Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Παιδικό δωμάτιο: 5 εργαλεία που χρησιμοποιούν οι θεραπευτές για να τα εντάξετε στη νέα του φωλίτσα

Προστέθηκε την: 30/6/2017Πριν ανακαινίσετε το παιδικό δωμάτιο, διαβάστε αυτό το άρθρο και βρείτε τα 5 πράγματα που χρησιμοποιούν οι ειδικοί παιδαγωγοί και οι εργοθεραπευτές και θα μπορούσατε να τα εντάξετε στη νέα του φωλίτσα. Στα plus: το παιδί, εκτός του ότι θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές του δεξιότητες, θα τα εκτιμήσει και, το κυριότερο, θα διασκεδάσει!

1 Μία μεγάλη μπάλα γυμναστικήςΤα οφέλη: Βελτιώνει την ισορροπία, κάνοντας το σώμα πιο ευκίνητο. Δυναμώνει τους ορθοστατικούς μύες και ενισχύει τονορθοστατικό έλεγχο, δηλαδή την ικανότητα να διατηρεί ευθυτενή στάση. Χωρίς τον ορθοστατικό έλεγχο το παιδί μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει μια καλή στάση όταν κάθεται με αποτέλεσμα να κουράζεται εύκολα στο θρανίο.

2 Μία κούνιαΤα οφέλη:
Όταν κάνουν μόνα τους κούνια, χρησιμοποιούν όλους τους μύες του σώματός τους για να κρατηθούν, να ισορροπήσουν και να συντονίσουν το σώμα τους στο ρυθμό της παλινδρομικής κίνησης. Η κούνια μαθαίνει στα παιδιά τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ενώ τα βοηθά να αντιληφθούν την κίνηση μέσα στο χώρο κάνοντάς τα να κατανοήσουν το πάνω-κάτω και το πίσω-εμπρός.

3 Μία βάση ισορροπίας ή δοκό ισορροπίαςΤα οφέλη: Η βάση ισορροπίας συμβάλλει στην ψυχοκινητική αγωγή των παιδιών, διεγείρει τα νεύρα των ποδιών και ενισχύει το ιδεοδεκτικό σύστημα, το οποίο προωθεί πληροφορίες για το που είναι οι μύες και οι αρθρώσεις μας στο χώρο.

4 Έναν λευκοπίνακα ή πίνακα μαρκαδόρουΤα οφέλη: Βοηθά πολύ στο να μάθει το παιδί να κρατάει σωστά το μολύβι και να εξασκεί το χέρι του δημιουργώντας τη σωστή γωνία με τον αγκώνα. Οι περισσότεροι εργοθεραπευτές βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να γράφουν πρώτα στον τοίχο για να εξασκηθούν και μετά στο γραφείο επειδή τα χέρια στον τοίχο μπορούν να δουλέψουν ικανοποιητικά και το παιδί να κατακτήσει πιο εύκολα τις γρααφοκινητικές δεξιότητες.Στα plus: είναι βολικό γιατί σβήνει ό,τι γράφει ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας του παιδιού. Διαφορετικά, μπορείτε ή να βάψετε έναν τοίχο με μπογιά μαυροπίνακα (υπάρχουν και σε άλλες αποχρώσεις) όπου το παιδί να δημιουργεί στον τοίχο χωρίς… πρόβλημα ή να βρείτε στην αγορά αυτοκόλλητο μαυροπίνακα και να τον κολλήσετε σε ένα σημείο στον τοίχο του παιδικού δωματίου.

5 Ένα στρωματάκι ασκήσεων ή δάπεδο με αριθμούςΤα οφέλη: Το δάπεδο με αριθμούς είναι ένα κλασσικό παιχνίδι ψυχοκινητικής αγωγής µε αριθµούς. Το στρωματάκι ασκήσεων βοηθά το παιδί να κάνει τούμπες, να πηδάει, να κουλουριάζεται, να κάνει γενικά ασκήσεις που ενδυναμώνουν το σώμα του και το βοηθούν να κατακτήσει πολλές δεξιότητες. Μπορεί επίσης να κάθεται σε πρηνή θέση όπου είναι και μια αγαπημένη άσκηση για τους εργοθεραπευτές.

Μην ξεχνάτε!Ένα παιδικό δωμάτιο, εκτός από τα παιχνίδια, θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο κουτί με διάφορα υλικά όπως πλαστελίνη, υλικά για κατασκευές και ζωγραφική, πάζλ, παιχνίδια μνήμης, μαγνητικά παιχνίδια κ.λπ. Όλα αυτά είναι βασικά εργοθεραπευτικά εργαλεία και εργαλεία του ειδικού παιδαγωγού και βοηθούν στην αισθητηριακή μάθηση, στη λεπτή και αδρή κινητικότητα. Το πάζλ βοηθά στην οπτική συγκέντρωση, η πλαστελίνη στην αίσθηση αφής, οι κατασκευές στη λεπτή και αδρή κινητικότητα.

Καλή ανακαίνιση!

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132