Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΞΥΠΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ;

Προστέθηκε την: 2/6/2017Τα παιδιά δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τους πιθανούς κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση των γονιών τους. Προστατέψτε τα από την κυκλοφοριακή «ζούγκλα» με αυτές τις ιδέες και μάθετε στο παιδί σας να κυκλοφορεί έξυπνα στο δρόμο! Να θυμάστε πώς είναι πολύ σημαντικό από νωρίς το παιδί να μάθει κυκλοφοριακή αγωγή γιατί, μεταξύ άλλων, ενισχύεται και η αυτονομία, απαραίτητη για την εξέλιξη και την ανάπτυξή του.


1 Εκπαιδεύστε το
Οταν κινείστε στο πεζοδρόμιο κρατώντας το παιδί από το χέρι πρέπει πάντα να το έχετε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. Μάθετε στο παιδί σας να μη βασίζετε πάνω σας αλλά να προσέχει τις σημάνσεις. Επίσης, μάθετέ του να αντιλαμβάνεται πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση ενδέχεται να οδηγήσει σε ατύχημα. Δείξτε του πώς να ελέγχει και μόνο του προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και αφήστε το να σας πει εκείνο ποια είναι η σωστή στιγμή που δεν περνούν οχήματα για διασχίσετε το δρόμο.

2 Παίξτε Πράσινο – Κόκκινο

Εξηγήστε του πως λειτουργούν οι σηματοδότες και για πιο σκοπό τοποθετούνται. Παίξτε το παιχνίδι με τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη. Όταν θα λέτε Σταμάτης θα σταματούν να τρέχουν όταν θα λέτε Γρηγόρης θα τρέχουν.

3 Φτιάξτε φωτεινό σηματοδότη

Δείτε την κατασκευή που σας προτείνουμε, φτιάχνοντας ένα ρολό με τρεις τρύπιους κύκλους και ένα εσωτερικό ρολό με τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη, το εσωτερικό ρολό κάθε φορά που το περιστρέφετε βγαίνει το αντίστοιχο χρώμα στον κύκλο. Τοποθετήστε τον στο σπίτι όπου το παιδί θα σταματά ή θα προχωρά ανάλογα με το φως που δείχνει ο σηματοδότης.4 Μάθετέ του τις χωροταξικές έννοιες
Το παιδί πρέπει να γνωρίζει τις έννοιες μπροστά-πίσω, πάνω-κάτω, κοντά- μακριά, δίπλα-απέναντι. Παίξτε μαζί του αυτό το παιχνίδι: Μείνετε στη μέση του δωματίου και ζητήστε του να έρθει μπροστά σας, πίσω σας, να κάτσει κάτω, να σηκωθεί πάνω κ.λπ.

5 Μιλήστε του για τα σήματα
Βρείτε στο διαδίκτυο κάρτες με σήματα. Εκτυπώστε τα και ζητήστε από τα παιδιά να προσθέσουν χρώμα. Στη συνέχεια κολλήστε τα σε οδοντογλυφίδες και καρφώστε τες σε φελλό ή πλαστελίνη για να στέκονται. Τώρα σειρά έχουν τα αυτοκινητάκια τους! Κάντε αυτοκινητοδρομίες με τα παιδιά όπου θα πρέπει να υπακούουν στα σήματα των δρόμων. Στην αγορά θα βρείτε και χαλάκια κυκλοφοριακής αγωγής όπου τα παιδιά θα έχουν έτοιμους δρόμους για παιχνίδι!

6 Επισκεφτείτε ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
Το πάρκο Jumicar είναι ένα από τα καλύτερα και πολυπλοκότερα του είδους του παγκοσμίως (κυκλοφοριακός κόμβος 4 διασταυρώσεων - 29 φωτεινών σηματοδοτών) με διαβαθμίσεις δυσκολίας, ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Ελευσίνα όπου η εκπαίδευση περιλαμβάνει μια γενική παρουσίαση των κανόνων κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας, την παρουσίαση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, την εκπαίδευση στην ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων (ποδηλάτων – αυτοκινήτων), την πρακτική εξάσκηση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και τέλος την αξιολόγηση των μικρών μας φίλων. Στο paradise park τα παιδιά μαθαίνουν για τη σημαντικότητα της κυκλοφοριακής αγωγής. Οδηγούν αυτοκίνητα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο - σε μια διαδρομή με φωτεινούς σηματοδότες, διάβαση τρένου και τα βασικά σήματα της τροχαίας και μαθαίνουν για τη σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά ως πεζοί και ως οδηγοί.

7 Αγοράστε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι

Στην αγορά θα βρείτε επιτράπεζιο παιχνίδι μεκάρτες κυκλοφοριακής αγωγής, με σήματα κυκλοφορίας κ.λπ. ιδανικό για να παίξετε μαζί με τα παιδιά.

8 Δώστε το παράδειγμα

Οταν συνοδεύετε τα παιδιά, όσο βιαστικοί και να είσαστε, θα πρέπει να διασχίζετε το δρόμο οπωσδήποτε από τις διαβάσεις και μόνον όταν ανάψει το πράσινο. Μην περνάτε ποτέ πίσω ή ενδιάμεσα από τα αυτοκίνητα, μην τρέχετε επειδή σας έπιασε κόκκινο, και μη διασχίζετε το δρόμο που δεν έχει διάβαση. Επίσης, μεγάλη προσοχή στη συμπεριφορά σας: μη φωνάζετε ποτέ ένα παιδί που κινείται στο απέναντι πεζοδρόμιο. Η πρώτη του αντίδραση είναι να περάσει απέναντι για να έρθει κοντά σας χωρίς καν να κοιτάξει το δρόμο.

Στο Ίσιδα, στο πρόγραμμα Eνίσχυσης Δραστηριοτήτων Καθημερινής Ζωής εντάσσεται και η κυκλοφοριακή αγωγή.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132