Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ: ΕΝΑΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Προστέθηκε την: 30/3/2011

Οι διαταραχές του ύπνου δεν αποτελούν δυσκολία μόνο για τους ενήλικες, αφού ξεκινούν από την αρχή της ζωής και παρουσιάζονται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Φαινόμενα όπως ο διακεκομμένος ύπνος , η αϋπνία, οι εφιάλτες , οι νυχτερινοί τρόμοι ,η υπνοβασία και ο τριγμός των δοντιών, παρουσιάζονται με αρκετά μεγάλη συχνότητα και πολλές φορές προκαλούν άγχος στους γονείς, που δεν γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν.
Στη δυσκολία ενός παιδιού να αποκοιμηθεί κρύβονται συμπυκνωμένοι διάφοροι φόβοι που έχουν να κάνουν κυρίως με το «άγχος του αποχωρισμού». Το να πάει το παιδί για ύπνο σημαίνει να μείνει μόνο του, χωρίς τη συντροφιά της μητέρας του, να βρεθεί στο σκοτάδι αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Για αυτό το λόγο για να μπορέσει ένα νήπιο να αφεθεί στον ύπνο χρειάζεται ένα «μεταβατικό χώρο» που στην ουσία θα αντιπροσωπεύει την μητέρα ενώ εκείνη θα είναι απούσα.


Πώς να αντιμετωπίσουμε στην πράξη τη δυσκολία ύπνου;

Η αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου, κυρίως στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, ξεκινά με συμβουλευτική των γονέων που έχει σαν σκοπό την τροποποίηση των αλληλεπιδράσεων γονέων και παιδιού που έχουν προκαλέσει άγχος. Αν επιλυθεί το πρόβλημα του αποχωρισμού σταδιακά βελτιώνονται και στο τέλος εξαφανίζονται οι διαταραχές του ύπνου.
Για να διευκολυνθεί ο αποχωρισμός μπορεί να προηγηθούν οι λεγόμενες «τελετουργίες ύπνου» που περιλαμβάνουν την ανάγνωση ενός παραμυθιού , ένα νανούρισμα , μια ελαφριά μορφή παιχνιδιού που κατευνάζει το άγχος. Μπορεί επίσης το παιδί να πάρει μαζί του το αγαπημένο του παιχνίδι ή την κουβέρτα ή ένα μαξιλαράκι που θα λειτουργήσουν σαν «μεταβατικά αντικείμενα» που αντικαθιστούν την παρουσία της μητέρας.
Καλό θα ήταν οι γονείς να μην παραμένουν συνέχεια στο πλάι του παιδιού όταν αυτό κλαίει γιατί με αυτό τον τρόπο το ενθαρρύνουν να μείνει ξύπνιο.
Τέλος πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση του παιδιού σε φοβογόνα ερεθίσματα, όπως τρομακτικά έργα και προγράμματα τηλεόρασης και να μη χρησιμοποιούμε απειλές, που ίσως χρησιμοποιούσαν παλαιότερες γενεές όπως « θα έρθει ο γέρος να σε πάρει αν δε φας το φαγητό σου.» ή «αν δεν είσαι καλό παιδί θα έρθει ο λύκος να σε φάει».

σχετικές λέξεις αναζήτησης:

διαταραχές ύπνου    δυσκολία    αντιμετώπιση.παιδί    έφηβος    φόβος    άγχος   


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132