Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

6 απλά καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες

Προστέθηκε την: 3/10/2017Ό,τι υπάρχει σε ένα σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις θεραπείες, είτε στη λογοθεραπεία είτε στην εργοθεραπεία είτε ακόμη και στην ειδική αγωγή. Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια και η θεραπεία γίνεται παιχνίδι με απλά, καθημερινα αντικείμενα.


1 Απλή χαρτοταινία

Οι εργοθεραπευτές και οι ειδικοί παιδαγωγοί τη λατρεύουν και τα παιδιά «κολλάνε» μαζί της! Με μια χαρτοταινία μπορεί το παιδί να δημιουργήσει πολλά σχήματα και σχέδια, αριθμούς, γράμματα κ.λπ. Από μία απλή αναγνώριση μέχρι και την κατασκευή τους η χαρτοταινία είναι τέλεια για μάθηση μέσω παιχνιδιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κολλήσει πακέτα το παιδί ή να παίξετε μαζί του ένα παιχνίδι σωματογνωσίας: κάθε κομμάτι που κολλάει στο σώμα του ζητήστε του να το ονοματίζει. Επίσης, κολλώντας χαρτοταίνια στο πάτωμα δημιουργούνται πίστες, δοκοί ισορροπίας και εμπόδια, τα οποία καλείται το παιδί να τα περάσει, βοηθώντας το έτσι στην κινητικότητα.


2 Αφρός ξυρίσματος

Με τον αφρό ξυρίσματος τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ή να δημιουργήσουν αριθμούς και γράμματα. Βοηθά στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, της γραφής, της απομόνωσης δακτύλων, της αισθητικότητας, αλλά και στην εκμάθηση των αριθμών, γραμμάτων ή σχημάτων. Χρειάζεστε μόνο έναν δίσκο και έναν αφρό ξυρίσματος.


3 Ρύζι, φασόλια, φακές

Βάλτε σε ένα μπολ ρύζι ή φακές και κρύψτε γράμματα, αριθμούς ή μικρά αντικείμενα. Κλείστε τα μάτια του παιδιού και ζητήστε του να τα βρει και να ονοματίσει τα αντικείμενα χωρίς να τα βλέπει. Επίσης, ρίξτε σε ένα μπολ φασόλια και ζητήστε να τα πιάσει με μια λαβίδα ένα ένα. Όλα αυτά τα παιχνίδια αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικότητα και την αφή του παιδιού.


4 Μανταλάκια

Ζητήστε από τα παιδιά να πιάσουν και να σηκώσουν με ένα μανταλάκι μικρά αντικείμενα όπως τσαλακωμένο χαρτί, χάντρες, άλλα μανταλάκια κτλ. Μπορεί επίσης να κρεμάσει τα μαλακά παιχνίδια του με μανταλάκια ή να σας βοηθήσει στο άπλωμα των ρούχων και να εξασκήσει τα δάκτυλά του.


5 Καλαμάκια και κεράκια


Τα καλαμάκια είναι βασικά εργαλεία των λογοθεραπευτών! Με αυτά το παιδί μπορεί να φυσήξει και να κινήσει ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ, να ζωγραφίσει με ένα καλαμάκι, να κρατήσει ένα καλαμάκι ανάμεσα στο πάνω χείλος και τη μύτη του. Επίσης μπορεί να φυσήξει και να σβήσει τα κεράκια, ξανά και ξανά. Με αυτές τις δραστηριότητες, που για τα παιδιά είναι πολύ διασκεδαστικές, μαθαίνει να ελέγχει την κίνηση στα χείλη, απαραίτητη δεξιότητα για την παραγωγή των φθόγγων π/μπ/ μ. Επίσης με ένα στριφογυριστό καλαμάκι ή και με απλό καλαμάκι μπορεί να ρουφήξει ένα ρόφημα ή ένα λεπτό κομμάτι χαρτί και να το μεταφέρει σε ένα κουτί, να ρουφήξει ξερά φασόλια και να τα μεταφέρει σε ένα κουτί ή να κάνει μπουρμπουλήθρες σε ένα ποτήρι νερό. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στην κίνηση της μαλακής υπερώας και συμβάλλουν στην παραγωγή των φθόγγων κ/γ/γκ/χ.


6 Μαρμελάδα και μερέντα

Ζητήστε από το παιδί να προσπαθήσει να γλύψει ένα ξυλάκι με μερέντα που θα βρίσκεται σε κάποια απόσταση από το στόμα του ώστε να κινήσει τη γλώσσα του προς τα έξω. Μπορεί να γλύψει μερέντα ή μαρμελάδα από την άκρη του στόματός του, στο πηγούνι του, από το σημείο μεταξύ μύτης και άνω χείλους και εκτός της γεύσης, θα εξασκηθεί στην κίνηση της γλώσσας κάτι που συμβάλλει στην παραγωγή των φθόγγων τ/ ν/ντ.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΤο παρόν άρθρο είναι ενημερωτικό και δεν αποτελεί εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας αλλά ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τις επιστημονικές οδηγίες ειδικευμένων θεραπευτών για κάποιο περιστατικό.
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132