Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ

Προστέθηκε την: 25/9/2015Η πρώιμη παρέμβαση ενός ειδικού παιδαγωγού σε παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και ιδιαίτερες ανάγκες (κινητικές, οπτικές, φάσμα αυτισμού κ.λπ.) είναι απαραίτητη. Πώς όμως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε τον σωστό;

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες απασχολούν τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 20% των μαθητών αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Εδώ μπορεί να αναλάβει ο ειδικός παιδαγωγός οποίος ασχολείται με παιδιά και εφήβους που όχι μόνο αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες αλλά έχουν και ιδιαίτερες ανάγκες, με απώτερο στόχο την ακαδημαϊκή και μετέπειτα επαγγελματική τους επιτυχία, καθώς και τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Τι ακριβώς κάνει ο ειδικός παιδαγωγός


Είναι ο θεραπευτής που μπορεί να αξιολογήσει, να εκπαιδεύσει αλλά και να υποστηρίξει άτομα με:
* Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία)
* Απλές μαθησιακές δυσκολίες
* Διάσπαση προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
* Προβλήματα συμπεριφοράς
* Διαταραχές αυτιστικού φάσματος
* Κινητικές αναπηρίες
* Κώφωση
* Τύφλωση
* Νοητική καθυστέρηση
* Πολλαπλές Αναπηρίες

Ποια κριτήρια θα πρέπει να πληροί;

Για να είναι αποτελεσματική και εποικοδομητική η παρεχόμενη βοήθειά του ειδικού παιδαγωγού θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια εγκυρότητας καθώς και επιστημονικότητα. Ο ίδιος έχει πολλούς ρόλους να διαδραματίσει. Χρειάζεται να παρέμβει για να βοηθήσει το παιδί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μαθησιακές δυσκολίες, να χτίσει μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης, να το ενθαρρύνει και να ενισχύει την αυτοεκτίμησή του. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχύει τους γονείς και να τους καλεί να συμμετέχουν ενεργά στη αλληλεπίδραση με το παιδί.

Τι μεθόδους χρησιμοποιεί;

Ο ειδικός παιδαγωγός χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να διευκολύνει τη μάθηση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ανάλογα με το πρόβλημα οι μέθοδοι μπορεί να περιλαμβάνουν εξατομικευμένη εκπαίδευση, τεχνικές επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων και εργασία σε μικρές ομάδες. Τα εξατομικευμένα ειδικά προγράμματα που αναπτύσει ο ειδικός παιδαγωγός προσδιορίζουν συγκεκριμένους στόχους για κάθε παιδί ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και ικανότητες.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας ειδικός παιδαγωγός

* Να έχει εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
* Να ενημερώνεται συνεχώς για τα νέα ερευνητικά δεδομένα και νέες μεθόδους διδασκαλίας.
* Να κάνει μια σωστή, λεπτομερή, επιστημονική αρχική αξιολόγηση ώστε να ορίσει με σαφήνεια τη δυσκολία και τους στόχους του προγράμματος παρέμβασης.
* Να δομεί πάντα ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα δυνατά σημεία του παιδιού.
* Να κάνει επαναξιολογήσεις ώστε να κρίνει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και να πραγματοποιεί τις απαραίτητες τροποποιήσεις.
* Να εξηγεί με κατανοητό τρόπο τους στόχους που δουλεύει και να απαντά πάντα στις απορίες των γονιών και εκπαιδευτικών.
* Να καλεί τους γονείς να συμμετέχουν στη διαδικασία αντιμετώπισης των μαθησιακών προβλημάτων του παιδιού και να τους δίνει σαφείς οδηγίες.
* Να έχει ένα αξιόπιστο δίκτυο συνεργατών (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, παιδίατρο, ανανπτυξιολόγο).
Βασικότερο όλων: να χτίσει μια καλή σχέση με το παιδί.

Όσο πιο πρώιμη διάγνωση τόσο καλύτερα
Είναι το παιδί σας μικρό ακόμη και πιστεύετε ότι είναι πολύ νωρίς για να το αξιολογήσει ένας ειδικός παιδαγωγός; Έχετε υπόψη σας ότι οι μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να διαγνωστούν πολύ πριν από το παιδί πάει σχολείο. Όσο πιο πρώιμη είναι η παρέμβαση ενός ειδικού παιδαγωγού τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει το παιδί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να αναπτύξει τις ικανότητές του. Το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Ίσιδα διαθέτει μία ικανή επιστημονική ομάδα (Ειδικό Παιδαγωγό, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή και Ψυχολόγο) που θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης για το παιδί σας και θα παρέμβει επιστημονικά σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει.Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132