Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

10 εργοθεραπευτικά παιχνίδια στη θάλασσα και την άμμο

Προστέθηκε την: 6/7/2017Ήλιος, θάλασσα και τα εργοθεραπευτικά μας παιχνίδια! Όχι, δε θα σας βάλουμε να κάνετε επαναληπτικές ασκήσεις, αλλά παιχνίδια που θα διασκεδάσουν τα παιδιά και θα ενισχύσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζεται ένα παιδί να κατακτήσει πριν πάει στην Α’ δημοτικού. Γονείς την προσοχή σας παρακαλώ, τον Σεπτέμβρη έχετε το «μεγάλο σχολείο»!

Τι κάνει ο εργοθεραπευτής
Ο εργοθεραπευτής σε γενικές γραμμές προσπαθεί να ενισχύσει την αδρή κινητικότητα, δηλαδή δεξιότητες όπως η ισορροπία, ο συγχρονισμός χεριών- ποδιών, ο οπτικοκινητικός συντονισμός, τη λεπτή κινητικότητα, δεξιότητες που αφορούν τη γραφή, τη χρήση ψαλιδιού και τον χειρισμό μικρών αντικειμένων και τις γνωστικές και αντιληπτικές λειτουργίες όπως η προσοχή, η μνήμη και η οπτική επεξεργασία. Αυτά τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά στις καλοκαιρινές διακοπές θα ενισχύσουν όλα τα παραπάνω.

1 Παιχνίδι με τη μπάλα
Το πέταγμα και το πιάσιμο της μπάλας είναι ό,τι πρέπει για να ενισχύσετε την αδρή κινητικότητα και τον οπτικο-κινητικό συντονισμό του παιδιού. Επίσης, μπορείτε να σκάψετε την άμμο και να δώσετε μικρά μπαλάκια στα παιδιά για να παίξουν γκολφ ή να βάλουν σημάδι (βλ.: κεντρική φωτό)

2 «Πες μου που βρίσκεται»
Βρείτε ένα αντικείμενο και ζητήστε από το παιδί να σας πει που βρίσκεται, δεξιά ή αριστερά. Δώστε την απαραίτητη έμφαση στη δεξιά και αριστερή πλευρά της θάλασσας ή της ακτής για να ενισχύσετε την αντίληψη δεξιού και αριστερού.

3 Ζωγραφική στην άμμο με κλαδί ή με τα δάκτυλα
Φτιάξτε τελείες στην άμμο και ζητήστε από το παιδί να τις ενώσει ή αφήστε το να δημιουργήσει στην άμμο έναν πίνακα ζωγραφικής ή ένα έργο τέχνης. Συμβάλλει στον συντονισμό χεριού-ματιού, ο οποίος επηρεάζει την ικανότητά μας να ζωγραφίζουμε, να σχεδιάζουμε βασικές εικόνες ή να ενώνουμε κουκίδες.

4 Καστράκια στην άμμο
Εκτός από τα κουβαδάκια του που θα τα χρησιμοποιεί για να γεμίζει άμμο με νερό, μπορεί να χρησιμοποιήσει πετρούλες, ξυλάκια από παγωτό και βότσαλα για να φτιάξει το καστράκι του και να ενισχύσει τη λεπτή του κινητικότητα.

5 «Βρες τα στην άμμο»
Κρύψτε αντικείμενα στην άμμο και αφήστε το να τα αναγνωρίσει μέσω της αφής. Η άμμος είναι ένα βασικό εργαλείο των εργοθεραπευτών για την αισθητηριακή ολοκλήρωση.

6 Survivor
Οργανώστε στην άμμο παιχνίδια τύπου Survivor: διοργανώστε αγώνες τρεξίματος και βάλτε εμπόδια στον δρόμο (κάστρα, κουβαδάκια) έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν να πηδούν, να έρπονται και να επιλύουν προβλήματα όταν αυτά εμφανίζονται στο δρόμο τους.

7 Φύσημα με καλαμάκια
Δώστε στα παιδιά καλαμάκια και ένα ελαφρύ μπαλάκι ρακέτας να το φυσούν μέχρι να το φτάσουν στο τέρμα, όπου θα έχετε καθορίσει. Εκτός του ότι γυμνάζουν τη στοματική τους κοιλότητα (είναι και αγαπημένο παιχνίδι των λογοθεραπευτών) το φύσημα με το καλαμάκι ή το φύσημα ανεμόμυλων, το φούσκωμα μπαλονιού, οι σαπουνόφουσκες κ.λπ. βοηθούν και στον οπτικο- κινητικό συντονισμό.

8 Κωπηλασία με τα χέρια
Εάν έχετε μία μεγάλη σανίδα θαλάσσης βάλτε το παιδί πάνω σε αυτήν και ζητήστε του να κωπηλατήσει με τα χέρια μέχρι ένα σημείο. Ενισχύει τον οπτικό κινητικό συντονισμό και ενδυναμώνει τους μυς των χεριών.

9 Κουλουράκια άμμου
Βάλτε τα παιδιά να πλάσουν κουλουράκια ή άλλα σχήματα με την άμμο, χρησιμοποιώντας την ως πλαστελίνη. Καταπληκτικό παιχνίδι αφής που θα ενθουσιάσει τα παιδιά.

10 Ψάρεμα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά ψαρέματος (καλάμι, πλαστικά ψαράκια, πισίνα) που θα βρείτε σε καταστήματα παιχνιδιών. Ενισχύει την αδρή κινητικότητα και τον οπτικο-κινητικό συντονισμό.

Α, και μην ξεχάσετε, φεύγοντας από την παραλία, να βάλετε στο αυτοκίνητο και μερικές πέτρες και βότσαλα. Θα μας χρειαστούν για τις κατασκευές και τους «αισθητηριακούς περιπάτους μας» στο Ίσιδα τον Σεπτέμβρη!

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132