Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

10 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προστέθηκε την: 8/9/2015Η 8η Σεπτεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη του Αναλφαβητισμού
και σύμφωνα με την UNESCO, 781 εκατομμύρια ενήλικες (το 64% γυναίκες) σ' όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι. Εάν θέλετε το παιδί σας να βελτιώσει την επίδοσή του στο σχολείο, να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του και το επίπεδο ανάγνωσής του μάθετέ του να αγαπάει το διάβασμα. Αυτές οι 10 ιδέες θα σας βοηθήσουν.

Τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο ενώ νιώθουν διάφορα συναισθήματα όπως χαρά, λύπη ή φόβο, χαλαρώνουν, καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, χειρίζονται καλύτερα τη γλώσσα και παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο. Έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Έμορι έδειξε πως η εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να ενισχυθεί για ημέρες μετά την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας είναι αποτελεσματική όταν η πρώτη επαφή με το βιβλίο δε βασίζεται σε καταναγκασμό αλλά έχει χαρακτήρα ψυχαγωγικό, δίνει χαρά και ευχαρίστηση.

10 ιδέες για να αγαπήσει το διάβασμα

Τα θεμέλια για να αγαπήσει ένα παιδί το διάβασμα μπαίνουν στην παιδική ηλικία. Τι μπορείτε να κάνετε:

1 Δώστε το παράδειγμα
Αν το παιδί σας βλέπει να διαβάζετε βιβλία, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει το ίδιο. Προσπαθήστε να διαβάζετε μπροστά του περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία και αν σας ρωτάει εξηγήστε του τι διαβάζετε, προτείνετέ του να του διαβάσετε κάτι από το δικό σας ανάγνωσμα και πείτε του πόσο σας αρέσει το διάβασμα.

2 Αδράξτε κάθε ευκαιρία για διάβασμα

Ταμπέλες, διαφημιστικά φυλλάδια, ετικέτες προϊόντων και άλλα είναι καλές ευκαιρίες για διάβασμα. Ζητήστε του να σας διαβάσει μία συνταγή, έναν τίτλο στην εφημερίδα. Οι ευκαιρίες για διάβασμα είναι παντού.

3 Βάλτε βιβλία παντού
Φροντίστε στο σπίτι να υπάρχουν διαθέσιμα βιβλία. Επίσης φτιάξτε του τη δική του βιβλιοθήκη και δείξτε του πώς να σέβεται τα βιβλία: να μην τα πετά ή να μην τα σχίζει αλλά να τα παίρνει από τη βιβλιοθήκη για να τα διαβάσει και έπειτα να τα τοποθετεί στο ράφι.

4 Κλείστε την τηλεόραση
Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο μην ανοίγετε την τηλεόραση. Διαβάστε μαζί με το παιδί βιβλία, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε μόνον πριν κοιμηθεί.

5 Κάντε το διάβασμα ενεργητικό
Κάθε φορά που διαβάζετε κάτι στο παιδί κάντε του ερωτήσεις για την υπόθεση και τους ήρωες τους βιβλίου. Συζητήστε για τις εικόνες, ρωτήστε το τι νομίζει ότι θα συμβεί μετά, πώς θα έλυνε το πρόβλημα ή τι τέλος θα έδινε στην ιστορία, εξηγήστε του τις άγνωστες λέξεις.

6 Καθιερώστε μία συγκεκριμένη ώρα για διάβασμα
Κανονίστε στην ώρα αυτή να διαβάζετε όλη η οικογένεια μαζί. Ωστόσο δεν χρειάζεται να το πιέζετε αν δεν θέλει ούτε να το αναγκάζετε να ακολουθήσει αυτόν τον κανόνα. Απλώς εσείς διαβάζετε την ώρα που θα έχετε συμφωνήσει και εκείνο κάποια στιγμή θα ακολουθήσει.

7 Μη βοφάστε τα e-books
Η πράξη της ανάγνωσης είναι αυτή που μετράει και όχι τόσο το μέσο. Επιλέξτε ηλεκτρονικά βιβλία και αφήστε το παιδί σας να διεισδύσει στον μαγικό κόσμο του διαβάσματος.

8 Επιλέξτε τα σωστά βιβλία
Αναζητήστε βιβλία και συγγραφείς που έχουν βραβευτεί, βρείτε ιστορίες που συναρπάζουν τα παιδιά, επιλέξτε τα βιβλία σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του παιδιού.

9 Αγοράστε μαζί βιβλία
Πηγαίνετε στο βιβλιοπωλείο και αφήστε το να διαλέξει μόνο του τα βιβλία που του αρέσουν. Καθοδηγήστε το σε βιβλία που περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες αλλά και θέματα που το ενδιαφέρουν.

10 Έχετε υπομονή
Μην περιμένετε να αρχίσει να διαβάζει το ένα βιβλίο μετά το άλλο αμέσως επειδή του δείξατε τον τρόπο να διαβάζει. Δώστε του να διαβάσει μικρά κείμενα ή λίγες σελίδες. Φροντίστε να βάλετε το διάβασμα στην καθημερινότητά του και να ακολουθεί μία ρουτίνα όπως κάνει με το βούρτσισμα των δοντιών.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132