Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΑΠΑΤΕ ΕΣΕΙΣ;

Προστέθηκε την: 6/6/2017
«Όλη την ώρα ασχολείται με το tablet και το κινητό.» «Σέρνοντας το βάζω να καθίσει για να μελετήσει.» «Δεν θέλει με τίποτα να διαβάσει κι όταν κάθεται κάνει πάρα πολύ ώρα, βαριέται, και η προσοχή του είναι αλλού!». Πριν βγάλετε μόνοι σας τη διάγνωση για διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα και κωδικοποιήσετε την άρνηση του παιδιού για διάβασμα σαν παθολογική, αναρωτηθείτε για λίγο τι σημαίνει το «διάβασμα» για εσάς και το παιδί σας.

Αν εσείς οι ίδιοι δεν αγαπάτε την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου ή θεωρείτε το χρόνο που θα αφιερώσετε στην εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας χαμένο τότε πως περιμένετε το παιδί σας να αντιδρά θετικά στο διάβασμα;Το παράδειγμα που δίνετε στο παιδί σας είστε εσείς οι ίδιοι και είναι ο βασικότερος παράγοντας στη μετάδοση της αξίας που θέλετε να περάσετε. Υπάρχουν τρόποι που θα το βοηθήσουν να αγαπήσει τα βιβλία και το διάβασμα. Δείτε ποιοι:

Διαβάστε σχετικά: 10 ιδέες για να αγαπήσει το παιδί σας το διάβασμα


Διαμορφώστε έναν χώρο ανάγνωσης στο σπίτι
Ο χώρος ανάγνωσης στο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα μεγάλος ή να έχει πολλά ράφια με βιβλία. Μπορεί να είναι μόνο μία γωνία με μία αναπαυτική καρέκλα ή μαξιλάρα στο παιδικό δωμάτιο, μία εσοχή σε ένα μεγάλο παράθυρο ή μια ωραία γωνιά στο σαλόνι. Φροντίστε να έχει καλό φωτισμό και ησυχία ώστε το παιδί να συγκεντρώνεται εύκολα και να διαβάζει άνετα. Καλή ιδέα είναι επίσης να φτιάξετε μια παιδική βιβλιοθήκη όπου το παιδί θα έχει τα δικά του βιβλία.Αγοράζετε διάφορα κόμιξ και βιβλία που αρέσουν στο παιδί
Το διάβασμα δεν είναι μόνον μυθιστορήματα. Αγοράζετε κόμιξ που έχουν εικονογράφηση και μπορούν να την παρακολουθήσουν πιο εύκολα τα παιδιά, παραμύθια μικρά σε μέγεθος για να μπορούν να τα κρατούν.

Αφήνετε post it
Γράφετε καθημερινά σημειώματα στο παιδί και αφήνετέ τα σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Το παιδί θα βρει πολύ διασκεδαστικό αυτό το παιχνίδι και θα χαίρεται που θα έχει να διαβάζει καθημερινά κάτι από εσάς. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο.

Το διάβασμα δεν είναι αγγαρεία
Αποφεύγετε σχόλια που δηλώνουν ότι η μελέτη είναι αγγαρεία και ότι όταν την τελειώσουν θα είναι ελεύθερα να παίξουν. Δεν τα έχετε δεμένα ούτε τα βασανίζετε με το διάβασμα! Το παιδί θα πρέπει να μάθει να αγαπάει το διάβασμα και να το κάνει με χαρά, χωρίς πίεση.

Ενθαρρύνετέ τα να διαβάζουν ό,τι βλέπουν
Όταν βρίσκεστε στο δρόμο ενθαρρύνετέ τα να διαβάζουν διάφορες ταμπέλες που τους ενδιαφέρουν π.χ. “Εδώ πωλείται παγωτό”. Κάτι τέτοιο βοηθά το παιδί να αναπτύξει την αναγνωστική του ικανότητα και την αγάπη του για το διάβασμα.

Αφιερώνετε ώρα για το διάβασμα
Τα παιδιά πολύ δύσκολα θα δουν το βιβλίο ως κάτι ευχάριστο αν δεν βλέπουν ποτέ τους γονείς τους να διαβάζουν. Διαβάστε οτιδήποτε, περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, συνταγές για να δει το παιδί ότι το διάβασμα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Αφιερώνετε λίγη ώρα μέσα στην ημέρα για διάβασμα και αφήστε τα παιδιά να σας παρατηρούν. Μπορείτε μάλιστα να καθορίσετε από κοινού κάποια ώρα ανάγνωσης.Φροντίστε να την τηρήσετεόσο αυτό είναι δυνατό.

Μάθετέ του να σέβεται τα βιβλία
“Ο αναγνώστης αγαπά και φροντίζει τα βιβλία του. Διαβάζει προσεκτικά, αποφεύγοντας να διπλώσει τη ράχη τους ή να τσακίσει τις σελίδες τους και συχνά αντιστέκεται στον πειρασμό να υπογραμμίσει κάποια αποσπάσματα που του προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.” Από τη συλλογή δοκιμίων του Σωτήρη Τριβιζά «Το Πνεύμα του Λόγου», εκδόσεις Καστανιώτη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


σχετικές λέξεις αναζήτησης:

βιβλία    ανάγνωση    μελέτη    αγάπη για το βιβλίο    παιδί    διάβασμα    γονείς    συμβουλευτική   


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132