Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
7 δωρεάν χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για παιδιά!

 Όλοι οι Δήμοι αλλά και διάφοροι χώροι μετατρέπονται σε ένα μαγικό σκηνικό γ...

Η Ψυχολόγος Ειρήνη Ν. Γιαννόπαπα στη Θεσσαλονίκη, στο σεμινάριο της ELT News "Καθοδηγώντας τους Εκπαιδευτικούς στην κατανόηση και τη διαχείριση των εφήβων"

Με ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα και την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς οι έφη...

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου αποχαιρετάμε το 2017 γιορτινά!

Όλα τα Ισιδάκια μας μικρά και μεγάλα, νέα και παλαιότερα, είναι καλεσμένοι στη μ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

10 λόγοι για να μάθει το παιδί μουσική

Προστέθηκε την: 5/12/2017Η μουσική εξασκεί πολλές δεξιότητες και βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων. Δείτε τους 10 λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να μάθει το παιδί μουσική.


Όλοι μας γεννιόμαστε με την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε στη μουσική. Αρκεί μόνο να σκεφτείτε πόσο πολύ ανταποκρίνονται τα παιδιά στο ρυθμό και τη μουσική από τα πρώτα τους χρόνια. Η μουσική έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά, την κίνηση και τη συναισθηματική κατάσταση και μπορεί να βοηθήσει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό, αναπτυξιακές διαταραχές, ΔΕΠΥ, δυσκολίες στην εποικοινωνία και τον λόγο. Aυτοί είναι οι 10 λόγοι για να μάθει ένα παιδί μουσική.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

1 Βελτιώνει τον συντονισμό

Ορισμένα όργανα, όπως τα κρουστά, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τον συντονισμό και τις κινητικές τους δεξιότητες (αδρή και λεπτή κινητικότητα), αφού απαιτούν κίνηση των χεριών, των χεριών και των ποδιών ταυτόχρονα. Η ενίσχυση του συντονισμού μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με αυτόν.

2 Καλλιεργεί τις κοινωνικές δεξιότητες

Στα μαθήματα μουσικής απαιτείται αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της ομάδας και επικοινωνία, οι οποίες ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία, καθώς τα παιδιά πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν π.χ. ένα crescendo. Εάν ένα παιδί παίζει υπερβολικά δυνατά το όργανό του ή επιταχύνει πολύ γρήγορα, πρέπει να προσαρμοστεί. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν και να κατανοούν το ρόλο τους σε ένα μεγαλύτερο σύνολο.

3 Βελτιώνει την πειθαρχία και την υπομονή
Τα μαθήματα μουσικής απαιτούν πολύ χρόνο, υπομονή και εξάσκηση. Προτού μπορέσει ένα παιδί να δημιουργήσει έναν ενιαίο ήχο, πρέπει πρώτα να μάθει πώς να κρατάει το μουσικό όργανο, πού να τοποθετήσει τα πόδια του ή πώς να κρατήσει τη στάση του.

4 Αυξάνει την αυτοεκτίμηση
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μουσικής αλλά και της μουσικοθεραπείας, ένας δάσκαλος ή ένας θεραπευτής θέτει κάποιους στόχους. Καθώς το παιδί φτάνει τους στόχους του νιώθει την αίσθηση του επιτεύγματος και της υπερηφάνειας, και αυξάνει την αυτοεκτίμησή του.

5 Βελτιώνει τις ικανότητες ανάγνωσης
Η εκμάθηση μουσικής απαιτεί συνεχή ανάγνωση. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν ποια νότα πρέπει να παίξουν στο όργανό τους, πόσο καιρό να την κρατήσουν, τι δάχτυλο να χρησιμοποιήσουν και πόσο δυνατά να παίξουν. Η εκμάθηση της ανάγνωσης της μουσικής ενισχύει και τη δεξιότητα της ανάγνωσης.

6 Συμβάλλει στην έκφραση
Ένα από τα εκπληκτικά οφέλη της μουσικής αλλά και της μουσικοθεραπείας είναι η ικανότητα των παιδιών να κατανοούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Μαθαίνοντας να εκφράζουν τα πολύπλοκα συναισθήματά τους τα βοηθά στο να απελευθερωθούν από τη σωματική ένταση και να καταπολεμήσουν το άγχος. Επίσης η μουσική βοηθά στην έκφραση του λόγου, στην επικοινωνία και τη δημιουργική έκφραση.

7 Βελτιώνει τις δεξιότητες ακρόασης
Η μουσική απαιτεί από τα παιδιά να είναι καλοί ακροατές. Δεν χρειάζεται να ακούν μόνον τις οδηγίες του δασκάλου ή του μουσικοθεραπευτή τους, αλλά να ακούν τον ρυθμό, την ένταση ή την ταχύτητα. Αυτή η συγκέντρωση βελτιώνει τις δεξιότητές τους στη μουσική και στη ζωή.

8 Ενισχύει τη μαθηματική σκέψη
Η μουσική και τα μαθηματικά είναι αλληλένδετα. Με την κατανόηση του ρυθμού και της κλίμακας, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαιρούν, να δημιουργούν κλάσματα και να αναγνωρίζουν τα μοτίβα. Φαίνεται ότι η μουσική βοηθά τον παιδικό εγκέφαλο να κατανοήσει καλύτερα τα μαθηματικά. Τα μαθήματα μουσικής εισάγουν επίσης τα μικρά παιδιά και στη φυσική. Για παράδειγμα, οι χορδές της κιθάρας ή του βιολιού διδάσκουν στα παιδιά τις αρμονικές δονήσεις.

9 Ενισχύει τη μνήμη τους
Η εκμάθηση μουσικής διδάσκει σε ένα παιδί πώς να δημιουργεί, να αποθηκεύει και να ανακτά τις μνήμες πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον τα παιδιά όταν τραγουδούν, χρησιμοποιούν τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροχρόνια μνήμη τους, εξασκώντας τις δεξιότητες μνήμης.

10 Τα κάνει υπεύθυνα
Τα περισσότερα όργανα απαιτούν κάποιο είδος συντήρησης. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το λιπαντικό έως το συντονισμό ή τον καθαρισμό. Η ενθάρρυνση των παιδιών να προσέχουν και να συντηρούν το μουσικό τους όργανο τα βοηθά να είναι πιο υπεύθυνα.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132