Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ;

Προστέθηκε την: 2/6/2015Αν δεν του δοθούν τρόποι να εξασκήσει την υπευθυνότητά του, δεν θα μπορέσει να τη μάθει μόνο του.

Το να μαθαίνει ένα παιδί να είναι υπεύθυνο είναι μέρος της αυτονομίας του, το κάνει να νοιάζεται για τους άλλους και να λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματά τους. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά το να δείχνετε στα παιδιά πώς να είναι υπεύθυνα θα τα ωφελήσει σε όλη την υπόλοιπη ζωής τους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να ενθαρρύνετε την υπευθυνότητα στο παιδί. Δείτε πώς:

1 Δώστε του το καλό παράδειγμα
Η δική σας υπεύθυνη στάση αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας. Διαφορετικά, οι συμβουλές και οι προτροπές δεν θα έχουν κανένα νόημα αν το παιδί διαπιστώνει ότι αυτός που τις διδάσκει δεν τις εφαρμόζει.

2 Εξηγήστε του γιατί είναι σημαντικό να είναι υπεύθυνο
Εξηγήστε του για παράδειγμα γιατί πρέπει να γίνονται οι δουλειές στο σπίτι και πόσο ικανός και χρήσιμος νιώθει κάποιος όταν συμβάλει σε απλές καθημερινές δραστηριότητες.

3 Μιλήστε του σωστά
Βοηθήστε το παιδί, χωρίς φωνές, απειλές ή δωροδοκίες, να αποφασίσει μόνο του, με ευθύνη και αναλαμβάνοντας τις συνέπειες των επιλογών του. Μιλήστε σε πρώτο πρόσωπο και δίνετέ του πάντα δύο επιλογές. Δείτε πως:

Απειλή ή τιμωρία: «Μάζεψε τα παιχνίδια σου αλλιώς δεν θα παίξεις το απόγευμα». Αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί το παιδί μαθαίνει να κάνει κάτι επειδή φοβάται.
Ανάληψη της ευθύνης του: «Θα τα τακτοποιήσω εγώ». Αποφύγετέ το επειδή αν αναλαμβάνετε να κάνετε εσείς τις δικές του δουλειές θα εφησυχάζει και θα ξέρει ότι κάποιος άλλος θα το κάνει για εκείνο.
Ανεκτικότητα: «Ένα σπίτι με παιδιά είναι πάντα ακατάστατο. Δεν πειράζει που είναι έτσι, δεν θα καταπιέσω το παιδί». Αποφύγετέ το γιατί το παιδί λαμβάνει το μήνυμα ότι η τεμπελιά στο σπίτι επιβραβεύεται.
Δωροδοκία: «Αν τα τακτοποιήσεις θα σου δώσω σοκολάτα». Εϊναι η πιο εύκολη λύση αλλά το παιδί μαθαίνει ότι για να κάνει κάτι πρέπει να αμοιφθεί.
Υπεύθυνα: «Χρειάζομαι το χώρο τακτοποιημένο μέχρι τις 5 γιατί θα έχουμε επισκέπτες. Μπορείς ή να μαζέψεις τα παιχνίδια σου ή θα τα βάλω στην αποθήκη. Ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης επειδή με του να δίνετε επιλογές το βοηθάτε να αναλάβει και την ευθύνη της επιλογής του.

4 Δώστε του καθήκοντα
Ζητήστε του με σταθερό και ήρεμο τρόπο να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, ανάλογα με την ηλικία του, π.χ. να πετάξει ένα σκουπιδάκι στον κάδο, να στρώσει το τραπέζι, να μαζέψει τα παιχνίδια του κ.λπ.

5 Οργανώστε «ημέρες αποστολών»
Φτιάξτε έναν πίνακα και ορίστε για παράδειγμα τη Δευτέρα ως «μέρα αποστολής πλυσίματος πιάτου», το Σάββατο «μέρα μαζέματος άπλυτων ρούχων» κ.λπ. Κάθε φορά που το παιδί θα φέρνει σε πέρας την αποστολή του δίνετέ του ως επιβράβευση 1 αστεράκι. Στόχος είναι να συγκεντρώσει όσα περισσότερα αστεράκια μπορεί την εβδομάδα.

6 Μην το δωροδοκείτε
Αν θέλετε να κάνει το σωστό μην του τάζετε διάφορα προνόμια, γλυκά κ.λπ. Του μαθαίνετε να σας χειρίζεται και να ζητάει όλο και μεγαλύτερο αντάλλαγμα χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

7 Αφήστε το να επωμιστεί τις συνέπειες
Αφήστε στο παιδί περιθώρια αυτενέργειας, ούτως ώστε να μάθει να υπολογίζει τις συνέπειες των πράξεών του. Αν για παράδειγμα ξεχνά τα σχολικά του βιβλία μη του φτιάχνετε εσείς την τσάντα του ή αν δεν ντύνεται το πρωί μόνο του ενώ μπορεί κατεβάστε το μία φορά στο σχολικό με τις πυτζάμες. Η δυσαρέσκεια των άλλων που θα αντιμετωπίσει θα το βοηθήσει να γίνει προσεκτικότερο.

8 Έχετε υπομονή
Μην απογοητεύεστε όταν το παιδί στην αρχή δεν θα τα καταφέρνει καλά και φυσικά μην απαιτείτε κάτι τέτοιο από αυτό. Όλα θέλουν το χρόνο τους. Θα χρειαστεί ίσως να ζητήσετε ξανά και ξανά κάτι από το παιδί μέχρι αυτό να το κάνει σωστά. Θα αντιμετωπίσετε την έντονη αντίδρασή του και θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε πολλή υπομονή και να παραμείνετε σταθεροί σε αυτό που ζητάτε. Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει υπεύθυνο.
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132