Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ BULLΥIING;

Προστέθηκε την: 17/11/2015Καράτε, tawkwondo, τζούντο, κουνγκ φου: Οι πολεμικές τέχνες δεν έχουν καμία σχέση με τη βία και την επιθετικότητα, αλλά με την αυτοάμυνα αποκτούν γερό και υγιές σώμα, μαθαίνουν να αυτοπειθαρχούν, να αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους και να ακολουθούν το ομαδικό πνεύμα. Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα, M.Sc. inSpecialEducation, SpeechTherapy & ParentCounseling, διευθύντρια Κέντρου Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ, εξήγησε στην εκπομπή MyLife στο Mega τι προσφέρουν οι πολεμικές τέχνες στα παιδιά κι αν μπορούν τα προστατέψουν από το bullying.

Τι μπορεί να προσφέρουν οι πολεμικές τέχνες στα παιδιά;

Η ενασχόληση με μια πολεμική τέχνη έχει πολλά να προσφέρει σε ένα παιδί. Μεταξύ άλλων:

Κοινωνικοποείται:
Και μόνο το γεγονός ότι μπαίνει σε μια ομάδα, προωθεί την κοινωνικοποίησή του και ενισχύει το συλλογικό πνεύμα. Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, να μοιράζεται, να περιμένει τη σειρά του, να σέβεται αυτόν που έχει απέναντί του.

Αυξάνεται η συγκέντρωση και η προσοχή του:
Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά ως ειδικοί προτείνουμε σε γονείς να δοκιμάσει το παιδί μια πολεμική τέχνη, ιδιαιτέρως σε παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, καθώς η πολεμική τέχνη ενισχύει την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και μειώνει την παρόρμηση.

Μαθαίνει τα όριά του:
Το παιδί μέσα από την ένταξή του σε ένα πλαίσιο με κανόνες, οριοθετείται. Επιπλέον , η εκφόρτιση ενέργειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης μειώνει την κινητικότητά του.

Μπορεί να επιλύσει προβλήματα.
Ενισχύεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων μέσω αυτού που λένε οι προπονητές «νοερής προπόνησης». Το παιδί καλείται να φανταστεί τις κινήσεις που πρέπει να εκτελέσει, να μαντέψει τις αντιδράσεις του αντιπάλου και να οργανώσει εκ νέου τη δική του ανταπόκριση.

Ενισχύεται η αυτοεκτίμησή του.
Το παιδί μέσω της πολεμικής τέχνης καλλιεργεί τα δυνατά το σημεία και αποδέχεται και βελτιώνει τις αδυναμίες του. Ένα μειονέκτημα μπορεί να καλλιεργηθεί ως προτέρημα, π.χ. το να είναι κάποιος μικρόσωμος σε μια πολεμική τέχνη όπως το judo αν συνδυαστεί με την ταχύτητα γίνεται το ατού του παιδιού.

Δεν ενισχύεται η επιθετικότητα ενός παιδιού:
Τα παιδιά που έχουν θέματα διαχείρισης θυμού η πολεμική τέχνη δεν παίζει κάποιο ρόλο στην υγιή ή μη έκφραση του θυμού τους. Αυτό που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να κατανοήσουν ότι ο θυμός δεν είναι κακό συναίσθημα, δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Αντίθετα αν το παιδί παρουσιάζει κάποια επιθετικότητα καλό θα ήταν να αναζητήσουν την πηγή που προκαλεί το θυμό η οποία συνήθως είναι κάποια ενδοοικογενειακή σύγκρουση.

Πόσο σημαντική είναι η επιλογή του δασκάλου;


Ο δάσκαλος που διδάσκει πολεμικές τέχνες και η προσωπικότητά του έχουν καθοριστική σημασία για το παιδί. Ο γονέας θα πρέπει να κάνει μια ενδελεχή έρευνα ώστε να επιλέξει τη σχολή που θα στείλει το παιδί όχι με βάση την απόσταση από το σπίτι του ή από το αν συμπίπτουν οι ώρες με κάποια άλλη δραστηριότητα που έχει το αδελφάκι του παιδιού αλλά με βάση τις αρχές και τις ιδέες του δασκάλου που διδάσκει την πολεμική τέχνη. Ο δάσκαλος θα πρέπει να είναι ικανός να μάθει στο παιδί τον αυτοέλεγχο, να μπορεί να εμπνεύσει το παιδί και να ενισχύσει τη βαθύτερη φιλοσοφία της πολεμικής τέχνης, που είναι η άμυνα και όχι η επίθεση. Θα πρέπει να επιβραβεύει την προσπάθεια του παιδιού, να δίνει έμφαση στην έργο και όχι στη νίκη και να μάθει στο παιδί τις αξίες της νίκης αλλά και της ήττας.

Μπορούν τα παιδιά ασχολούνται με μια πολεμική τέχνη να προστατευθούν από το
bullying;

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ συχνά λόγος για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Η εκμάθηση της πολεμικής τέχνης δεν θα πρέπει να συγχέεται με το bullying. Τόσο τα παιδιά που δέχονται το bullyingόσο και τα παιδιά που το διαπράττουν είναι παιδιά πιεσμένα συναισθηματικά που χρειάζονται βοήθεια. Το φαινόμενο έχει τις ρίζες του στην οικογένεια του παιδιού η οποία θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Τι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι γονείς;


Το σημαντικότερο που χρειάζεται να κατανοήσουν οι γονείς σχετικά με την εκμάθηση πολεμικών τεχνών, είναι το πόση σημασία έχει το πώς οι ίδιοι επενδύουν στην πολεμική τέχνη. Με ποιο κίνητρο ενισχύουν το παιδί τους να μάθει μια πολεμική τέχνη; Το κάνουν επειδή ο κόσμος είναι «κακός» και επικίνδυνος και πρέπει να προστατευτεί; Τότε δίνουν λάθος μήνυμα. Αποτρέπουν το παιδί από το να γνωρίσει τον κόσμο. Το βάζουν στη θέση του αδύναμου που πρέπει να φυλάγεται και να προστατεύεται. Θέλουν να ακολουθήσει μια πολεμική τέχνη για να είναι ο δυνατός και να μην «τρώει» ξύλο από τους συμμαθητές του; Λάθος γιατί έτσι ενισχύεται η επιθετικότητα του παιδιού διδάσκοντάς του ότι ο δυνατός είναι ο επιτιθέμενος.


Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη.


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132