Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
7 δωρεάν χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για παιδιά!

 Όλοι οι Δήμοι αλλά και διάφοροι χώροι μετατρέπονται σε ένα μαγικό σκηνικό γ...

Η Ψυχολόγος Ειρήνη Ν. Γιαννόπαπα στη Θεσσαλονίκη, στο σεμινάριο της ELT News "Καθοδηγώντας τους Εκπαιδευτικούς στην κατανόηση και τη διαχείριση των εφήβων"

Με ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα και την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς οι έφη...

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου αποχαιρετάμε το 2017 γιορτινά!

Όλα τα Ισιδάκια μας μικρά και μεγάλα, νέα και παλαιότερα, είναι καλεσμένοι στη μ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

Προστέθηκε την: 20/11/2017Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου και την ψυχική αντοχή να αντιμετωπίσετε τις αταξίες των παιδιών και να φωνάζετε. Όμως, χρειάζεται σκληρή δουλειά για να ελέγχετε τα νεύρα και το θυμό σας και να τους δώσετε ένα καλό παράδειγμα συναισθηματικής ωριμότητας.


Η δημιουργία της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης είναι έργο της διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού από τους γονείς του. Είναι έργο του σεβασμού, της ενθάρρυνσης και της αποδοχής που δικαιούται να απολαμβάνει από τους γονείς του. Οι φωνές κάθε άλλο βοηθούν και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Αν πιστεύετε ότι φωνάζετε πολύ στα παιδιά αυτοί οι 10 τρόποι θα σας βοηθήσουν να ρίξετε τους τόνους.


1 Πάρτε μια βαθιά αναπνοή
Είπατε στο παιδί σας να μαζέψει όλα τα παιχνίδια του για να ετοιμαστείτε για ύπνο. Πέντε λεπτά αργότερα τα παιχνίδια εξακολουθούν να είναι στο πάτωμα. Βρίσκεστε στα πρόθυρα να φωνάξετε. Γυρίστε πίσω, κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι μια στιγμή για να μη φώναξετε.

2 Αντιμετωπίστε τη συμπεριφορά τους με θετικό τρόπο

Όταν μαθαίνετε στα παιδιά σας ποδήλατο τα τιμωρείτε εάν δεν θέλουν να δοκιμάσουν; Φυσικά και όχι. Τα ενθαρρύνετε, τα υποστηρίζετε και τους δίνετε οδηγίες. Η πειθαρχία και τα όρια στα παιδιά πρέπει να γίνονται με τον ίδιο τρόπο, με θετικό τρόπο. Όταν το παιδί σας χτυπά ένα άλλο παιδί είναι εύκολο να αντιδράσετε με φωνές. Αλλά προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να μάθετε με υπομονή στο παιδί γιατί το να χτυπάμε κάποιον δεν είναι αποδεκτό και είναι λάθος.

3 Μιλήστε σιγανά
Όταν μιλάτε με ήρεμη αλλά σταθερή και σιγανή φωνή, τα παιδιά προσπαθούν να σας ακούσουν - και συνήθως το κάνουν. Όχι μόνο το παιδί σας θα υπακούσει στις οδηγίες σας αλλά και δεν θα χρειαστεί να φωνάξετε για να σας ακούσει.

4 Διδάξτε τους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τον οποίο τα παιδιά φέρονται άσχημα είναι επειδή δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Ο στόχος σας ως γονείς είναι να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να εκφράζονται αποτελεσματικά.

5 Βάζετε σαφείς κανόνες και τηρήστε τους

Το να μην πραγματοποιείτε τις προειδοποιήσεις σας έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να σας δοκιμάζουν και να θυμώνεστε. Εάν πείτε “η τηλεόραση κλείνει σε 5 λεπτά” θα πρέπει να φροντίσετε να κλείσει σε 5 λεπτά και όχι να παρατείνετε την εκπομπή “λίγο ακόμη”. Οι απειλές και η γκρίνια δεν έχουν αποτέλεσμα ενώ εάν παραβιάζετε συχνά τους κανόνες τα μπερδεύετε για το τι ισχύει τελικά και τι όχι.

6 Μη δίνετε προσοχή
Στα παιδιά αρέσει να αποσπασπούν την προσοχή των γονιών τους. Αλλά τι συμβαίνει: οι γονείς τείνουν να επαινούν το παιδί όταν δείχνει καλή συμπεριφορά ή το τιμωρούν όταν έχει κακή συμπεριφορά. Μη δίνετε προσοχή πάντα όταν το παιδί π.χ. κλαίει για προσοχή. Αν του φωνάξετε, του προσφέρετε την προσοχή που θέλει και συνεπώς θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την αρνητική συμπεριφορά για να σας κάνει να αντιδράσετε. Εάν επαινείτε τη καλή συμπεριφορά, τότε το παιδί είναι πολύ πιθανό να το επαναλάβει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το προσέξατε.

7 Μπείτε στη θέση τους
Νιώθετε άσχημα όταν κάποιος σας φωνάζει; Φυσικά. Οπότε γιατί το παιδί σας να μη νιώθει το ίδιο; Όταν του φωνάζετε, μειώνετε η αυτοεκτίμησή του και την αυτοπεποίθηση. Μάθετέ του τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι χωρίς να το κάνετε να αισθάνεται ντροπή, ενοχές ή αμηχανία.

8 Αποκτήστε καλές συνήθειες φαγητού και ύπνου

Οι γονείς υποτιμούν τη δύναμη που μπορεί να έχει μια ισορροπημένη διατροφή και ένα καλό πρόγραμμα ύπνου στη συμπεριφορά ενός παιδιού. Σκεφτείτε ποια προβλήματα προκαλούν στα μικρά κακή συμπεριφορά. Η πείνα και η κούραση. Τα ξεκούραστα και χορτάτα παιδιά που ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα έχουν λιγότερα θέματα συμπεριφοράς.

9 Κανείς δεν είναι τέλειος

Προσπαθήσατε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές και τελικά την χάσατε και φωνάξατε; Αν συμβεί αυτό μιλήστε στα παιδιά, όταν θα έχετε ηρεμήσει. Είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε ότι η μαμά ή ο μπαμπάς δεν ήθελαν να ανεβάσουν τον τόνο της φωνής τους. Εξηγήστε πώς νιώθετε όταν δεν σας ακούνε.

10 Ένας ισχυρός δεσμός κάνει την πειθαρχία ευκολότερη

Όσο πιο ισχυρή είναι η σχέση σας με το παιδί σας, τόσο καλύτερα θα μπαίνουν και οι κανόνες, χωρίς φωνές.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

σχετικές λέξεις αναζήτησης:

φωνές    οικογένεια    παιδιά    παιδί    κανόνες    όρια    πειθαρχία    υπακουή    ψυχραιμία    σχέσεις    νεύρα    θυμός    αταξίες   


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132