Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΕΠ-Υ;

Προστέθηκε την: 8/10/2015Ένα στα δέκα ελληνόπουλα πάσχει από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα. Δείτε πώς μπορεί να διαγνωστεί.


Ο «ζωηρός», ο «υπερκινητικός», ο «ξεχασιάρης», ο «κακός μαθητής», ο «ανυπόμονος» είναι οι χαρακτηρισμοί που δίνουμε σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες. Όμως «ποιό παιδί δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά;» θα αναρωτηθείτε και εύλογα. Στην περίπτωση των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, τα χαρακτηριστικά αυτά δεν εξελίσσονται και δεν αλλάζουν όσο ωριμάζει συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά το παιδί.

Τι είναι η ΔΕΠ-Υ;
Πρόκειται για μια διαταραχή που συνοδεύει το άτομο σε όλη του τη ζωή και γι’ αυτό θα πρέπει η διαδικασία διάγνωσης να είναι πολύ προσεκτική. Τα τελευταία 7 χρόνια το ποσοστό της διάγνωσης ΔΕΠ-Υ έχει αυξηθεί κατά 15% και αυτό γιατί γίνεται υπερδιάγνωση του συνδρόμου κάτι που οφείλεται σε έλλειψη γνώσης ή σε διαγνώσεις express. Πολλοί είναι εκείνοι που συγχέουν το ζωηρό, ενεργητικό παιδί με το παιδί που έχει ΔΕΠ-Υ. Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για πραγματική διαταραχή αλλά για ένα «μοδάτο» πρόβλημα. Ωστόσο η συγκεκριμένη διαταραχή έχει τεκμηριωθεί μέσα από πληθώρα έγκριτων μελετών, πολλές φορές υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται ή σε άλλες περιπτώσεις υπερδιαγιγνώσκεται.
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (Attention Deficit Hyperactivity Disorder ή ΑDHD) - είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η ελλειμματική προσοχή, η υπερκινητικότητα και η παρορμητική συμπεριφορά. Τα συμπτώματα της διαταραχής δεν εμφανίζονται όλα μαζί στο παιδί. Είναι ορατά σε πρώιμη ηλικία, αλλά η ασφαλής διάγνωση γίνεται μετά τα πέντε έτη.

Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση
Η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ αποτελεί δύσκολο εγχείρημα για τον ειδικό, παρόλο που υπάρχουν σχετικά σαφείς οδηγίες και διεθνώς αναγνωρισμένα διαγνωστικά κριτήρια. Αυτό που κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία της διάγνωσης είναι η υποκειμενικότητα. Στο εξωτερικό υπάρχει αντικειμενική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται μέσω αίματος και εξετάζει τη διαφοροποίηση συγκεκριμένων γονιδίων. Αυτή γίνεται σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ, δυστυχώς όμως το κόστος είναι ακόμη πολύ υψηλό οπότε δεν χρησιμοποείται ευρέως.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι η διάγνωση ΔΕΠ-Υ δεν μπορεί να τεθεί πριν την ηλικία των 5-6 ετών. Όταν το παιδί μπαίνει στο δημοτικό σχολείο και καλείται να αντεπεξέλθει πρώτη φορά σε δύσκολα καθήκοντα που απαιτούν προσοχή τότε μπορεί να γίνει η σωστή διάγνωση. Μέχρι τότε υπάρχουν μόνο ενδείξεις.

Κατά τη διάγνωση θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

* Συλλογή πληροφοριών για τις συμπεριφορές του παιδιού σε παραπάνω από ένα περιβάλλοντα. Δίνονται ερωτηματολόγια και στους δύο γονείς, στους δασκάλους καθώς κι ένα ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει το άτομο που εξετάζει το παιδί.

* Πρωταρχική εξέταση από μία ομάδα ειδικών.
Η ομάδα αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής ειδικότητες: ψυχολόγος, εργοθεραπευτής, ειδικός παιδαγωγός προκειμένου να σημειωθούν όλες οι αδυναμίες αλλά και τα δυνατά σημεία του παιδιού. Η τελική διάγνωση τίθεται από παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 3-4 συναντήσεις καθώς ο ειδικός θα πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του παιδιού. Προτού ο ειδικός καταλήξει σε διάγνωση για ΔΕΠ-Υ είναι απαραίτητο να αποκλείσει άλλα προβλήματα που συνδέονται με παρόμοια συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται
Αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαταραχής μπορεί να υπάρξει όταν οι γονείς συνειδητοποιήσουν έγκαιρα το πρόβλημα και γίνει παρέμβαση από ειδικούς. Οι ειδικοί δίνουν συμβουλές στους γονείς να διατηρούν μια σταθερή ρουτίνα στο παιδί, να ακολουθεί συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα, να τηρεί λίστες στις οποίες θα καταγράφει όλα τα πράγματά του ώστε να μην τα ξεχνά κ.ά. Παράλληλα σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται ψυχοθεραπεία (συμπεριφορική θεραπεία) με ψυχολόγο ενώ χορηγούνται φάρμακα σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις.


Διαβάστε επίσης: ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: 9 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ


Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132