Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΡΑΥΛΙΖΕΙ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Προστέθηκε την: 15/5/2015Η πρώιμη παρέμβαση στα μικρά παιδιά από ειδικό λογοθεραπευτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Το τραύλισμα συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 2 και 6 ετών. Μπορεί να διαρκέσει για λίγες εβδομάδες ή μερικούς μήνες ή ακόμη περισσότερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αγόρια έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τραύλισμα ενώ υπολογίζεται ότι το 1% των ενηλίκων τραυλίζουν. Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή αίτια υπάρχουν θεωρίες ότι μπορεί να προκαλείται από πιέσεις από το σπίτι ή το σχολείο, από βιολογικούς παράγοντες, οικογενειακό ιστορικό και λανθασμένη εκμάθηση.

Τα κύρια είδη τραυλίσματος είναι η επανάληψη των πρώτων ήχων μιας λέξης, η επανάληψη της πρώτης συλλαβής μιας λέξης, η επανάληψη ολόκληρης της λέξης στην αρχή μιας πρότασης (ή ακόμα και στη μέση της). Λιγότερο συχνά ένα παιδί που τραυλίζει ίσως να επαναλαμβάνει μια φράση δυο και τριών λέξεων ή ίσως να επεκτείνει τον αρχικό ήχο μιας λέξης. Όποια κι αν είναι η φύση του τραυλίσματος του παιδιού το σίγουρο είναι ότι θα ντρέπεται γι’ αυτό και πιθανότατα να αποφεύγει να μιλάει σε άλλους, εκτός από εσάς. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας τραυλίζει:

Δώστε του χρόνο να μιλήσει
Το να ακούτε ένα παιδί που τραυλίζει να μιλάει μπορεί να σας φαίνεται εκνευριστικό ή κουραστικό επειδή γνωρίζετε από πριν τι θέλει να σας πει. Δώστε του όμως χρόνο αφήστε το να εκφραστεί και μη βιάζεστε να συμπληρώσετε ή να μαντέψετε τη λέξη που θέλει να σας πει.

Διατηρήστε την οπτική επαφή
Όταν το παιδί σας μιλά κοιτάτε το στα μάτια για να νιώθει ότι είναι σημαντικό και δίνετέ του χρόνο και σημασία.

Μην το διορθώνετε
Όταν το παιδί σας μιλάει, δεν υπάρχει κανένα όφελος στο να το προτρέπετε να επαναλάβει σωστά αυτά που είπε χωρίς να τραυλίζει. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να εστιάζετε την προσοχή σας στα προηγούμενα λάθη του, κάτι που το κάνει να αισθάνεται ακόμη περισσότερες ενοχές γι’ αυτά.

Μην του κάνετε πολλές ερωτήσεις
Τα παιδιά μιλούν με μεγαλύτερη ελευθερία όταν εκφράζουν τις δικές τους ιδέες απ΄ ό,τι όταν απαντούν στις ερωτήσεις ενός ενήλικα.

Ηρεμήστε το
Θα ανακαλύψετε ότι όταν το παιδί μιλάει πιο γρήγορα το τραύλισμα αυξάνεται. Ηρεμήστε το λοιπόν, ενθαρρύνετέ το να σας μιλά αργά. Μιλάτε επίσης και εσείς αργά μαζί του.

Παρατηρήστε το
Σημειώστε τις φορές που τραυλίζει περισσότερο, και προσπαθήστε να βρείτε κάποια σύνδεση σε αυτές. Ίσως τραυλίζει όταν πηγαίνει σε μία γιορτή ή όταν έχει κάποια εργασία στο σχολείο. Έτσι θα μπορέσετε να το προετοιμάζετε για κάποιο γεγονός.

Μην το κοροiδεύετε
Ένα παιδί που τραυλίζει είναι πιθανό να μην το καταλαβαίνει. Εάν το κοροιδεύετε αυτό μειώνει την αυτοπεποίθησή του, αυξάνει το άγχος του και επομένως τη συχνότητα του τραυλίσματος, ένα τραυλό παιδί συχνά τραυλίζει όταν έχει άγχος.

Ζητήστε τη βοήθεια του λογοθεραπευτή
Επιβάλλεται! Ο λογοθεραπευτής έχει εκπαιδευτεί ειδικά για να βοηθήσει τα παιδιά με τραύλισμα να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Επίσης οι γονείς με τη συμβουλευτική γονέων θα καθοδηγηθούν κατάλληλα για το ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να βοηθήσουν το παιδί τους.Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132