Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Προστέθηκε την: 12/5/2017Οι μαμάδες που ανατρέφουν παιδιά με ειδικές δυσκολίες, παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με κινητικά προβλήματα, εξαιρετικά πρόωρα μωρά ή με καθυστέρηση στον λόγο και σε κάποιες βασικές δεξιότητες είναι σούπερ ηρωίδες. Ίσως να μην μπορούν να πετάξουν ή να τρέξουν ταχύτερα από μια σφαίρα αλλά είναι σούπερ ηρωίδες παρ 'όλα αυτά. Καθημερινά, διαχειρίζονται καταστάσεις που ένας απλός γονέας θα πίστευε ότι είναι αδύνατο. Συνοδεύουν τα παιδιά σε θεραπείες, διαχειρίζονται τη διαφορετικότητα του παιδιού τους ή παρευρίσκονται σε δύσκολες ιατρικές διαδικασίες που πρέπει να περάσει ένα παιδί. Οι μαμάδες αυτές είναι θεραπευτές, νοσοκόμες, γιατροί, φίλες και κάτι παραπάνω από απλοί γονείς. Και σε αυτές τις μαμάδες, που έχουν ανάγκη από φροντίδα περισσότερο από κάθε άλλο γονιό, είναι αφιερωμένο αυτό το άρθρο με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

1 Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας
Φροντίζετε συνέχεια τους άλλους όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε κι εσείς φροντίδα. Μην αμελείτε τον εαυτό σας, πηγαίνετε στο κομμωτήριο, συναντήστε φίλους, διαβάστε ένα βιβλίο. Ό, τι κι αν σας κάνει να αισθάνεστε καλά και βελτιώνει τη διάθεσή σας αφιερώστε χρόνο για να το απολαύσετε, το αξίζετε.

2 Κάνετε διαλείμματα
Η φροντίδα ενός παιδιού με επιπλέον ανάγκες είναι σαν ένας μαραθώνιος. Όσοι προσπαθούν να κερδίσουν ένα μαραθώνιο φροντίζουν τον εαυτό τους. Δεν πίνουν και δεν καπνίζουν και αφουγκράζονται τις ανάγκες του σώματός τους. Κάνουν διαλείμματα, πίνουν λίγο νερό, τρώνε κάτι θρεπτικό. Δίνετε στον εαυτό σας αυτές τις στιγμές - όσο σύντομες κι αν είναι – τις χρειάζεστε, και εσείς και το σώμα σας.

3 Το παιχνίδι είναι θεραπεία
Δεν αφορά μόνον τα παιδιά σας, και εσείς θα αποκομίσετε τα θεραπευτικά οφέλη του παιχνιδιού. “Παίξτε” συμμετέχοντας σε κάποιο ομαδικό άθλημα, σ’ ένα χορευτικό συγκρότημα κ.λπ. Όλα είναι θεραπεία. Μαθαίνετε, διασκεδάζετε και απελευθερώνετε το άγχος σας.

4 Συγχωρήστε τον εαυτό σας
Ναι, μερικές φορές παρά τις καλύτερες προθέσεις μπορεί να κάνετε λάθη. Αλλά όσο κι αν βασανίζετε τον εαυτό σας με το τί θα έπρεπε να κάνετε και τί όχι αυτό δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα αλλά ούτε και θα σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές. Θυμηθείτε ότι πολλές από τις πιο δύσκολες αποφάσεις δεν έχουν σωστή απάντηση.

5 Μην χάνετε τον εαυτό σας
Δεν είστε μόνον μητέρα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, είσαστε πολλά πράγματα. Επομένως το να είστε μητέρα με ένα παιδί με ειδικές ανάγκες είναι μέρος της ταυτότητάς σας. Αλλά δεν πρέπει να είναι αυτή η ταυτότητά σας. Όταν εστιάζετε όλη τη ζωή σας, όλες τις επαφές σας γύρω από τις ανάγκες του παιδιού σας μπορεί να χάσετε στην πορεία τον εαυτό σας αποφεύγοντας να ικανοποιήσετε τις δικές σας ανάγκες. Βρείτε πράγματα στη ζωή σας που σας αρέσουν να κάνετε, ένα χόμπι, μία δραστηριότητα, τη δουλειά σας και θα διαπιστώσετε αυτά μπορούν να σας δώσουν μία έξτρα ψυχική δύναμη και χαρά.

6 Δεν χρειάζεται να είστε ΑΥΤΗ η μαμά!
Δεν χρειάζεται να περάσετε 10 ώρες στην κουζίνα δημιουργώντας το καταπληκτικό σνακ σε σχήμα ζώου με μουστάκια γλυκόριζας. Δεν χρειάζεται να είστε συνέχεια δίπλα στο παιδί σας για να τρέξετε να ικανοποιήσετε κάθε του ανάγκη. Μην έχετε ενοχές για το ότι δεν είναι όλα τέλεια. Κανείς δεν είναι τέλειος. Και εσείς δεν χρειάζεται να είστε μια τέτοια μαμά.

Διαβάστε σχετικά: ΚΑΤΑΡΡΙΨΤΕ ΤΟ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟΥ ΓΟΝΙΟΥ

7 Αφιερώστε χρόνο στον σύντροφό σας
Αφιερώστε χρόνο στη σχέση σας και τον σύντροφό σας, βγείτε έξω μαζί του, πάτε μαζί του μία εκδρομή. Δεν είστε μόνον μαμά αλλά και σύζυγος και σύντροφος.

8 Γιορτάζετε τα μικρά πράγματα!
Τα επιτεύγματα που κάνει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες ή δεξιότητες μπορεί να φαίνονται μικρά σε άλλους αλλά είναι τεράστια για τα παιδιά αυτά. Τα παιδιά αναπτύσσονται με το δικό τους ρυθμό, κατακτούν πολλές δεξιότητες αργά και μερικές δεν τις κατακτούν ποτέ. Ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά από το παιδί σας είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να πάρετε για να γιορτάσετε αυτές τις μικρές “κατακτήσεις” των παιδιών σας που έχουν προέρθει από τα μεγάλα πράγματα που κάνετε καθημερινά γι΄ αυτά.

Να θυμάστε πως δεν είστε μόνες
Βρείτε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με εσάς, αποκτήστε ένα ισχυρό δίκτυο και κάντε φίλους. Θα νιώσετε ότι δεν είστε μόνες και ότι θα έχετε την υποστήριξη που χρειάζεστε. Επιπλέον, όταν νιώθετε ότι ζορίζεστε αρκετά αναζητήστε ψυχολογική υποστήριξη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132