Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΓΓΛΙΚΑ;

Προστέθηκε την: 9/6/2015Υπάρχουν τρόποι ένα δυσλεκτικό παιδί να μάθει αγγλικά αρκεί να πάρει τη σωστή ειδική εκπαίδευση που θα φέρει αποτέλεσμα.

Η δυσλεξία θα δυσκολέψει το παιδί στα αγγλικά καθώς η γλώσσα παρουσιάζει μια πληθώρα λέξεων με φωνολογικές ιδιαιτερότητες (π.χ το παιδί θα δυσκολευτεί να γράψει λέξεις που γράφονται με /d/ ή με /nt/,ή θα δυσκολευτεί να μάθει λέξεις με /sh/ καθώς ο ήχος δεν υπάρχει στα ελληνικά). Επίσης, η δυσκολία οπτικής διάκρισης που παρουσιάζουν πολλά δυσλεκτικά παιδιά, οδηγεί στο να μπερδεύουν στη γραφή τα γράμματα /b/ -/d/, /p/-/q/. Η δυσκολία ακουστικής διάκρισης, επίσης, έχει ως αποτέλεσμα ο μαθητής να μην μπορεί να μάθει λέξεις με /i/ ,/e/,/a/. Πέρα από τη φωνολογία και το λεξιλόγιο, ο δυσλεξικός μαθητής θα συναντήσει δυσκολία στη σύνταξη προτάσεων, στην παραγωγή κειμένου (composition ), και στην εκμάθηση των κανόνων της γραμματικής. Στις μικρότερες ηλικίες η εκμάθηση των χρονικών ακολουθιών είναι αρκετά δύσκολη (μέρες, μήνες, εποχές, ώρα).

Τι χρησιμοποιεί ο ειδικός εκπαιδευτικός
Το μάθημα των αγγλικών προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε μαθητή, τα ενδιαφέροντά του και τη μαθησιακή ετοιμότητα στα αγγλικά και διδάσκεται από καθηγητές ή ειδικούς παιδαγωγούς με εξειδίκευση ή επιμόρφωση στις ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Ο τρόπος διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας είναι πολυαισθητηριακός (συνδυάζει δηλαδή τις αισθήσεις, οπτικές, ηχητικές, αφή, όσφρηση). Έτσι το μάθημα γίνεται ενδιαφέρον, μεταδοτικό, διασκεδαστικό, επιτυγχάνεται η κατανόηση και η αφομοίωση της γλώσσας.
Χρησιμοποιεί διάφορα μέσα όπως για παράδειγμα:

Εικόνα: Χρησιμοποιούνται διαδραστικοί πίνακες. Παρουσιάζονται στο παιδί κάρτες λέξεων της ίδιας οικογένειας ή της ίδιας ομοιοκαταληξίας. Η ανάγνωση καρτών με λέξεις ενισχύει την οπτική μνήμη και βοηθά τα παιδιά με δυσλεξία να αυτοματοποιήσουν προτάσεις και κείμενα με τις ίδιες λέξεις.

Ήχο: όπως cd με απλούς ήχους, φωνολογικά παιχνίδια με συλλαβές και λέξεις. Εξασκείται η ακουστική τους διάκριση εστιάζοντας την προσοχή τους σε συγκεκριμένους ήχους (όχι γράμματα) μέσα στη λέξη. Για παράδειγμα στη λέξη box ζητείτε να βρουν πού ακούν το b, στην αρχή, τη μέση ή το τέλος της λέξης; Ακολουθεί η λέξη job, κ.ο.κ.

Αφή: Η πλαστελίνη και διάφορα ελαστικά αντικείμενα που μπορούν να παίρνουν διάφορες μορφές βοηθούν στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Χρησιμοποιούνται επίσης τρισδιάστατα πλαστικά γράμματα με τα οποία τα παιδιά φτιάχνουν λέξεις και συλλαβές ενώ αντιλαμβάνονται καλύτερα τη μορφή των γραμμάτων μέσω της αφής.

Παιχνίδια: Σε αυτά χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις των παιδιών, μιμητικά παιχνίδια κ.λπ. Το παιχνίδι στην ειδική μαθησιακή εκπαίδευση των αγγλικών αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, που μειώνει το άγχος των παιδιών. Όταν τα παιδιά με δυσλεξία μαθαίνουν παίζοντας, μαθαίνουν αποτελεσματικά.

Χρώμα: π.χ τονίζονται με ιδιαίτερο χρώμα κάποιες λέξεις

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132