Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ;

Προστέθηκε την: 31/3/2015Συχνά οι γονείς μας ρωτούν αν ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Τι συμβαίνει;

Η δυσλεξία έχει νευρολογικό αλλά και κληρονομικό υπόβραθρο και συνδέεται με την κατάκτηση και την επεξεργασία της γλώσσας. Αυτό που επηρεάζεται από τη δυσλεξία είναι η μνήμη (βραχύχρονη και μακρόχρονη) και αυτό μπορεί να επηρεάσει την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας αφού το λεξιλόγιό της στηρίζεται κυρίως στη μνήμη. Όταν αυτή δυσλειτουργεί, το παιδί δυσκολεύται να ανταποκριθεί στην εκμάθησή της. Ταυτόχρονα όταν το παιδί δεν έχει κατακτήσει τη σωστή συντακτική δομή σε προτάσεις, την επεξεργασία πληροφοριών μέσα στο κείμενο και σε δεύτερη φάση την παραγωγή κειμένου, η δυσκολία αυτή θα εμφανιστεί και στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Η έγκαιρη παρέμβαση ενός ειδικού και η ειδική διδασκαλία μπορεί να βοηθήσει παιδί με δυσλεξία να ξεπεράσει αυτή τη μαθησιακή δυσκολία.

Πώς μπορεί να το βοηθήσει ο ειδικός;
Στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Ίσιδα αναλύουμε τη ρίζα του προβλήματος με τη φόρμα ειδικής παιδαγωγικής αξιολόγησης και βοηθάμε το παιδί με διάφορες μεθόδους και σύγχρονα υποστηρικτικά προγράμματα (π.χ. με παιχνίδια όπου χρησιμοποιούνται οι αισθήσεις των παιδιών όπως μιμητικά παιχνίδια, κάρτες με εικόνες των γραμμάτων, πλαστελίνη για την αφή των γραμμάτων, φωνολογικά παιχνίδια με συλλαβές και λέξεις, παιχνίδια μνήμης κ. ά). Ο σκοπός μας είναι να αναπτύξει τις γνωστικές του δεξιότητες που είναι υπεύθυνες για την ανάγνωση, την γραφή και τα μαθηματικά όπως και για την μετέπειτα εκπαίδευση του παιδιού.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο εκπαιδευτικός;

Με τον κατάλληλο τρόπο διδασκαλίας ο εκπαιδευτικός θα βοηθήσει έναν δυσλεξικό μαθητή να μη νιώσει ανία και ματαίωση και να μην εγκαταλείψει την προσπάθειά του. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη:
* Η ειδικότητά του να αφορά σε μαθησιακές δυσκολίες ώστε να γνωρίζει πώς θα προσεγγίσει ένα παιδί με δυσλεξία.
* Η ένταξη του παιδιού με δυσλεξία σε τάξη με μαθητές του ίδιου επιπέδου.
* Η χρήση κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων που θα το ενισχύσει προκειμένου να μάθει την ξένη γλώσσα με επιτυχία.

Πώς μπορούν να το βοηθήσουν οι γονείς
* Κάντε μαζί με το παιδί επαναλήψεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή όταν του διαβάζετε ένα παραμύθι. Αντιστοιχείστε τις εικόνες του παραμυθιού σε αγγλικές λέξεις. Γενικά χρησιμοποιείτε εικόνες που μπορούν να συνδεθούν με λέξεις.
* Ξεκινάτε πάντα από τις πιο απλές και προχωράτε στις πιο σύνθετες έννοιες.
* «Σπάζετε» την κάθε εργασία που τους έχουν βάλει στο σχολείο ή το φροντιστήριο σε μικρότερες.
* Επιλέξτε ένα ειδικό κέντρο θεραπειών με ειδικευμένο προσωπικό όπως λογοθεραπευτή , ειδικό παιδαγωγό και εργοθεραπευτή. Ο καταρτισμένος ειδικός θα βοηθήσει το παιδί να νιώσει ασφάλεια προκειμένου να βιώσει θετικά συναισθήματα μέσα από την επιτυχία, θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του, θα ενισχύσει το κίνητρό του, θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη θετική στάση προς τη γλώσσα με τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη επίδοσή του σε αυτή.
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132