Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΝΤΙΜΙΛΑ;

Προστέθηκε την: 19/6/2015
Του ζητάτε κάτι και σας μιλά άσχημα; Ακολουθήστε αυτές τις οκτώ συμβουλές που σας δίνει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα, M.Sc. in Special Education,Speech Therapy & Parent Counseling.

Όταν το παιδί σας αντμιλά σημαίνει ότι είναι θυμωμένο αντιδρώντας στα όρια που του βάζετε. Εκτός από το καλό παράδειγμα που θα πρέπει να δίνετε στο παιδί σας υπάρχουν οκτώ έξυπνες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

1 Διατηρήστε βλεμματική επαφή
Πριν δώσετε στο παιδί οδηγίες να το κοιτάτε πάντα στα μάτια και να κάνετε κι εσείς το ίδιο όταν το παιδί σας μιλά. Έτσι του δείχνετε ότι θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί του και όχι να το ελέγξετε. Επίσης, φροντίστε να είστε σύντομοι σε αυτό που ζητάτε και ξεκινάτε τη συζήτηση χρησιμοποιώντας το όνομα του παιδιού.

2 Μη γίνεστε ο καθρέφτης του
Όταν το παιδί σας αντιμιλήσει προσπαθήστε να διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην μπείτε στον πειρασμό να απαντήσετε με τον ίδιο τόνο ή με παρόμοιο τρόπο. Αν θέλετε να διδάξετε στο παιδί να μιλά με σεβασμό θα πρέπει να κάνετε το ίδιο. Απαντάτε του ήρεμα και σταθερά χωρίς να υποκύπτετε.

3 Συγκρατηθείτε και μην το τιμωρείτε
Οι απειλές και οι τιμωρίες σε μία τέτοια συμπεριφορά δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αντίθετα την εντείνουν. Όταν το παιδί αντιδρά και σας αντιμιλά συγκρατήστε και εσείς το θυμό σας και αγνοήστε το για λίγο δίνοντάς του τον χρόνο να ηρεμήσει. Έπειτα εξηγήστε του ήρεμα για ποιον λόγο δεν σας αρέσει αυτή η συμπεριφορά και γιατί δεν είναι σωστό να μιλά άσχημα.

4 Μην έχετε παράλογες απαιτήσεις
Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας δεν μπορεί να συμπεριφερθεί ως ενήλικας για παράδειγμα δεν μπορεί να καθίσει ήσυχο στη διάρκεια ενός πολύωρου οικογενειακού γεύματος. Έχετε πάντα εναλλακτικές λύσεις όπως να παίρνετε μαζί σας κάποια αγαπημένα του παιχνίδια του ή να του δίνετε περισσότερη σημασία όταν είστε με κόσμο προκειμένου να μην ξεσπάσει.

5 Μην αλλάζετε τη στάση σας
Ακόμη κι αν είστε σε εξωτερικό δημόσιο χώρο όπως στα μαγαζιά ή στο σούπερ μάρκετ για παράδειγμα αντιμετωπίστε αυτή τη συμπεριφορά του παιδιού σας με τον ίδιο τρόπο όπως το κάνετε και στο σπίτι για να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτύξει χειριστική συμπεριφορά. Φορντίστε να μην υποκύπτετε στα πείσματά του γιατί έτσι το ενισχύετε.

6 Δείτε πέρα από αυτό που συμβαίνει
Πολλές φορές ένα ανυπάκουο παιδί είναι ένα παιδί που θέλει να τραβήξει την προσοχή σας ή πιθανότατα η συμπεριφορά αυτή να κρύβει κάποιο άγχος ή να αντανακλά μια γενικότερη δυσλειτουργία της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση αναζητήστε τις αιτίες.

7 Μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε
Φροντίζετε να μην το αποθαρρύνετε αλλά ούτε και να το κάνετε να αισθάνεται ανασφάλεια. Κάθε φορά που μιλά ευγενικά να το επιβραβεύετε. Αυτό θα του δώσει κίνητρο να μιλά ήρεμα και ευγενικά.

8 Απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο
Αν η συμπεριφορά εξακολουθεί να μην αλλάζει παρόλο την υπομονή που επιδεικνύετε και τη σταθερότητα στα όρια που βάζετε τότε ότι το παιδί ίσως έχει προβλήματα συμπεριφοράς. Πίσω από τα προβλήματα συμπεριφοράς ενδέχεται να υπάρχει διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, προβλήματα στο οικογενειακό ή το σχολικό περιβάλλον. Όποιο πρόβλημα κι αν υπάρχει ο παιδοψυχολόγος θα μπορέσει να βοηθήσει γονείς και παιδί να το αντιμετωπίσουν.Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132