Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ

Προστέθηκε την: 29/9/2015Ξεκίνησε και το δικό σας παιδί να ρωτά «πως έρχονται τα παιδιά;» και νιώσατε αμήχανοι και ανήσυχοι; H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μία από τις πιο δύσκολες αλλά και ευαίσθητες υποχρεώσεις σας. Δείτε τι δεν πρέπει να του πείτε για το σεξ.

Eίναι δική σας ευθύνη να διαπαιδαγωγήσετε αλλά και να προετοιμάσετε το παιδί σωστά για τις πρώτες σεξουαλικές του εμπειρίες. Το παιδί όταν μαθαίνει για το σεξ δεν χάνει την αθωότητά του όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί γονείς. H άγνοια το εμποδίζει από το εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο ενήλικα. Το πότε πρέπει να αρχίσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι όταν ρωτήσει το ίδιο το παιδί. Γι’ αυτό ενθαρρύνετέ το να σας μιλάει ανοιχτά για το σεξ και να κάνει ερωτήσεις, αφιερώστε χρόνο για να το ενημερώσετε, δώστε ξεκάθαρες, απλές και σύντομες απαντήσεις, ανάλογα με την ηλικία του, χρησιμοποιείστε βιβλία* για να διαχειριστείτε καλύτερα τις «δύσκολες» ερωτήσεις και, κυρίως, μην ντρέπεστε να κάνετε συζητήσεις που αφορούν το σεξ.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ

«Όταν μεγαλώσεις θα σου το πω, τώρα είσαι πολύ μικρός/ή»

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία από την οποία θα πρέπει να ξεκινήσετε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μειώνει τους φόβους τους αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει η άγνοια οδηγώντας τα σταδιακά στην απενοχοποίηση του σεξ. Επιπλέον, το παιδί όσο μεγαλώνει σε ηλικία τόσο πιο συχνά θα ρωτά λεπτομέρειες για το σεξ. Καλύτερα να τις μάθει από εσάς κι όχι από άλλες, ακατάλληλες πηγές.

«Είναι αμαρτία»
Μην προσπαθείτε τις τυχόν προσωπικές σας δυσκολίες και ταμπού σχετικά με το σεξ να τις μεταβιβάζετε στο παιδί σας, μη μιλάτε χαμηλόφωνα, με ντροπή και με αίσθημα μυστικοπάθειας. Το σεξ είναι κάτι παραπάνω από μία απλή αναπαραγωγή: είναι επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων που οδηγεί σε ενήλικες ισορροπημένες σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να το βοηθήσετε πληροφορώντας το σωστά, χωρίς δισταγμό, θυμό, ντροπή ή την αίσθηση του “απαγορευμένου”. Μάθετε στο παιδί να αγαπάει και να σέβεται το σώμα του.

«Θα σου πω άλλη ώρα, δεν είναι ώρα τώρα για τέτοιες συζητήσεις»
Μην αποφεύγετε τη συζήτηση επειδή αισθάνεστε άβολα και πιστεύετε ότι δεν θα απαντήσετε σωστά. Οι δικές σας απαντήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα προσεγγίσει το παιδί το σεξ στο μέλλον. Συζητώντας μαζί του θα δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αποδοχής μεταξύ σας.

«Το λουλούδι σου, το πιπάκι σου...»

Μην χρησιμοποιείτε άλλες λέξεις για να περιγράψετε τα γεννητικά του όργανα όταν μιλάτε για σεξ, όσο άβολα κι αν νιώθετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς μέχρι την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις ακριβείς λέξεις για όλα τα όργανα του σώματός τους. Aν το παιδί σας μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη λέξη «μάτι» και «χέρι» γιατί να μη μάθει να χρησιμοποιεί και τη λέξη «πέος» και «αιδοίο»;

«Άσε καλύτερα αυτές τις ερωτήσεις»
Mην αποφεύγετε τις ερωτήσεις που σας κάνει το παιδί σας, όσο δύσκολες κι αν σας φαίνονται. Mπορεί, για παράδειγμα, να σας ρωτήσει «Tι είναι το προφυλακτικό;» ή «πως γίνεται η σεξουαλική πράξη». Απαντήστε του με ειλικρίνεια, άμεσα, χωρίς υπεκφυγές και υπονοούμενα, δώστε του πληροφορίες και εξηγήσεις με απλό και κατανοητό τρόπο προκειμένου το παιδί να μη δώσει τις δικές του φανταστικές ερμηνείες.

«Να σου πω ένα ανέκδοτο για να καταλάβεις»
Μην κάνετε πολλά αστεία όταν μιλάτε για το σεξ, γιατί το παιδί θα νομίσει ότι δεν είναι πολύ σοβαρό θέμα.

«Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός»
Χρειάζεται να είστε ειλικρινείς, να απαντήσετε με σαφήνεια και πραγματικούς όρους. Να εξηγήσετε πως έρχονται τα παιδιά στον κόσμο και πως όλο αυτό είναι μία πράξη αγάπης.

* Σας προτείνουμε βιβλία για να διαβάσετε μαζί του:

●Κάτι αλλάζει… Ένας διαφορετικός οδηγός γύρω από τη σεξουαλικότητα της Ελέν Μπρυλλέρ, εκδόσεις: Πατάκη
Για παιδιά ηλικίας από 4 ετών
●Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός του Harris Robie, εκδόσεις: Πατάκη, για παιδιά ηλικίας 4+
●Πώς γίνονται τα μωρά; Της Εύας Καραντινού, εκδόσεις Άγκυρα, για παιδιά από 4 ετών.
●Πώς γεννιούνται τα παιδιά του Φίλιππου Μανδηλαρά, εκδόσεις Πατάκη, για τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
●Η μαμά γέννησε ένα αυγό, του Χολ Μπάμπετ, εκδόσεις Πατάκη, για παιδιά ηλικίας 5 ετών.
●Θέλω να μάθω για το σεξ, συλλογικό έργο, εκδόσεις Καστανιώτη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132