Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: 10 ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Προστέθηκε την: 3/7/2015Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αισθήματα ντροπής, ανασφάλειας και ανεπάρκειας. Αυτές οι 10 έξυπνες συμβουλές για γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αλλάξουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και να νιώσουν αυτοπεποίθηση.


Με υπέρβαρα και παχύσαρκα τα 4 στα 10 ελληνόπουλα, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο της υγείας των παιδιών. Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλοτέρα στην Ευρώπη σύμφωνα και με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative. Οι αιτίες είναι πολλές με την κληρονομικότητα να παίζει βασικό ρόλο, τις κακές διατροφικές συνήθειες και την καθιστική ζωή.

Παχύσαρκο παιδί και ψυχολογία
«Όταν ένα παιδί καταναλώνει πολύ φαγητό ενδέχεται η οικογενεια να έχει επενδύσει πολύ στην τροφή ως μέσο ευχαρίστησης. Συχνά η υπερφαγία ενός παιδιού αντανακλά μια δυσλειτουργία ολόκληρης της οικογένειας» λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Ν. Γιαννόπαπα, Msc.in Special Education. «Συνήθως τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα και τον εαυτό τους, νιώθουν ανασφάλεια, ντροπή και μειονεξία ενώ έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επίσης, οι συνομίληκοί του μπορεί να το εμπαίζουν και το παιδί να αναπτύσσει παθητική ή αντιδραστική συμπεριφορά ενώ σε βάθος χρόνου να παρουσιάσει πτώση στη σχολική επίδοση, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση» καταλήγει.

10 έξυπνες συμβουλές για γονείς

1 Εξετάστε τις δικές σας διατροφικές συνήθειες.
Αν κι εσείς τρώτε άτακτες ώρες, καταναλώνετε παχυνιτκές τροφές με κενές θερμίδες (γλυκά, πατατάκια κ.λπ) την ίδια διατροφική συμπεριφορά θα ακολουθήσει και το παιδί αφού σας μιμείται αλλά και επειδή οι επιλογές στο σπίτι περιορίζονται σε αυτές τις τροφές.

2 Μη χρησιμοποιείτε την τροφή ως επιβράβευση ή δόλωμα
Στην προσπάθειά σας να παρακινήσετε το παιδί να κάνει ή να μην κάνει κάτι υπόσχεστε ένα γλυκάκι; Ή του το δίνετε ως «παυσίπονο» επειδή στεναχωρέθηκε; Αυτή η συμπεριφορά συμβάλλει στη δημιουργία όχι μόνο παχύσαρκων παιδιών αλλά και ενηλίκων, αφού το παιδί αναπαράγει αυτή τη λάθος αντίληψη για το φαγητό στην υπόλοιπη ζωή του.

3 Προσέξτε τη στάση σας απέναντί του
Η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους διαμορφώνεται μέσα από τα αισθήματα που εκδηλώνουν οι γονείς τους γι’ αυτά. Μπορεί άθελά σας να του μεταδίδετε συναισθήματα αποστροφής και απαξίωσης, να το επικρίνετε ή να του απαγορεύετε βίαια τις κακές τροφές ή να επιβάλλετε την απαγόρευση αυτή μόνο στο παιδί και όχι π.χ. στα άλλα μέλη της οικογένειας.

4 Παρατηρήστε πότε καταφεύγει στην τροφή
Προσπαθείστε να εντοπίσετε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες το παιδί αναζητά παχυντικές τροφές ή πότε ξεκίνησε να παίρνει βάρος. Μπορεί να οφείλεται σε μία στρεσογόνο περίοδο όπως για παράδειγμα έντονοι οικογενειακοί καυγάδες, διαζύγιο, πένθος, νέο μέλος στην οικογένεια. Ίσως το πρόγραμμά του να είναι πιεστικό και οι προσδοκίες αυξημένες από γονείς και δασκάλους και το φαγητό να αποτελεί επιβράβευση για εκείνο σε ένα κοπιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Μπορεί να μένει πολλές ώρες μόνο του, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική συναισθηματική επαφή από εσάς. Μάθετε αν το παιδί σας βιώνει κάτι άλλο, που δεν το γνωρίζετε (π.χ. σχολικό εκφοβισμό).

5 Δείξτε του την αγάπη σας
Η αποδοχή και η αγάπη είναι μια καλή «θεραπεία» για το παιδί. Αποδεχτείτε το, ακούστε το, χαϊδέψτε το, δώστε του χώρο και μην το επικρίνετε. Συζητήστε μαζί του για τη σημασία του βάρους του σώματος και δώστε του την ευκαιρία να εκφρασθεί για το θέμα.

6 Μην το συγκρίνετε
Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς και τις μειωτικές συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο το μόνο που πετυχαίνετε είναι να δημιουργείτε στο παιδί ενοχές οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούνστην υπερφαγία.

7 Μην του λέτε ότι κάνει δίαιτα
Εξηγήστε του τα καλά της ισορροπημένης διατροφής και μην του ασκείτε έντονη κριτική για τις τροφές που επιλέγει, μπορεί να αρχίσει να τις καταναλώνει κρυφά. Όσο πιο πολύ απαγορεύετε κάτι τόσο πιο δελεαστικό το κάνετε.

8 Ακολουθήστε σωστές διατροφικές συνήθειες
Για παράδειγμα φροντίστε:
* να τρώει πάντα στο τραπέζι, να κάθεται στην καρέκλα, και να μην είναι όρθιο ή να κινείται ή να παίζει προκειμένου να μην συνδυάζει το φαγητό με το παιχνίδι αλλά ως μία συγκεκριμενη δραστηριότητα.
* να μάθει να χρησιμοποιεί τα δικά του μαχαιροπίρουνα. Μην επιτρέπετε να τσιμπολογά ή να τρώει με τα χέρια. Με τη χρήση των μαχαιροπήρουνων το παιδί μαθαίνει να τρώει αργά, να αισθάνεται το πότε χόρτασε και να έχει τον έλεγχο του τι τρώει.
* να κλείσετε την τηλεόραση. Μπορεί αυτό να σας διευκολύνει (το ταίζετε ευκολότερα ή τρώει κάτι που δεν του αρέσει) επειδή αποσπάται η προσοχή του παιδιού από το φαγητό. Στην πραγματικότητα «εκπαιδεύετε» το παιδί να τρώει ασυναίσθητα.
* να τρώτε μαζί. Τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας προσπαθείτε να καταναλώνεται με όλα τα μέλη της οικογένειας γιατί ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς ενώ διδάσκετε μέσω παραδείγματος τις σωστές διατροφικές συνήθειες.
* ενθαρρύνετε το παιχνίδι. Καθώς και άλλες δραστηριότητες στο ύπαιθρο. Το παιδί νιώθει καλύτερα γιατί διασκεδάζει και κοινωνικοποιείται ενώ βοηθά στον έλεγχο του βάρους του. Οι ειδικοί συνιστούν 30 λεπτά καθημερινά φυσική δραστηριότητα. Βοηθήστε το βρει το άθλημα που το ευχαριστεί.

9 Απευθυνθείτε σε διαιτολόγο όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας
Εάν διαπιστωθεί πρόβλημα υγείας π.χ. παιδικός διαβήτης επιβάλλεται να επισκεφτείτε και έναν διαιτολόγο.

10 Ζητήστε οπωσδήποτε βοήθεια από έναν ψυχολόγο
Θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τους βαθύτερους λόγους που οδηγούν το παιδί στην υπερκατανάλωση φαγητού αλλά και να δείτε το δικό σας ρόλο στο θέμα και στο πώς θα στηρίξετε το παιδί. Επίσης θα βοηθήσει το παιδί να εκφράσει τα άγχη και τις δυσκολίες του διερευνώντας τα αίτια που το οδηγούν στην υπερφαγία.
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132