Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Οι 4 πιο συχνές ερωτήσεις για τον ύπνο

Προστέθηκε την: 17/10/2017Η επιχείρηση «παιδί και ύπνος» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν και εσείς δεν ξέρετε πώς να βάλετε τα παιδιά για ύπνο στην ώρα τους σας απαντάμε στις πιο συχνές σας ερωτήσεις για τον ύπνο.


1 Γιατί το παιδί μου δεν θέλει να πηγαίνει για ύπνο;

Δεν είναι καθόλου εύκολο να φρενάρεις απότομα όταν τρέχεις, κάτι που αν το σκεφτείτε, είναι αυτό που ζητάμε να κάνουν τα μικρά παιδιά κάθε βράδυ την ώρα του ύπνου. Για να το βοηθήσετε να… φρενάρει την ώρα του ύπνου:
 • Προειδοποιείτε το παιδί ότι είναι η ώρα για ύπνο είναι σε πέντε λεπτά, ή δίνετέ του μια επιλογή - "Θέλεις να πας για ύπνο τώρα ή σε πέντε λεπτά;" - αλλά αυτό φροντίστε να το πείτε μία μόνο μία φορά.
 • Σκεφτείτε να μεταφέρετε την ώρα του ύπνου λίγο πιο νωρίς ή λίγο πιο αργά. Αν βρείτε τη σωστή ώρα για ύπνο αυτό θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Τα πολύ κουρασμένα παιδιά δυσκολεύονται να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν λόγω της έντασης που έχουν. Από την άλλη ένα παιδί που πραγματικά δεν νυστάζει πώς θα κοιμηθεί;
 • Ακολουθείτε σταθερά μια ρουτίνα ύπνου που διαρκεί μεταξύ 20 και 30 λεπτών (πλύσιμο, βούτσισμα δοντιών κ.λπ.) και τελειώνει στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας με ένα παραμύθι. Προσπαθείτε να μην κάνετε παρασπονδίες την ώρα του ύπνου, ακολουθείτε αυτό το τακτικό πρόγραμμα ακόμη και τα σαββατοκύριακα.
 • Ξυπνάτε τον μικρό υπναρά: Αν και είναι αντίθετο στο ότι κανένα παιδί δεν το ξυπνάμε όταν κοιμάται, αν ωστόσο το ξυπνάτε την ίδια πάντα ώρα κάθε πρωί θα το βοηθήσετε να ρυθμίσει το εσωτερικό του ρολόι και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθεί το βράδυ την ίδια ώρα.
 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι άνετα. Οι πιτζάμες και οι κουβέρτες δεν πρέπει να περιορίζουν την κίνησή του και η θερμοκρασία του υπνοδωματίου δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή. Οι 19 βαθμοί θεωρούνται ιδανικοί. Επίσης, μην αφήνετε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα, κλείνετε τις κουρτίνες και αφήνετε ένα μικρό φωτάκι ανοιχτό τη νύχτα, εάν φοβάται το σκοτάδι.


2 Το βάζω για ύπνο αλλα σηκώνεται ή ζητάει να είμαι στο δωμάτιο. Πώς να το χειριστώ;

Εάν το παιδί σας σας ζητάει μόλις βγείτε από το δωμάτιό του, περιμένετε λίγα λεπτά προτού επιστρέψετε. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να ηρεμήσει και, ίσως, να κοιμηθεί ενώ σας περιμένει. Εάν το παιδί σηκώνεται από το κρεβάτι του και βγαίνει από το δωμάτιό του, πηγαίνετέ το πίσω, χωρίς φωνές ή απειλές και χωρίς παραχωρήσεις, υπενθυμίζοντάς του ότι είναι ώρα για ύπνο. Αυτό ίσως χρειαστεί να το κάνετε αρκετές φορές, ξανά και ξανά, αλλά κρατώντας την ψυχραιμία σας και μιλώντας του πάντα τρυφερά και ήρεμα. Τονίζετε κάθε φορά ότι σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μόνον όταν είναι απόλυτη ανάγκη π.χ. τουαλέτα (φυσικά θα πρέπει να έχετε φροντίσει να πάει το παιδί πριν κοιμηθεί) ή τάση για εμετό (αν το παιδί είναι άρρωστο) ή επειδή ξημέρωσε.

Διαβάστε σχετικά: Παιδί και ύπνος: Ξυπνά πολύ νωρίς ή κοιμάται πολύ αργά;

3 Το παιδί μου φοβάται το σκοτάδι, ξυπνά μέσα στη νύχτα και δεν κοιμάται. Τι να κάνω;
 • Ξεκινήστε σωστά τη νύχτα: Τα παιδιά που έχουν μάθει να τα παίρνει ο ύπνος μόνα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες όταν ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα να αποκοιμηθούν ξανά. Εκπαιδεύστε το παιδί, όταν λέτε καληνύχτα να φεύγετε από το δωμάτιό του και να το αφήνετε να αποκοιμηθεί χωρίς τη βοήθειά σας. Είναι δύσκολο αλλά εάν κρατήσετε μία σταθερή συμπεριφορά το παιδί θα συνειδητοποιήσει ότι τώρα είναι ώρα για ύπνο και πρέπει να κοιμηθεί χωρίς βοήθεια. Μην του επιτρέπετε να κοιμάται στον καναπέ ή στο κρεβάτι σας και έπειτα να το μεταφέρετε στο δωμάτιό του, γιατί έτσι πάλι δεν το βοηθάτε να κοιμηθεί μόνο του.
 • Δώστε του τα… εργαλεία για να ξεπεράσει τις ανησυχίες του. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν έναν φακό ή ένα φωτάκι νυχτός, ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με "αντιτερατικό σπρέι" ή ένα μεγάλο μαλακό ζωάκι παιχνίδι για να το «προστατεύει».
 • Διαβάστε του παραμύθια για το σκοτάδι. Διαβάστε περισσότερα και σε αυτό: Γιατί το παιδί μου φοβάται το σκοτάδι;
 • Δημιουργήστε ένα σύστημα ανταμοιβής. Κάθε βράδυ, όταν το παιδί σας πηγαίνει στο κρεβάτι εγκαίρως και κοιμάται όλη τη νύχτα, χωρίς διακοπές και κλάματα, παίρνει ένα αστέρι. Όταν συμπληρώσει τρία ή πέντε αστέρια του δίνετε ένα βραβείο που θα έχετε ορίσει π.χ. βόλτα στην παιδική χαρά, ένα καινούριο παραμύθι, κ.λπ.
4 Το παιδί μου δεν κοιμάται νωρίς και συνήθως πέφτει για ύπνο πολύ αργά. Πώς να το πείσω να κοιμάται νωρίτερα;

Μελέτες δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά που κοιμούνται πριν τις 9 αποκοιμούνται πιο γρήγορα, ξυπνούν λιγότερες φορές μέσα στη νύχτα και ξακουράζονται καλύτερα. Πιθανότατα η ώρα ύπνου του παιδιού να εξαρτάται από το δικό σας πρόγραμμα. Φροντίστε να ρίχνετε τους ρυθμούς σας νωρίς και μην ασχολείστε με τις δουλειές του σπιτιού την ώρα του ύπνου. Όσο το παιδί σας βλέπει ενεργούς άλλο τόσο είναι κι εκείνο.
 • Μη χρησιμοποιείτε την ώρα του ύπνου ως απειλή. Μη στέλνετε το παιδί για ύπνο επειδή ήταν άτακτο. Συνδέει αρνητικά την ώρα του ύπνου.
 • Αποφεύγετε να δίνετε στο παιδί σας μεγάλα γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου και μην του δίνετε κάτι που περιέχει καφεΐνη (όπως σοκολάτα) τουλάχιστον έξι ώρες πριν από τον ύπνο.
 • Κάντε την ώρα του ύπνου ώρα χαλάρωσης. Περιορίστε το θόρυβο, χαμηλώστε το φως, μειώστε το επίπεδο δραστηριότητας στο σπίτι, επιβραδύνετε τους ρυθμούς και αποφεύγετε την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών.
 • Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα ύπνου. Σταθερά, κάθε μέρα. Να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι. Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τα παιδιά τους, προκειμένου να καταφέρουν να τα βάλουν για ύπνο.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Έχετε κι άλλες ερωτήσεις;


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία «Ο ύπνος και η σημασία του σε παιδιά από την βρεφική έως τη σχολική ηλικία - Συμβουλές και λύσεις”

Που: Στο παιδιατρικό ιατρείο Λαμίας 13, Νέα Αλεξάνδρεια, Αργυρούπολη Αττικής, τηλ.: 210 9921489

Πότε: Στις 4/11 /2017 ώρα 11.30- 13.30

Τις λύσεις δίνουν ο Ανδρέας Κ. Πετρόπουλος, Παιδίατρος - Εξ/νος Αναπτυξιολόγος, Δημήτρης Πελεκάνος, Λογοθεραπευτής, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ακοολογία-Νευροτωλογία Ιατρική Αθηνών και Ειρήνη Ν. Γιαννόπαπα, Ψυχολόγος, M.Sc. στην Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία & Συμβουλευτική Γονέων.

σχετικές λέξεις αναζήτησης:

ύπνος    ερωτήσεις    απορίες    γονείς    παιδιά    παιδί    κρεβάτι    σκοτάδι    τεχνικές    διαχείριση    υπνοδωμάτιο   


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132