Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Νότης Παρασκευόπουλος: «Οι δραματοποιημένες δραστηριότητες εξοικειώνουν τα παιδιά με τις εναλλακτικές οπτικές»

Προστέθηκε την: 30/10/2017


Νότης Παρασκευόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και ιδρυτής της εταιρείας θεάτρου Seveneleven


Με αφορμή το νέο happy Saturday@Isida στις 11.11.2017 ο Νότης Παρασκευόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και ιδρυτής της εταιρείας θεάτρου Seveneleven μαζί με την Κωνσταντίνα Μαλτέζου, μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα για τη διαφορετικότητα, τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού και την ανάγκη της Τέχνης στις μέρες μας.

Νότη, το μικρό κατσικάκι γνώρισε κάτι χαμογελαστούς κυρίους, τους λύκους, που έχουν πολύ πλάκα! Είναι οι καινούργιοι του φίλοι. Ή μήπως δεν είναι όλοι οι ευγενικοί κύριοι φίλοι με τα μικρά παιδιά; Τι θα κάνετε αυτό το Σάββατο στο happy Saturday@Isida “Δεν είναι όλοι φίλοι σου”;

Σε αυτή τη συνάντηση, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε με τα παιδιά με αφορμή το παραμύθι του Geoffroy de Pennart, «Δεν είναι όλοι φίλοι σου», το οποίο μιλάει για τον εντοπισμό της διαφορετικότητας και την αξιολόγηση της εμπιστοσύνης, είναι να δείξουμε πώς η οπτική που έχουμε για τους άλλους και τον κόσμο μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο που θα φωτιστεί. Μέσα από επιλεγμένα θεατρικά παιχνίδια και δραματοποιημένες δραστηριότητες θα δώσουμε έμφαση στην ομαδικότητα, στον σεβασμό της διαφορετικότητας και θα φωτίσουμε για το πώς ένα γεγονός μπορεί να καθορίσει την οπτική του κάθε παιδιού.


Δεν είναι όλοι φίλοι σου, του Geoffroy de Pennart, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι δραματοποιημένες δραστηριότητες το παιδί;
Όλες οι δραματοποιημένες δραστηριότητες εξοικειώνουν τα παιδιά με την ιδιαίτερη αξία των εναλλακτικών οπτικών που μπορούν να προκύψουν για κάθε θέμα. Η υποκειμενική ματιά "του άλλου", η διαφορετική θεώρηση του κόσμου που μας περιβάλλει, είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της θεατρικής έκφρασης και του παιχνιδιού. Τα παιδιά, μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένες δραστηριότητες, καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι καθετί μπορεί να αποκτά διαφορετική σημασία, ανάλογα με την οπτική γωνία που φωτίζουμε, και πως η κατανόηση της υποκειμενικής ματιάς κάθε μέλους της ομάδας τα βοηθά να αποκτήσουν σωστή κρίση.

Ποια είναι τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού; Τι οφέλη έχει σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ κ.λπ.;
Μέσα από τα θεατρικά παιχνίδια τα παιδιά νιώθουν δημιουργικά, αναγνωρίζουν τις ανθρώπινες αξίες, καλλιεργούν και απελευθερώνουν τη φαντασία τους, κάτι που λείπει στις μέρες μας, αυξάνουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη (EQ). Έτσι, έρχονται πιο κοντά στην ομάδα, δένονται και μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του καθενός. Γενικά με το θεατρικό παιχνίδι δίνονται ευκαιρίες στο παιδί να μάθει για το θέατρο, μέσα και έξω από το θέατρο, να καλλιεργηθεί η φαντασία τους, βοηθώντας στη δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ φανταστικού και πραγματικού που τόσο έχουν ανάγκη στις μέρες μας, να διευρυνθεί το λεξιλόγιό τους, να οξυνθεί η κρίση τους, να ενισχυθεί η παρατηρητικότητά τους, να αναπτυχθούν και να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Μέσα από περιοδικές δράσεις τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν το φόβο τους, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να εκφράζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.


Η ηθοποιός, και μία εκ των ιδρυτών της Seveneleven, Κωνσταντίνα Μαλτέζου

Εκτός από την παραγωγή των θεατρικών παραστάσεων ασχολείστε και με το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Τα Ανοιχτά Σχολεία, που υλοποιούνται με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετατρέπονται σε ζωντανά κύτταρα της γειτονιάς, γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά φιλοξενώντας δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, άθλησης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Ως Seveneleven ασχολούμαστε σε τέσσερα διαφορετικά σχολεία και βλέπουμε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα. Από τη μία υπάρχουν τα παιδιά που μαθαίνουν να ζουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, με διαφορετικές κουλτούρες, αλλά από την άλλη υπάρχουν τα παιδιά που απομονώνονται. Έτσι, οι δράσεις μας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εκφραστούν αλλά και να εκφράσουν ό,τι τα απασχολεί.


Η Τέχνη, έχει μια πλαστικότητα κι έναν κώδικα, που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε κουλτούρα.

Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας γι αυτό;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας έκανε ότι σε περιοχές που είναι χαμηλά οικονομικές τα παιδιά είναι απόλυτα ανοιχτά, απόλυτα δεκτικά, έχουν δίψα για μάθηση και για έκφραση και εκτιμούν τα άλλα παιδιά και τις προσπάθειές τους. Τα σχολεία είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας αλλά, ενώ οι ενήλικες δεν μπορούν να βρουν λύσεις για να λειτουργήσουν τα πράγματα, τα παιδιά τις βρίσκουν γιατί έχουν αγνές προτάσεις. Έτσι, τα παιδιά μας δίνουν δύναμη, αισιοδοξία και μέσα από τον αντιρατσισμό και το αντι-bullying, μας δίνουν την ελπίδα ότι αυτά μπορούν να ισορροπήσουν το καράβι...

Πόσο ανάγκη έχει ένα παιδί το θέατρο;
Δεν θα μιλήσω μόνον για το θέατρο αλλά για κάθε μορφής τέχνη. Η Τέχνη, έχει μια πλαστικότητα κι έναν κώδικα, που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε κουλτούρα. Οτιδήποτε έχει στόχο να "ανοίξει" τον άνθρωπο, να τον ταξιδέψει, να του δώσει φτερά, είτε είναι θέατρο, είτε μουσική, γλυπτική, ζωγραφική, ακόμη και το παιχνίδι, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να βοηθήσει το άτομο να είναι δημιουργικό, να αναπτύξει τη φαντασία του, να αποκτήσει αξίες, είναι σημαντικό για το παιδί και τον άνθρωπο. Η Τέχνη είναι διαχρονική και αναπτύσσει αλλά και ενισχύει τη θετική σκέψη και τις ανθρώπινες αξίες. Όλοι μπορούμε να στηριχτούμε και να στραφούμε στην Τέχνη στις δύσκολες στιγμές, στη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο κ.λπ. Γι΄αυτό κι αν το αυριανό ρεύμα φυσάει σήμερα μέσα στα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα βιβλιοπωλεία και τις εκθέσεις οφείλουμε να ενισχύσουμε την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση εκείνων που έχουν βαλθεί να κάνουνε καλύτερο τον κόσμο.Μη χάσετε!
Το Σάββατο στις 11.11.2017 στο happy Saturday@Isida “Δεν είναι όλοι φίλοι σου”, το Θεραπευτικό Ινστιτούτο ΙΣΙΔΑ φιλοξενεί την εταιρεία θεάτρου seveneleven, τον Νότη Παρασκευόπουλο και την Κωνσταντίνα Μαλτέζου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, για κράτηση θέσεων στο τηλ.: 210 45 35078.

Η εταιρεία θεάτρου seveneleven

Η εταιρεία θεάτρου seveneleven ιδρύθηκε το 2013 από τους ηθοποιούς Νότη Παρασκευόπουλο και Κωνσταντίνα Μαλτέζου. Πραγματοποιεί εργαστήρια Δημόσιας Ομιλίας, σεμινάρια θεατρικής υποκριτικής για ερασιτέχνες ηθοποιούς και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, η εταιρεία θεάτρου seveneleven κάνει παραγωγή θεατρικών παραστάσεων στοχεύοντας στην βελτίωση της κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης των ηλικιωμένων που ζουν σε γηροκομεία, μέσα από ένα πρότυπο μοντέλο ψυχαγωγίας που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται από τα μέλη της.
Τα κίνητρα, η συνέπεια και το ήθος τους τους έχουν οδηγήσει σε συνεργασίες όπως τα «Σημεία Στήριξης» του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ και τα «Ανοιχτά Σχολεία» - μία πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - ενώ οι θεατρικές παραγωγές τους, έχουν λάβει την επίσημη υποστήριξη των Πρεσβειών της Αυστρίας και της Βουλγαρίας.

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132