Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

7 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ «ΒΡΕΧΕΤΑΙ» ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Προστέθηκε την: 27/3/2015Τα έκανε μούσκεμα; Πάλι; Μήπως χρειάζεται να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού; Η νυχτερινή ενούρηση μειώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και το κάνει να αισθάνεται διαφορετικό από τους φίλους του, από την τάξη του ακόμα και από την οικογένειά του. Η αποκατάσταση του προβλήματος θα επαναφέρει την αυτοεκτίμησή του σε υψηλότερα επίπεδα.

Γιατί «βρέχεται» το παιδί μου το βράδυ;
Ο έλεγχος του εντέρου και της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της νύχτας επιτυγχάνεται στην ηλικία των 3 ετών περίπου αν και αρκετά παιδιά σε αυτή την περίοδο εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα νυχτερινής ενούρησης. Τι φταίει αν το παιδί σας συνεχίζει να βρέχεται το βράδυ σε μεγαλύτερη ηλικία; Οι αιτίες είναι αρκετές:

Κληρονομικότητα: Εάν και εσείς αντιμετωπίζατε πρόβλημα νυχτερινής ενούρησης ως παιδί είναι πολύ πιθανό να το αντιμετωπίσει και το δικό σας παιδί.

Ωρίμανση: Πιθανότατα να υπάρχει μία καθυστέρηση στην εξέλιξη εκείνου του μέρους του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
Θέματα υγείας: Μπορεί να έχει σχέση με ανωμαλίες που σχετίζονται με τη σωματική διάπλαση ή τη μόλυνση της ουροδόχου οδού ή ακόμα (σε συνδυασμό με κάποια άλλα συμπτώματα, όπως έντονη δίψα, απώλεια βάρους κ.ά.) για νεανικό διαβήτη το οποίο αποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να απευθύνεστε σε έναν ειδικό.

Στρες: Αν αποκλειστούν οι οργανικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλούν την ενούρηση θα πρέπει να ανιχνευτεί αν υπάρχει κάποια συναισθηματική διαταραχή που δυσκολεύει το παιδί. Συχνά όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στην οικογένεια, η νυχτερινή ενούρηση προκύπτει ως το «σύμπτωμα» στο οποίο καταφεύγει ασυνείδητα το παιδί για να κινητοποιήσει τους γονείς. Κάποιο σοβαρό ψυχοτραυματικό γεγονός ενδέχεται, επίσης, να προκαλέσει την παραπάνω συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί έχει ανάγκη βοήθειας και οι γονείς καλό θα ήταν να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο.

Πώς θα προλάβετε τα νυχτερινά ατυχήματα

1 Περιορίστε τα υγρά και τα ροφήματα πριν φτάσει η ώρα να πέσει για ύπνο.
2 Θυμίζέ του να πηγαίνει στην τουαλέτα λίγο πριν κοιμηθεί.
3 Καταγράφετε πότε συνήθως πηγαίνει στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και πότε περίπου βρέχεται τη νύχτα, ώστε να προλαβαίνετε να το σηκώνετε έγκαιρα για να πάει στην τουαλέτα.
4 Μην το τιμωρείτε. Τα παιδιά που βρέχονται στον ύπνο τους νιώθουν ντροπή, άγχος, ανασφάλεια και φόβο απέναντι στους γονείς.
5 Επιβραβεύετε κάθε φορά που παραμένει στεγνό. Έτσι, το βοηθάτε να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθησή του και να αποκτήσει θάρρος.
6 Μην το αγχώνετε. Καθησυχάστε το, στηρίξτε το και ενισχύστε το θετικά. Μην επιτρέψετε να το κοροϊδεύουν τα άλλα μέλη της οικογένειας.

7. Απευθυνθείτε σε ειδικό. Εφόσον αποκλειστεί κάποιο πρόβλημα υγείας η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο είναι αναγκαία για να διευρευνθούν τα αίτια της νυχτερινής ενούρησης. Ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το παιδί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132