμυνα στον φόβο, στην απογοήτευση, την αποτυχία, τον πόνο και τη ζήλια. Κάποιοι ονομάζουν τη συμπεριφορά αυτή «χειριστική» ή «temper tantrum» και παιδικές εκρήξεις θυμού. Το πως θα μάθει να διαχειρίζεται το θυμό του είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει από τους γονείς με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο, με υπομονή και σταθερότητα.

Προλάβετε το θυμό

Βάζετε όρια:
Το να βάζετε όρια από πολύ μικρή ηλικία είναι κάτι που θα το βοηθήσει να διαχειρίζεται το θυμό του. Ξεκαθαρίζετέ του συχνά τι είναι σωστό να κάνει και τι όχι όπως π.χ. επιτρέπεται να θυμώνει όχι όμως να χτυπάει ή να δαγκώνει τους άλλους. Διδάξτε στο παιδί πώς να ζητά αυτό που θέλει χωρίς να ξεσπά σε θυμό και επιβραβεύετέ το όταν η συμπεριφορά του είναι θετική προς τους άλλους, σε ανύποπτες στιγμές.

Μη νιώθετε ενοχές: Οι απαγορεύσεις είναι απαραίτητες από μικρή ηλικία, διότι τα παιδιά τις χρειάζονται μέχρι να μάθουν στον αυτοέλεγχο και την αυτοπειθαρχία. Αν είστε υπερβολικά επιεικείς και τα επιτρέπετε όλα, δεν θέτετε και δεν τηρείτε σταθερούς και συγκεκριμένους κανόνες (αλλά ακόμα κι αν τους βάζετε εκ των υστέρων τους καταπατάτε γρήγορα), υποχωρείτε στην γκρίνια του τότε το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Επιπλέον, να θυμάτε πως κάποιοι κανόνες δεν διαπραγματεύονται, όσοι δηλαδή έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία του παιδιού.

Δώστε το παράδειγμα:
Όταν φωνάζετε, απειλείτε, βγαίνετε εκτός εαυτού μπροστά στο παιδί πώς περιμένετε να αντιδράσει όταν κι εκείνο θυμώσει; Αποφύγετε τη σωματική και λεκτική βία και προσπαθείστε να μην απαντάτε στον θυμό με θυμό. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, μείνετε σταθεροί και υπονομετικοί κι αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε την αυτοκυριαρχία σας βγείτε από το δωμάτιο για λίγα λεπτά.

Φροντίστε να παρατηρείτε
πότε συμβαίνουν οι κρίσεις θυμού του παιδιού: Έτσι θα γνωρίζετε και πως να τις διαχειριστείτε.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ξέσπασμα θυμού

Πρώτα από όλα ηρεμία:
Παραμείνετε ήρεμοι, μετρήστε μέχρι το 10 και προσπαθείτε να σκεφτείτε την αιτία του θυμού. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε ένα ξέσπασμα θυμού. Για παράδειγμα διάφοροι θόρυβοι, ο κόσμος, η απώλεια του προσωπικού χώρου- αντικειμένου, τα έντονα και πολλά φώτα, η ζέστη, η κούραση, η πείνα, η υπνηλία, η αρρώστια, οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα, η αδυναμία να επικοινωνήσει ή να εκδηλώσει την απογοήτευση, η ζήλια, η απόρριψη ή η κριτική, η αποτυχία στο σχολείο κ.ά. Προσανατολίστε το παιδί σε κάτι που το ευχαριστεί και αποφύγετε τις απειλές ή τους εκβιασμούς. Επίσης, οι εκφράσεις του προσώπου σας είναι πολύ σημαντικές. Το παιδί εισπράττει τα συνθήματα από τη γλώσσα του σώματός σας. Φροντίστε το βλέμμα σας να είναι ένα καθησυχαστικό και ήρεμο.

Πείτε λίγα λόγια:
Κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος θυμού το παιδί δεν μπορεί να σας ακούσει. Πείτε μόνο τις απαραίτητες λέξεις, ξεκάθαρα, ήρεμα και σταθερά. Κανείς δε μπορεί να νουθετήσει ή να καθοδηγήσει λεκτικά ένα παιδί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μην το προσφωνείτε «κακό παιδί» ή «κακομαθημένο»: Κανένα παιδί δεν είναι κακό ή κακομαθημένο. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που χρειάζεται να εκφράζεται αλλά επίσης είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να μάθει πώς να το διαχειρίζεται σωστά. Αυτό είναι ευθύνη των γονιών.

Ξεχάστε τους άλλους: Αν έχει θυμώσει μπροστά σε κόσμο όπως για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ μην σκέφτεστε, «τι θα πει ο κόσμος», τι θα σκέφτονται για εσάς κ.α. γιατί δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε το θυμό του παιδιού κι επιπλέον θα εκνευριστείτε ή θα απελπιστείτε. Επικεντρωθείτε αποκλειστικά στο τι συμβαίνει στο παιδί, αλλάξτε περιβάλλον πηγαίνοντας κάπου πιο ήσυχα για να ηρεμήσει. Αν το παιδί δεν μπορεί να ηρεμήσει με τίποτα, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την τιμωρία που έχετε ήδη συμφωνήσει σε ήρεμη στιγμή. Ένα παράδειγμα τιμωρίας μπορεί να είναι η διακοπή της δραστηριότητας που το ευχαριστεί και η επιστροφή σας στο σπίτι.

Μην το στέλνετε στο δωμάτιό του: Το παιδί όταν είναι θυμωμένο χρειάζεται την αγάπη κα την στήριξή σας. Μείνετε δίπλα του προσπαθώντας να το καθησυχάσετε και να βρείτε μαζί τη λύση. Δώστε του επιλογές και μάθετέ του πως δεν χρειάζεται όταν νιώθει θυμωμένο να «το περνάει μόνο του». Αφήστε το χιούμορ να αποτελέσει τη λύση στο ξέσπασμα θυμού. Κάντε μια αστεία γκριμάτσα ή πείτε ένα αστείο ώστε το παιδί να εστιάσει την προσοχή του κάπου αλλού.

Αφού ηρεμήσει

Μην ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις του: Έτσι του δίνετε το μήνυμα ότι όταν ξεσπάσει σε θυμό μπορεί να πάρει με αυτόν τον τρόπο αυτό που θέλει.

Μην κάνετε ότι δε συνέβη τίποτα: Συζητήστε μαζί του και προσπαθήστε να διευρενήσετε αν υπάρχουν συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, ζήλειας, μοναξιάς, τα οποία το παιδί δυσκολεύεται να τα κατανοήσει ή και να τα διαχειριστεί.

Πείτε του πώς νιώσατε:
Εκφράστε πώς νιώσατε αποφεύγοντας όμως να του κάνετε κριτική και βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τις λανθασμένες συμπεριφορές.

Πότε χρειάζεται ψυχολόγος;

Τα παιδιά που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το θυμό τους, η θεραπευτική παρέμβαση θα τα βοηθήσει να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από το θυμό και θα αποκτήσουν τις δεξιότητες να να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Αν μάθει να αντιμετωπίζει το συσσωρευμένο θυμό θα μπορέσει να γίνει ένας ισορροπημένος ενήλικας στο μέλλον. Αν το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στη διαχείριση του θυμού η ένταξή του σε μί αομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων θα το βοηθήσει.

Τι μπορεί να κάνει στην ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων
Για να έχει επιτυχία και αποδοχή η οποιαδήποτε ψυχοεκπαιδευτική ή θεραπευτική παρέμβαση, στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ αξιοποιούνται τεχνικές και μέσα όπως είναι το παιχνίδι και το παιχνίδι ρόλων, οι ιστορίες, τα εικαστικά μέσα (όπως για παράδειγμα η ζωγραφική). Μέσα σε ένα ασφαλές και σταθερό πλαίσιο που προσφέρει η ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων του Κέντρου Ειδικού Θεραπειών ΙΣΙΔΑ αναπτύσσονται και δοκιμάζονται οι κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορές των παιδιών, διευκολύνεται η έκφραση και η κατανόηση των συναισθημάτων τους αλλά και των συναισθημάτων των άλλων, προσφέρονται τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Η ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων συναντιέται κάθε Σάββατο στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ.


Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132