Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
7 δωρεάν χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για παιδιά!

 Όλοι οι Δήμοι αλλά και διάφοροι χώροι μετατρέπονται σε ένα μαγικό σκηνικό γ...

Η Ψυχολόγος Ειρήνη Ν. Γιαννόπαπα στη Θεσσαλονίκη, στο σεμινάριο της ELT News "Καθοδηγώντας τους Εκπαιδευτικούς στην κατανόηση και τη διαχείριση των εφήβων"

Με ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα και την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς οι έφη...

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου αποχαιρετάμε το 2017 γιορτινά!

Όλα τα Ισιδάκια μας μικρά και μεγάλα, νέα και παλαιότερα, είναι καλεσμένοι στη μ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

Προστέθηκε την: 24/11/2017Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφει το τραπέζι; Εάν το παιδί σας έχει περάσει τα 5 έτη και βάζει πράγματα στο στόμα, μάθετε που μπορεί να οφείλεται και τι μπορείτε να κάνετε.

Τα μωρά το να βάζουν πράγματα στο στόμα τους τα βοηθά να εξερευνήσουν τον κόσμο, να χαλαρώσουν ή να νιώσουν ευχαρίστηση. Τί γίνεται όμως όταν ένα παιδί φτάνει στη σχολική ηλικία και δεν έχει αφήσει αυτή τη συμπεριφορά;

Γιατί το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα του;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που ένα παιδί στη σχολική ηλικία βάζει πράγματα στο στόμα του ή απομυζεί το δάχτυλό του. Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:

1 Απογαλακτίστηκε νωρίς ή αργά
Ο απογαλακτισμός από το στήθος, το μπιμπερό ή την πιπίλα πιθανότατα να έγινε είτε πολύ νωρίς για το παιδί είτε πολύ αργά για την ηλικία του.

2 Είναι ντροπαλό ή έχει άγχος
Το να μασουλάει π.χ. το μανίκι του είναι κάτι που του προσφέρει ανακούφιση ή το βοηθά να εκτονώνει τη νευρικότητά του. Συχνά επίσης παιδιά με άγχος αποχωρισμού καταφεύγουν σε απομύζηση.

3 Πιθανότατα υπάρχει κάποια διαταραχή
Εάν το παιδί εμφανίζει έντονα τη συμπεριφορά αυτή, πιθανότατα να υπάρχει κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα (εκτός από το φάσμα του αυτισμού και το σύνδρομο Άσπεργκερ), όπως είναι η διαταραχή αισθητηριακής ολοκλήρωσης, η οποία επηρεάζει την ικανότητά του να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε πληροφορίες που λαμβάνει μέσω των αισθήσεων. Συνήθως στη διαταραχή αισθητηριακής ολοκλήρωσης το παιδί εμφανίζει υποευαισθητοποίηση στη στοματική του κοιλότητα και ζητά έντονα ερεθίσματα. Μάλιστα αυτά τα παιδιά, που βάζουν στο στόμα τους πράγματα και έχουν υποευαισθητοποίηση, δείχνουν μια προτίμηση σε τροφές που έχουν έντονη καυτερή, ξινή ή αλμυρή γεύση. Αντιθέτως, όσα έχουν υπερευαισθησία δεν δέχονται τίποτα στο στόμα τους, δεν θέλουν να ακουμπάει κάτι στο στόμα κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη: Τί είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση;


Πότε να ανησυχήσω;
Να τονίσουμε ότι κάθε παιδί που βάζει πράγματα στο στόμα του δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Πολλές φορές τα παιδιά δαγκώνουν το μολύβι τους, τρώνε τα νύχια τους ή μασουλούν το μπουφάν τους και αυτό γιατί βρίσκουν διάφορους τρόπους για να μειώνουν την ανία τους, να κατευνάζουν το άγχος τους και να χαλαρώνουν όταν νιώθουν πιεσμένα. Όμως εάν π.χ. το μανίκι του παιδιού σας είναι μούσκεμα συνεχώς επειδή το μασουλάει ή όλα τα μολύβια του είναι δαγκωμένα στην άκρη, ή μασουλάει τα μαλλιά του και γλύφει το θρανίο του, τότε ίσως πρόκειται για κάποια διαταραχή, που χρειάζεται διερεύνηση από ψυχολόγο και εργοθεραπευτή.

Τι να κάνω για να σταματήσει να βάζει πράγματα στο στόμα του;

Μην το απαγορεύετε
Δεν έχει αποτέλεσμα στο να του απαγορεύετε να το κάνει. Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί καταφεύγει σε αυτή τη συνήθεια. Όταν βαριέται; Όταν νιώθει άγχος; Όταν είναι θυμωμένο; Βοηθήστε το να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που του δημιουργούν την ανάγκη π.χ. να βάλει το δάχτυλο στο στόμα, και ενθαρρύνετέ το να σας ενημερώνει όταν νιώθει αυτή την ανάγκη.

Διδάξτε του τρόπους να εκτονώνει το άγχος του
Υπάρχουν τρόποι να εκτονώσει το άγχος, το θυμό ή την ανία του. Ζητήστε του όταν νιώθει πιεσμένο να πάρει μερικές αργές βαθιές εισπνοές ή να πει ένα τραγουδάκι. Βάζετε στη τσάντα του τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή κάποιες τραγανές τροφές, όπως κράκερ ή καρότα, για να μασουλάει όταν νιώθει την ανάγκη να μασουλήσει το μολύβι του.

Παίξτε παιχνίδια
Δώστε στο παιδί ένα καλαμάκι και ζητήστε του να φυσήξει, να μετακινήσει με το φύσημα ένα μπαλάκι ή ένα φασόλι, να φουσκώσει μπαλόνια, να βουρτσίσει με ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα τα δόντια του για να δέχεται τη δόνηση: όλα αυτά δίνουν ερέθισμα και ομαλοποιούν την ανάγκη του να βάλει κάτι στο στόμα του. Καλό θα ήταν πριν την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών να έρθετε σε επικοινωνία με έναν εργοθεραπευτή για να σας ενημερώσει ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για το δικό σας παιδί.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό
Εάν η κατάσταση είναι έντονη ζητήστε οπωσδήποτε τη συμβουλή ψυχολόγου και εργοθεραπευτή. O εργοθεραπευτής θα βελτιώσει τη διαδικασία την αισθητηριακή επεξεργασία και θα βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί καλύτερα στο περιβάλλον του.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132