Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Pet stories: Πώς ένα σκυλάκι μπορεί να βοηθήσει στην ανάγνωση των παιδιών

Προστέθηκε την: 28/9/2017«Αν θέλουμε τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν καλά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα παρακινήσουμε να διαβάσουν πολλά».
Marylyn Jager-Adams


Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος… της ανάγνωσης! Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται στην ανάγνωση λόγω κάποιας μαθησιακής δυσκολίας ένα σκυλάκι μπορεί να το βοηθήσει να ξεπεράσει τους δισταγμούς και την άρνησή του.

Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά είναι αγαπητά, πιστά και οι καλύτεροι σύντροφοι των ανθρώπων. Αλλά ξέρατε ότι τα παιδιά που διαβάζουν στα σκυλιά βελτιώνουν την ανάγνωσή τους; Η ιδέα ξεκίνησε από την Αμερική όπου το 1999 δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Reading Education Assistance Dogs, το οποίο αναδείκνυε την ικανότητα των θεραπευτικών σκύλων να βελτιώνουν την ικανότητα ανάγνωσης και επικοινωνίας των παιδιών. Έκτοτε παρόμοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί σε σχολεία της Φινλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Πώς βοηθά το παιδί η ανάγνωση βιβλίων στα σκυλιά

Τα παιδιά δεν αισθάνονται αμηχανία
Τα παιδιά δεν πρόκειται να νιώσουν άσχημα εάν κάνουν λάθη ή κολλάνε σε λέξεις όταν διαβάζουν στο σκυλάκι τους. Ο σκύλος δεν ενοχλείται από τα πιθανά λάθη κατά την ανάγνωση. Τα σκυλιά είναι ευγενικοί ακροατές, δεν κρίνουν και δεν διακόπτουν το παιδί.

Τα παιδιά μειώνουν το άγχος τους
Όταν κάθονται δίπλα ή διαβάζουν σε έναν σκύλο, τα παιδιά χαλαρώνουν και έτσι επικεντρώνονται στην ανάγνωση αφού είναι απαλλαγμένα από το άγχος τους να κριθούν από τους άλλους. Η παρουσία των σκύλων έχει κατευναστική επίδραση, δημιουργεί ένα χαλαρό και φιλόξενο περιβάλλον για το παιδί και το βοηθά να διαβάσει το παιδί το βιβλίο του χωρίς άγχος.

Τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση
Τα σκυλιά δεν κρίνουν τα παιδιά και πολλές φορές δείχνουν την ευχαρίστηση που τους προσφέρει η ανάγνωση από τα παιδιά και η συντροφιά τους. Έτσι, τα βοηθούν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να νιώσουν το αίσθημα της επιτυχίας στην ανάγνωση.

Τα παιδιά διασκεδάζουν να διαβάζουν στους σκύλους τους
Σε σύγκριση με το να κάθεται σε ένα γραφείο και να διαβάζει το βιβλίο μόνο του, διαβάζοντας δυνατά στον τετράποδο φίλο του το διάβασμα αποκτά ενδιαφέρον και γίνεται διασκεδαστικό.

Τα σκυλιά βοηθούν τα παιδιά στη γλωσσική τους ανάπτυξη
Όταν τα παιδιά διαβάζουν παραμύθια και παιδική λογοτεχνία στα σκυλιά αναπτύσσουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη, τη φαντασία τους και την ευρηματικότητά τους.

Τα παιδιά συγκεντρώνονται καλύτερα
Επειδή τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες κουράζονται πιο εύκολα διασπάται και η προσοχή τους. Απαιτούνται περισσότερα διαλλείματα, ώστε να ξεκουράζεται ο εγκέφαλός τους. Η συντροφικότητα που παρέχει ένας σκύλος βοηθάει τον εγκέφαλο του παιδιού να ηρεμήσει με τον εξής τρόπο: όταν το παιδί και το σκυλί κοιτάζονται στα μάτια ή όταν το παιδί χαϊδεύει τον σκύλο αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης οξυτοκίνης στον εγκέφαλο. Αυτή η ορμόνη ηρεμεί το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η συγκέντρωσή του στο διάβασμα.

Τα παιδιά νιώθουν αποδεκτά
Τα ζώα μάς αποδέχονται χωρίς περιορισμούς, προκαταλήψεις και ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη από αποδοχή και αγάπη ενώ η σχέση τους με τα ζώα δεν είναι επικριτική. Οι σκύλοι με την αγάπη και την αφοσίωσή τους προσφέρουν κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη στα παιδιά.

Στο Θεραπευτικό Ινστιτούτο Ίσιδα διαβάζουμε ιστορίες στους πιο λατρεμένους μας φίλους κάθε Παρασκευή στις 18.30. Το πρόγραμμα ενίσχυσης ανάγνωσης για τα παιδιά με δυσλεξία, διαταραχή της ανάγνωσης και ΔΕΠΥ είναι βασισμένο σε προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε σχολεία της Φινλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, στηρίζεται στην ανάγνωση ιστοριών από τα παιδιά στα αγαπημένα μας τετράποδα και οργανώνεται από την Ψυχολόγο Ειρήνη Γιαννόπαπα.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132