Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

Προστέθηκε την: 5/5/2015Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης: από το πώς θα πιάσει το κουτάλι μέχρι να στρώνει το κρεβάτι του. Εκπαιδεύοντας σωστά το παιδί σας, ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο το οποίο βρίσκεται, το βοηθάτε να αυτονομηθεί σταδιακά, να νιώσει δυνατό και έτοιμο να ανταπεξέλθει στα καθημερινά ζητήματα χωρίς «τη βοήθεια της μαμάς». Ο εργοθεραπευτής Φρέντυ Σκούρτης εξηγεί σε ποια ηλικία πρέπει να μάθει να κάνει πράγματα μόνο του ένα παιδί.

Αυτονομία σημαίνει ότι κάθε πρόσωπο διαμορφώνει και δομεί τη ζωή του με το δικό του τρόπο, και όχι με κριτήρια τα οποία του επιβάλλουν οι άλλοι. Τι μπορούν και πρέπει να μάθουν να κάνουν μόνα τους τα παιδιά ανάλογα με το στάδιο ηλικίας.

Από 6 μηνών – 2 ετών:

Μπουσουλούν, πιάνονται από έπιπλο σε έπιπλο, κάνουν τα πρώτα τους βήματα, περπατούν, πιάνουν το μπιμπερό και πίνουν από αυτό, πιάνουν το κουτάλι και τρώνε, γδύνονται, διαχειρίζονται τα παιχνίδια τους, προχωρούν σε απεξάρτηση από την πιπίλα.

Από 2 – 4 ετών:
Πηγαίνουν παιδικό σταθμό και απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον και τους γονείς, κουβαλούν την τσάντα μόνα τους, πετούν την πάνα, σταματούν την πιπίλα, εκπαιδεύονται στο ντύσιμο, στη σίτιση, αλληλεπιδρούν με τα άλλα παιδιά, τοποθετούν τα βιβλία στα ράφια, ρίχνουν τα ρούχα στα άπλυτα, πετούν τα σκουπίδια στο καλάθι αχρήστων, καθαρίζουν το τραπέζι τους.

Απο 4 – 5 ετών (προνήπιο):
Ξεκινά η προσχολική εκπαίδευση, ντύνονται, σιτίζονται, πηγάινουν τουαλέτα, εκπαιδεύονται στη διαχείριση χώρου, στο ατομικό και ελεύθερο παιχνίδι, σε σωστές συνήθειες ύπνου (προετοιμάζονται για ύπνο, πηγαίνουν μόνα τους στο δωμάτιο, κλείνουν το φως κλ.π), αυξάνεται η συγκέντρωση προσοχής τους.

Από 5 – 6 ετών (νήπιο):
Ακολουθούν την προσχολική εκπαίδευση, κοινωνικοποιούνται, διαχειρίζονται το χώρο, το παιχνίδι είναι και ατομικό και ελεύθερο, εκπαιδεύονται στο ομαδικό παιχνίδι, στο πλύσιμο πιάτων, στο στρώσιμο κρεβατιού, στο τάισμα ζώων, στο πότισμα φυτών, στην προετοιμασία απλού σνακ, στα προγραφικά.

Από 6,5 ετών και μετά (Δημοτικό):
Μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, να διαχειριστούν χρήματα, να διαχειριστούν το χρόνο τους, να παίξουν ομαδικά, να πλύνουν και να καθαρίσουν τα πιάτα, να καθαρίσουν και να κόψουν πατάτα και καρότο, να φτιάξουν ένα πιο περίπλοκο σνακ, να φτιάξουν ένα απλό γλυκό, να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, να μελετούν.

Εκπαίδευση τουαλέτας
Το παιδί μαθαίνει ότι:
Χτυπάμε πόρτα
Ανοίγουμε πόρτα και φως
Κατεβάζουμε τα ρούχα—
Κατεβάζουμε καπάκι (κορίτσια) / Ανεβάζουμε καπάκι (αγόρια)
—Τραβάμε καζανάκι
—Ανοίγουμε την βρύση
—Βάζουμε κρεμοσάπουνο
—Τρίβουμε καλά τα χέρια
—Κλείνουμε την βρύση
—Σκουπίζουμε καλά τα χέρια
Κλείνουμε φως και πόρτα

Από την ομιλία «ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Το Α και το Ω για την Ανάπτυξη των παιδιών» που διεξήχθη στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ τον Απρίλιο του 2015.Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132