Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Φεύγουμε για εξωτερικό: Πως να προετοιμάσετε τα παιδιά για τη μεγάλη αλλαγή

Προστέθηκε την: 26/10/2017Όσο δύσκολη μπορεί να φαίνεται μία μετακόμιση σε άλλο σπίτι, άλλη πόλη ή ακόμη και μία μετεγκατάσταση στο εξωτερικό ακόμη πιο δύσκολο είναι για τα παιδιά να το αποδεχτούν. Εάν σκέφτεστε να μετακομίσετε μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για τη μεγάλη αλλαγή.

Η μετακόμιση μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά, τη μάθηση και τις μαθησιακές και κοινωνικές τους δεξιότητες σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development. Οι ερευνητές από το Boston College παρακολούθησαν σχεδόν 20.000 παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την όγδοη τάξη. Διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά είχαν προβλήματα κοινωνικοποίησης ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι είχα πτώση στην απόδοσή τους στα μαθηματικά τους και στη μελέτη. Τα παιδιά των οικογενειών που μετακομίζουν ή μεταναστεύουν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοσή τους στο σχολείο και την ικανότητά τους να κάνουν φίλους. Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι η μετακίνηση «μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και να διαταράξει τις ρουτίνες των παιδιών, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγιή τους ανάπτυξη». Εάν στέκεστε στο κατώφλι μιας μεγάλης αλλαγής και ετοιμάζεστε να μετακομίσετε δείτε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε τα παιδιά για τη μεγάλη αλλαγή.

Διαβάστε: Και τα παιδιά αγχώνονται: 8 τεχνικές διαχείρισης άγχους για παιδιά


Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την αλλαγή

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν την αλλαγή. Πώς λοιπόν μπορείτε να τα βοηθήσετε να χειριστούν αυτή τη μεγάλη αλλαγή;

Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν
Συζητήστε και ενημερώστε τα παιδιά για τη μετακόμιση. "Εάν μετακομίσουμε σε μία άλλη χώρα θα έχουμε καλύτερες συνθήκες, ο μπαμπάς θα έχει μία πολύ καλή δουλειά και θα μπορούμε να πηγαίνουμε βόλτες μαζί. Θα πρέπει να βρούμε λοιπόν ένα καινούργιο σπίτι σε ένα μέρος που ονομάζεται Βερολίνο, θα με βοηθήσεις να διαλέξουμε το σπίτι;". Ζητήστε τους να επιλέξουν ποια πράγματα θα κρατήσουν, πώς θα διατηρήσουν επαφή με τους φίλους, να οργανώσουν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι ή να μάθουν περισσότερες πληροφορίες από το ίντερνετ για το μέρος όπου θα μετακομίσουν.

Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις του
Ανάλογα με την ηλικία του, το παιδί μπορεί να έχει πολλές ερωτήσεις και απορίες. Απαντήστε σε όλα, ακόμα και αν μερικές φορές επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα, πολλές φορές.

Διατηρήστε τις ίδιες συνήθειες
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης αλλαγής, προσπαθήστε να μην αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες όπως το να ξυπνάτε την ίδια ώρα, να διαβάζετε παραμύθι πριν τον ύπνο ή να μετακινήσετε το παιδί από την κούνια στο μεγάλο κρεβάτι. Επίσης, παραμείνετε και εσείς σταθεροί και ήρεμοι. Ενισχύστε την ιδέα ότι όλη η οικογένεια θα συνεργαστεί και θα υποστηρίξει ο ένας τον άλλο.

Φροντίστε να διατηρείτε επαφή
Τον πρώτο καιρό διατηρείτε επαφή με τους φίλους του και τους συγγενείς σας μέσω skype, emails και τηλέφωνα ώστε το παιδί να μη νιώθει αποκομμένο. Εάν είναι δυνατόν μην αλλάξετε όλα τα παλιά σας έπιπλα για να νιώθει οικεία στο νέο περιβάλλον.

Να είστε έτοιμοι για κάποια παλινδρόμηση
Σε περιόδους αλλαγής, τα παιδιά ενδέχεται να παλινδρομήσουν σε προηγούμενες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, μπορεί το παιδί να εμφανίσει νυχτερινή ενούρηση ή να θέλει να κοιμάται μαζί σας. Καλό θα ήταν να συζητήσετε το θέμα με ένα ειδικό ψυχικής υγείας.

Αποδεχτείτε τη λύπη του
Το παιδί μπορεί να περάσει από μια διαδικασία που μοιάζει με θλίψη καθώς αλλάζει σπίτι, φίλους, δάσκαλο, σχολείο. Για το παιδί είναι μια περίοδος απώλειας που μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Δεν χρειάζεται να το κάνετε να νιώσει καλύτερα, αφήστε το να βιώσει την αλλαγή. Κάποια παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν, άλλα παίρνουν βάρος ή χάνουν, σε άλλα πέφτει η σχολική τους απόδοση. Επαγρυπνείτε αλλά μην πιέζετε το παιδί να είναι χαρούμενο. Η μετακόμιση είναι μια στρεσογόνος κατάσταση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή από εσάς. Επίσης, παραδεχτείτε και εσείς πως νιώθετε λυπημένοι για την αλλαγή αλλά δείξτε αισιοδοξία και ότι όλα θα πάνε καλά. Η δική σας στάση είναι αυτή που θα μετρήσει περισσότερο. Δημιουργήστε ενθουσιασμό χωρίς όμως ανεδαφικές προσδοκίες.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132