Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Προστέθηκε την: 13/11/2017


Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν καταφεύγει στη βία, μπορεί τελικά να βοηθήσει τόσο εκείνο όσο και εσάς.Έχουμε την τάση να νιώθουμε “καλοί γονείς” όταν τα παιδιάμας είναι χαμογελαστά και χαρούμενα, αλλά όχι όταν βρίσκονται στο πάτωμα κλωτσώντας και ουρλιάζοντας. Ωστόσο, το πιστεύετε ή όχι, οι εκρήξεις θυμού του παιδιού αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής του υγείας. Αυτοί είναι οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι εκρήξεις θυμού του παιδιού σας του κάνουν καλό!

1 Το κλάμα είναι υγεία


Τα δάκρυα περιέχουν κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Όταν φωνάζουμε, απελευθερώνουμε κυριολεκτικά το άγχος από το σώμα μας. Τα δάκρυα έχουν επίσης βρεθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη συναισθηματική ευεξία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα αγαπημένο πρόσωπο κοντά για υποστήριξη. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι όταν το παιδί σας ησυχάσει μετά από μία έκρηξη θυμού, είναι σε πολύ καλύτερη διάθεση.

2 Το κλάμα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει


Πολλά παιδιά θυμώνουν με κάτι που δεν κάνουν καλά. Εκφράζοντας όμως την απογοήτευσή τους, τα βοηθά να καθαρίσουν το μυαλό τους και να προσπαθήσουν περισσότερο. Όταν ένα παιδί δεν είναι σε θέση να συγκεντρωθεί ή να ακούσει, υπάρχει συνήθως ένα συναισθηματικό ζήτημα που το εμποδίζει. Μετά την καταιγίδα είναι ήρεμο και πιο συγκεντρωμένο και αυτό μπορεί να το βοηθήσει να μάθει.

3 Το παιδί σας μπορεί να κοιμηθεί καλύτερα


Τα προβλήματα ύπνου συχνά συμβαίνουν επειδή οι γονείς προσπαθούν να αποφεύγουν το θυμό των παιδιών. Όμως, τα συναισθήματα ενός παιδιού βγαίνουν στην επιφάνεια όταν ο εγκέφαλός του είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα παιδιά ξυπνούν επειδή νιώθουν στρες ή προσπαθούν να επεξεργαστούν κάτι που συμβαίνει στην καθημερινότητά τους. Το να επιτρέπετε στο παιδί σας να εκφράζει και να διαχειρίζεται το θυμό του μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα.

4 Το «όχι» σας είναι δύναμη


Οι πιθανότητες να εκραγεί το παιδί σας επειδή είπατε «όχι είναι πολλές! Η λέξη «όχι» δίνει στο παιδί σας σαφή όρια σχετικά με την αποδεκτή και την απαράδεκτη συμπεριφορά. Μπορεί να αποφεύγετε να λέτε «όχι» επειδή δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε το θυμό τους, αλλά μπορείτε να παραμένετε σταθεροί στα όριά σας, λέγοντας όχι προσφέροντας όμως αγάπη και αγκαλιές.

5 Το παιδί σας εκφράζεται επειδή νιώθει ασφάλεια

Τα κλάματα είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη φιλοφρόνηση για τους γονείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά εκφράζουν πώς αισθάνονται. Και η έκρηξη σχετικά με το μπισκότο που δεν δώσατε είναι απλώς ένα πρόσχημα για την αγάπη και την αγκαλιά που πραγματικά χρειάζονται.

6 Ο θυμός σας φέρνει πιο κοντά


Αφήστε στο θυμωμένο παιδί να ξεπεράσει τη θύελλα των συναισθημάτων του χωρίς να προσπαθήσετε να τη σταματήσετε ή να τη «διορθώσετε». Μην μιλάτε πάρα πολύ, αλλά πείτε λίγα καθησυχαστικά λόγια και αγκαλιάστε το. Το παιδί θα νιώσει πιο κοντά σας μετά.

7 Οι εκρήξεις θυμού βοηθούν στη συμπεριφορά του παιδιού

Μερικές φορές τα συναισθήματα των παιδιών εκφράζονται και με άλλους τρόπους, όπως με επιθετικότητα, το να αρνούνται να συνεργαστούν στα απλά πράγματα, όπως να ντυθούν ή να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Αυτά είναι όλα κοινά σημάδια ότι το παιδί σας αγωνίζεται με τα συναισθήματά του. Έτσι, οι εκρήξεις θυμού βοηθούν το παιδί σας να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αλλάξει σταδιακά τη συμπεριφορά του.

8 Το παιδί κάνει κάτι που οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει

Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει, θα κλαίει λιγότερο. Ουσιαστικά ωριμάζει και μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, μαθαίνει να «ταιριάζει» σε μια κοινωνία που δεν δέχεται τη συναισθηματική έκφραση. Είναι δύσκολο για τους ενήλικες να νιώσουν ασφαλείς και να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους. Γι΄αυτό αφήστε το παιδί σας να ζήσει την παιδικότητά του, αφήστε το να απελευθερώνει το θυμό του, είναι υγιές.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132