Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Δεν υπάρχει εγχειρίδιο καλού γονιού!

Προστέθηκε την: 27/9/2017Διαβάσατε κάποιο άρθρο που να σας συμβουλεύει για το «πώς να γίνετε τέλειοι γονείς» ή ακούτε συνεχώς συμβουλές για τον ρόλο σας ως γονείς; Προτού σας καταβάλλουν οι ενοχές ότι κάτι δεν κάνετε καλά σκεφτείτε ότι τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν ούτε επίσης υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο καλού γονιού το οποίο να σας δίνει ακριβείς συμβουλές για το πώς να χειριστείτε κάθε περίσταση. Τα παιδιά δεν είναι μηχανές και επομένως δεν υπάρχει κανένα manual να σας βοηθήσει να διορθώσετε ό,τι χαλάει μεταξύ σας. Με εφόδια την αγάπη, την υπομονή, τη φροντίδα και τον ενδιαφέρον σας για το παιδί μπορείτε να οπλιστείτε για να έχετε μία καλή σχέση μαζί του.

Εστιάστε στην αγάπη όχι στα βιβλία

Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία για γονείς στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Για τους γονείς που δεν είχαν πραγματικά θετικά πρότυπα, τα βιβλία μπορούν να παρέχουν κάποια καθοδήγηση. Αλλά τελικά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αγάπη που έχετε για τα παιδιά σας. Βάζετε σαφή όρια ώστε να αποκτήσουν υπεύθυνη συμπεριφορά. Συμπεριλάβετε υπεύθυνα και με αγάπη τον εαυτό σας. Φροντίστε να είστε συνεπείς αλλά και ευέλικτοι. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

Προστατεύστε τον εαυτό σας από ανεπιθύμητες συμβουλές


Οι συγγενείς και οι φίλοι που δεν ζουν μαζί σας μπορούν να σας κρίνουν πολύ εύκολα και να σας «συμβουλεύσουν» για το πώς θα πρέπει να είστε καλοί γονείς στα παιδιά σας. Όμως οι φίλοι και οι συγγενείς δεν είναι είναι ειδικοί, δεν γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες και δεν μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Θέστε τους με σεβασμό τα όρια και πείτε τους ότι εκτιμάτε την ανησυχία τους αλλά μην ξεχνάτε να είστε ο τύπος του γονέα που θέλετε να είστε, όχι ο τύπος του γονέα που νομίζετε ότι άλλοι αναμένουν να είστε.

Συγχωρείτε τον εαυτό σας

Λάθη όλοι κάνουμε και λάθη γίνονται καθημερινά. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτόματα τα λάθη σας υποβιβάζουν στην κατηγορία του «κακού γονιού». Συγχωρέστε τον εαυτό σας για τα λάθη σας ή τις αντιληπτές αδυναμίες σας και προχωρήστε μπροστά, χωρίς να μπαίνετε στον πειρασμό να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους ή να ακούτε κάθε …απίθανο ειδικό να σας διδάσκει και να σας κουνάει το δάκτυλο σε κάθε λάθος. Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Και τα λάθη είναι ανθρώπινα.


Μην υποτιμάτε όσα κάνετε

Δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας για εκείνες τις στιγμές της σύνδεσης, του γέλιου, της μάθησης, της συνεργασίας και της αγκαλιάς και μην σας πιάνουν ενοχές για κάτι που δεν κάνατε καλά ή για κάτι που διαβάσατε για το πώς θα έπρεπε να γίνει και δεν το κάνατε. Δεν υπάρχει κανένα «πρέπει» στο γονεϊκό ρόλο.Υπάρχει μόνον «αναλαμβάνω την ευθύνη». Όσον αφορά τις ενοχές σας ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας είναι μια επιλογή. Μπορείτε να επιλέξετε να μιλάτε και να αισθάνεστε άσχημα ή μπορείτε να αποφασίσετε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. Αναρρωτηθείτε: "Τι είναι το πιο σημαντικό; Τι θέλω να μάθει το παιδί μου στη ζωή; Τί μπορώ πραγματικά να του προσφέρω;"


Εν κατακλείδι δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο καλού γονιού γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό και κάθε γονιός είναι διαφορετικός. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ σας είναι επίσης μοναδική. Εάν η λίστα των αναγκών σας και οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές, εάν αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας κάθε μέρα, όπως το να παίζετε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι μετά το δείπνο, να το βοηθάτε με κάποια εργασία, να μαγειρεύετε μαζί του ή να πηγαίνετε μια βόλτα κι εάν τα τηλέφωνα σβήνουν, τα laptop απομακρύνονται και εσείς αφιερώνετε χρόνο στο παιδί τότε αυτά από μόνα τους μπορεί να χτίσουν μια καλή σχέση. Αφουγκραστείτε τα παιδιά σας, ακούτε την καρδιά σας και όλα θα πάνε καλά!

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
σχετικές λέξεις αναζήτησης:

γονείς    οικογένεια    συμβουλευτική    τέλειοι γονείς    μύθος    παιδιά    παιδί   


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132