Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΣΚΥΛΑΚΙ

Προστέθηκε την: 11/6/2017Η αγορά ενός σκύλου δεν είναι μια παροδική και πρόσκαιρη ικανοποίηση της επιθυμίας του παιδιού, όπως η αγορά ενός παιχνιδιού, αλλά μια υπεύθυνη απόφαση. Το κατοικίδιο ως μέλος της οικογένειας απαιτεί καθημερινή φροντίδα κι αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να του τη δώσετε τότε καλύτερα να μην αγοράσετε ένα σκυλάκι στο παιδί σας.

Μην του αγοράσετε σκυλάκι εάν:

1 H επιλογή σας δεν είναι υπεύθυνη

Όταν επιλέγετε να αγοράσετεένα σκυλάκι για το παιδί σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι εσείς αναλαμβανέτε την ευθύνη για το μεγάλωμά του και τη φροντίδα του δίνοντας έτσι έμπρακτα το παράδειγμα. Δηλαδή επιλέγετε να γίνετε ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου. Δυστυχώς, όμως, όλοι οι ιδιοκτήτες σκυλιών δεν ενεργούν υπεύθυνα και εγκαταλείπουν τα σκυλάκια όταν τους ξεβολεύουν αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φροντίδα τους. Έτσι το παιδί μαθαίνει ότι στα δύσκολα εγκαταλείπουμε όσα και όσους αγαπάμε ή όσα μας δίνουν χαρά.

Διαβάστε σχετικά: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

2 Η απόφαση δεν είναι συλλογική

Οι γονείς κάποιες φορές διαφωνούν και αν δεν υπάρχει κοινή γραμμή και κοινή απόφαση για την αγορά ενός σκύλου καλό θα είναι να μην υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να αναλάβουν ολοκληρωτικά την ευθύνη και αν η φροντίδα του κατοικίδιου δεν είναι συλλογική ευθύνη όλων ο καθένας θα το φορτώνει στον άλλο. Έτσι θα δημιουργηθούν ανισορροπίες στην οικογένεια και εντάσεις μεταξύ των γονιών και πιθανόν στεναχώρια και αίσθημα απόρριψης στο ίδιο το παιδί.Εάν δεν συμφωνείτε να επωμιστείτε ένα μέρος της ευθύνης του ζώου ας μην πάρετε σκυλάκι μόνον και μόνον “επειδή πήρε ο φίλος του ο Γιωργάκης”.

3 Το παιδί δεν έχει μάθει να είναι υπεύθυνο
Το σημαντικό στοιχείο είναι ο βαθμός υπευθυνότητας που έχει αναπτύξει ένα παιδί για να μπορέσει να αναλάβει επιτυχώς κάποιες ευθύνες για το κατοικίδιο του. Αν δεν έχετε ξεκινήσει να μάθετε στο παιδί βασικά θέματα υπευθυνότητας π.χ. να αναλαμβάνει να τακτοποιεί μόνο του το δωμάτιό του, να κάνει κάποιες δουλειές στο σπίτι κ.λπ., δεν θα αναλάβει την ευθύνη του ζώου και το σκυλάκι δε θα μάθει στο παιδί να είναι υπεύθυνο. Έτσι, πολύ απλά θα καταλήξει στον δρόμο.

4 Υποκύψατε στα γλυκά μάτια ενός κουταβιού…
…και τα συνεχή παρακάλια του παιδιού σας. Πίσω από την όμορφη και γλυκιά μουρίτσα του κουταβιού βρίσκεται ένας σκυλάκι που θα θέλει πολλή σωματική άσκηση, χάδια και καλή διατροφή. Εάν εσείς εργάζεστε πολλές ώρες και το παιδί είναι αρκετές ώρες εκτός σπιτιού λόγω των μαθητικών υποχρεώσεων ο σκύλος θα περνάει πολλές ώρες μόνος του, και κάτι τέτοιο δεν θα αρέσει ούτε σε εκείνον αλλά ούτε και στους γείτονες. Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι τα κουτάβια χρειάζονται αρκετή δουλειά, όταν πρόκειται να του μάθετε τους κανόνες του σπιτιού. Αν, λοιπόν, δεν θέλετε να βρείτε τα πράγματά σας μασημένα ή δεν μπορείτε να αφιερώσετεε καθόλου χρόνο στην εκπαίδευσή τους καλύτερα να το αφήσετε.

5 Δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις δεσμεύσεις

Αν δεν έχετε υπομονή να διδάξετε στο νέο σας κουτάβι τις βασικές του ανάγκες και να το εκπαιδεύσετε παράλληλα με το παιδί (π.χ. να του φέρεται σωστά, να μην το τραβάει από την ουρά κ.λπ.), αν τα χρήματά σας είναι περιορισμένα και το ζώο χρειάζεται εμβολιασμούς, επισκέψεις στον κτηνίατρο, στείρωση, αποπαρασιτισμό, τσιπάκι κ.λπ., αν δεν έχετε πραγματικά λίγο ελεύθερο να του αφιερώσετε, αν δεν έχετε κάποιον διαθέσιμο φίλο ή συγγενή στον οποίο θα μπορείτε να το εμπιστευτείτε όταν θα χρειαστεί να ταξιδέψετε, τότε η απόφασή σας θα πρέπει να είναι αρνητική. Αν παρ΄όλο αυτά αποφασίσετε να πάρετε ένα σκυλάκι προτιμήστε να πάρετε ένα σκυλάκι από κάποια φιλοζωική οργάνωση ή καταφύγια ζώων.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132