Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΣΧΙΣΤΙΑ;

Προστέθηκε την: 31/7/2015Αν η σχιστία δεν σας είναι γνώριμη οι όροι «λυκόστομα» ή «λαγοχειλία» είναι ακουστοί. Αυτοί προσδιορίζουν τα δύο διαφορετικά είδη σχιστίας: τη σχιστία υπερώας και τη σχιστία χείλους αντίστοιχα. Ποια προβλήματα στο λόγο εμφανίζονται όταν ένα παιδί έχει σχίστια;


Για να καλυφθεί το χάσμα στον ουρανίσκο ή τα χείλη χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ενώ είναι απαραίτητη η διεπιστημονική αντιμετώπιση και παρακολούθηση από ειδικούς, μεταξύ των οποίων ένα ειδικός λογοθεραπευτής, διότι οι σχιστίες επηρεάζουν τα ανατομικά στοιχεία του στόματος και του φάρυγγα, επιδρώντας αρνητικά στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού.

Τι επηρεάζει η σχιστία στο λόγο του παιδιού;

Την ανάπτυξη του λόγου: Παιδιά με σχιστία στην σκληρή και την μαλακή υπερώα παρουσιάζουν καθυστέρηση ή διαταραχή στην ανάπτυξη της γλώσσας.

Τη διαδικασία της κατάποσης:Τα κυρίως προβλήματα που δημιουργούνται στη διαδικασία της κατάποσης είναι: φτωχή στοματική λειτουργία, ρινική παλινδρόμηση, πνίξιμο και υπερβολική εισαγωγή του αέρα. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφαγία και να προκύψουν και άλλα προβλήματα όπως απώλεια βάρους, αυξημένος χρόνος σίτισης, εκδήλωση άγχους όταν τα παιδιά τρώνε μπροστά σε άλλους.

Την αντήχηση: Η σχιστία διαταράσσει τη λειτουργική συνεργασία της ρινικής και στοματικής κοιλότητας με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερρινικότητας, υπορρινικότητας και μικτής ρινικότητας.

Την άρθρωση: Τα παιδιά με σχιστία στην σκληρή και τη μαλακή υπερώα δεν μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά την εισροή και εκροή του αέρα, τον τόπο και τον τρόπο άρθρωσης κάποιων φωνημάτων.

Πώς η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει
Ο λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το παιδί με ειδικές ασκήσεις να ελέγχει την αναπνοή του. Επιπλέον, μερικά παιδιά χρησιμοποιούν μειωμένο αριθμό λέξεων και μικρό μήκος πρότασης με απλοποιημένες γραμματικές, συντακτικές μορφές στην προσπάθειά τους να γίνουν όσο το δυνατό πιο καταληπτά.
Ο λογοθεραπευτής θα εργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης λεξιλογίου, στην εκμάθηση της σωστής σύνταξης της πρότασης, στην γραμματική ορθότητα της προφερόμενης πρότασης, στην αφήγηση ιστοριών. Τα παιδιά με «φτωχή» ομιλία χάνουν την αυτοπεποίθηση τους και γίνονται απρόθυμα στο να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα ενώ η υπερπροστατευτική φύση μερικών γονιών μπορεί να αποθαρρύνει το παιδί να εκφραστεί σωστά ή να μην το επιβραβεύουν ή να το ενθαρρύνουν αρκετά για τις προσπάθειες που κάνει να μιλήσει. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν έγκαιρα έναν λογοθεραπευτή προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξη της ομιλίας παιδιών με σχιστίες.

Ο λογοθεραπευτής:
1 Θα σας ενημερώσει πλήρως και λεπτομερώς με όρους κατανοητούς.
2 Θα σας δώσει κατατοπιστικές συμβουλές για τον ορθότερο τρόπο σίτισης του παιδιού.
3 Θα παρέμβει καθοριστικά στα στάδια εξέλιξης της φωνής, του λόγου και της ομιλίας του παιδιού αφού το έχει εντάξει σε ένα συστηματικό θεραπευτικό πρόγραμμα.

Επίσης μη διστάσετε να ζητήσετε τις συμβουλές από έναν οικογενειακό θεραπευτή σχετικά με το πώς θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού.Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132