Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ: ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Προστέθηκε την: 24/4/2015
Στην Ελλάδα σήμερα, το μοναδικό κριτήριο για την εγγραφή του παιδιού στην Α’ τάξη του Δημοτικού σχολείου είναι η ηλικία του. Οι ειδικοί επιστήμονες (παιδίατροι και ειδικοί θεραπευτές) γνωρίζουν ότι το κριτήριο της ηλικίας και μόνο δεν αρκεί για να διασφαλίσει την ομαλή φοίτηση στην Α’ τάξη. Ένα απλό, ελληνικό και γρήγορο τεστ μπορεί να σας αποκαλύψει αν το παιδί σας είναι έτοιμο να πάει στην Α δημοτικού.

Επειδή κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα, διευθύντρια του Κέντρου Ειδικών Θεραπείων ΙΣΙΔΑ απαντά τι είναι το Α τεστ σχολικής ετοιμότητας και γιατί θα πρέπει να το κάνετε τώρα.

Τι ακριβώς είναι το A τεστ σχολικής ετοιμότητας;
Πρόκειται για ένα τεστ που δεν μετράει το IQ, ούτε την ευφυΐα και δεν καταλήγει σε κάποια διάγνωση. Eλέγχει αποκλειστικά και μόνο τη σχολική ετοιμότητα και απαντά αντικειμενικά στο κάτα πόσο το παιδί είναι έτοιμο να πάει στο σχολείο.

Πώς εφαρμόζεται;
Η σχολική ετοιμότητα μετράται με προτυπωμένες αναπτυξιακές δοκιμασίες.
Είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να εντοπίζουν γρήγορα και έγκαιρα παιδιά υψηλού κινδύνου για μαθησιακές δυσκολίες και σχολική αποτυχία.

Πόσο διαρκεί;
H εφαρμογή του διαρκεί 10 - 15 λεπτά και η βαθμολόγηση γίνεται αυτόματα και αποκλειστικά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, πράγμα που μειώνει σημαντικά την υποκειμενική κρίση του εξεταστή.

Σε ποια παιδιά απευθύνεται;
Ο έλεγχος απευθύνεται σε παιδιά 5-6 ετών και έχει στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο το παιδί έχει τις απαραίτητες ικανότητες και την ωριμότητα που χρειάζεται για να παρακολουθήσει με επιτυχία και χωρίς δυσκολίες στο Δημοτικό σχολείο. Το τεστ έχει σταθμιστεί σε Ελληνικό πληθυσμό και προτάθηκε από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία να γίνεται προληπτικά σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά πριν φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ΗΠΑ.

Πότε γίνεται;
Λίγους μήνες πριν αρχίσουν τη φοίτησή τους στην πρώτη δημοτικού (Απρίλιος / Μάιος, ενώ τα παιδιά βρίσκονται στο νήπιο). Αυτή η εποχή είναι η πιο κατάλληλη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύντομης εκπαιδευτικής παρέμβασης σε παιδιά που βαθμολογούνται με οριακά σκορ.

Τι εντοπίζει το Α τεστ σχολικής ετοιμότητας;
Εντοπίζονται έγκαιρα τα παιδιά εκείνα που έχουν δυσκολίες στη συμπεριφορά τους, στη γλωσσική και γνωστική τους ικανότητα και στη συγκέντρωση προσοχής. Ελέγχεται η οπτική αντίληψη των παιδιών, η ικανότητα για οπτική διάκριση, η αντίληψη και η μνήμη, ο οπτικοκινητικός συντονισμός. Έτσι δίνει τη δυνατότητα σε κάθε γονιό να προετοιμάσει σωστά το παιδί του ώστε να εξελιχθεί σε έναν καλό μαθητή.

Τι μπορεί να προλάβει το τεστ;

Με τον προληπτικό αυτόν έλεχγο μπορούμε να προλάβουμε μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να οφείλονται σε αδιάγνωστες δυσκολίες στη σύνθετη σκέψη, κρίση, την ομιλία, τους λεπτούς χειρισμούς, τη συμπεριφορά, την υπερκινητικότητα, την προσοχή.

Που γίνεται;
Το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ είναι πιστοποιημένος συνεργάτης που έχει την άδεια να χορηγεί τη Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας. Το Κέντρο διαθέτει άρτια καταρτισμένους θεραπευτές και μπορεί να διασφαλίσει την ορθή επιστημονικά χορήγηση της αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα του τεστ δίνονται με γραπτή αναφορά στους γονείς.

Αν το παιδί αποτύχει στο τεστ;
Aν αποτύχει θα χρειαστεί να γίνει κάποιος λεπτομερής αναπτυξιακός έλεγχος, με τον οποίο θα εκτιμηθούν αναλυτικά οι δυσκολίες του παιδιού και θα βρεθεί η αιτία που τις προκαλεί. Αν οι τιμές του τεστ είναι οριακές, αυτό σημαίνει ότι το παιδί παρουσιάζει ήπιες δυσκολίες σε κάποιους τομείς. Ο ειδικός θα κατευθύνει τους γονείς με τις κατάλληλες οδηγίες.Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132