Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Προστέθηκε την: 1/9/2015Ανάλογα το πως θα αντιδράσει το παιδί στο διαζύγιο υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε.


Ακόμη κι αν το διαζύγιο είναι συναινετικό και δεν περιλαμβάνει δικαστικές διαμάχες και καυγάδες δεν παύει να είναι μια δύσκολη συναισθηματική εμπειρία για όλη την οικογένεια αλλά κυρίως για τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες, η δυσκολία παρακολούθησης των μαθημάτων του στο σχολείο, η αϋπνία και προβλήματα στις κοινωνικές του δραστηριότητες είναι μερικά από τα αποτελέσματα του διαζυγίου για ένα παιδί. Μάθετε πώς το παιδί αντιδρά στο διαζύγιο και πως να το βοηθήσετε να ξεπεράσει.

Πώς αντιδρά στο διαζύγιο και πώς θα το ξεπεράσει

Με άρνηση
Πιστεύει πώς «οι γονείς μου δεν θα χωρίσουν». Δεν δέχεται τον χωρισμό όπως επίσης αρνείται να αλλάξει σπίτι τις μέρες που ορίζει ο διακανονισμός ή να μιλήσει ή να συναντήσει τον ένα από τους δύο γονείς.
Πώς θα την ξεπεράσει:Το παιδί βιώνει το διαζύγιο σαν απώλεια: απώλεια του ενός γονέα, απώλεια της ζωής που είχε μέχρι τώρα. Βοηθήστε το να πενθήσει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Μην του πείτε ψέματα, αλλά μιλήστε του με ειλικρίνεια για το τι θα συμβεί και πως θα είναι η νέα τάξη πραγμάτων.

Με ανασφάλεια

Πολλές φορές το παιδί παρουσιάζει φόβο εγκατάλειψης επειδή πιστεύει ότι με το διαζύγιο κανείς από τους δύο γονείς δεν θα το φροντίσει. Έτσι «κρέμεται» από τους γονείς κυριολεκτικά, αρνείται να πάει σχολείο κ.ά. Επιπλέον, πολλές φορές αρνείται να πάει σχολείο ή να φύγει από το σπίτι επειδή πιστεύει ότι πρέπει να είναι κοντά στον γονιό που πληγώθηκε και αναλαμβάνει να τον «νταντέψει», παίρνονας τη θέση του γονιού, κάτι που είναι αρκετά επιβαρυντικό στον ψυχισμό του παιδιού.
Πώς θα την ξεπεράσει:Επιβεβαιώνετε την αγάπη σας όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, Φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας (ο χρόνος σας να είναι αφιερωμένος στο παιδί, να μην είναι μία απλή συνύπαρξη), να το αποδέχεστε και να μην το «κακομαθαίνετε» κάνοντας του όλα τα χατήρια για να καλύψετε τις δικές σας ενοχές. Συμμετέχετε στη ζωή του και οι δύο γονείς με το να του τηλεφωνείτε, να δείχνετε ενδιαφέρον, να το ρωτάτε για την καθημερινότητά του. Όταν δεν συμμετέχετε, νιώθει ότι δεν είναι σημαντικό και ότι δεν το αγαπάτε πραγματικά.

Με θυμό και επιθετικότητα

Με την ανακοίνωση του διαζυγίου το παιδί εκφράζει θυμό και είναι επιθετικό στα μέλη της οικογένειας, τους συμμαθητές ή τους φίλους του. Εάν πιστεύει πως φταίει ο ένας από τους δύο για το διαζύγιο είναι πιο επιθετικό σε αυτόν.
Πώς θα τα ξεπεράσει:Επίτρεψέ του να εκφράζει τα αρνητικά του αισθήματα, όποια και αν είναι αυτά. Αφήστε το να εκφραστεί ελεύθερα αλλά βάλτε του όρια εάν αναπτύσσει επιθετική συμπεριφορά προς τους άλλους. Μάθετε ωστόσο να το «ακούτε», όχι απαραίτητα να το συμβουλεύετε. Επίσης, μην κακολογείτε τον ή την πρώην σύζυγό σας καλλιεργώντας στο παιδί αρνητικά συναισθήματα για εκείνον/η. Όσο άσχημα κι αν φέρθηκε δεν θα πάψει ποτέ το άλλο πρόσωπο να είναι γονιός του παιδιού. Τέλος, πολλές φορές ένα παιδί επιστρέφει από το σπίτι του άλλου γονέα θυμωμένο ή επιθετικό. Μην βιαστείτε να επιρρίψετε ευθύνες στον άλλο γονιό, γιατί αυτή η αλλαγή μπορεί να οφείλεται στο ότι χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στην αλλαγή περιβάλλοντος.

Με ενοχές

Θεωρεί ότι εκείνο ευθύνεται για τους καυγάδες των γονιών του και επομένως για το διαζύγιο των γονιών του.
Πώς θα τις ξεπεράσει:Διαβεβαιώστε το παιδί ότι το διαζύγιο είναι πρόβλημα δικό σας και του/της πρώην συζύγου σας και ότι δεν το προκάλεσε εκείνο, σε καμία περίπτωση.

Με παλινδρόμηση

Παρουσιάζει νυχτερινή ενούρηση, αλλάζει τον τόνο στη φωνή του μιλώντας μωρουδίστικα, ζητάει πιπίλα ή πιπιλάει το δάκτυλό του, θέλει να κοιμηθεί με τον γονιό ή με ένα κουκλάκι κ.λπ.
Πώς θα τα ξεπεράσει:Με υπομονή, χωρίς τιμωρίες ή απειλές. Είναι απλώς συμπτώματα της απώλειας και χρειάζεται λίγο χρόνο για να επανέλθει.

Με κατάθλιψη

Το παιδί είναι θλιμμένο, παρουσιάζει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει διαταραχή στον ύπνο (δεν κοιμάται ή κοιμάται πολύ) ή διαταραχή στη διατροφή (δεν τρώει ή τρώει πολύ), απομονώνεται κ.λπ.
Πώς θα την ξεπεράσει:Αν έχει περισσότερα από τρία σημάδια που υπονούν καταθλιπτική συμπεριφορά χρειάζεται απαραίτητα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχολόγο προκειμένου να το βοηθήσει.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132