Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΜΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΤΟ TABLET ΣΑΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ! 8 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Προστέθηκε την: 2/5/2017Το πιο εύκολο πράγμα είναι να εγκαταλείπουμε τα παιδιά με μια οθόνη στα χέρια. Το πιο δύσκολο είναι να τα κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας.

Η επιβράβευση είναι κινητήριος δύναμη για το παιδί για να συνεχίσει την προσπάθεια, αφού αντιλαμβάνεται ότι κάτι κάνει καλά και εισπράττει τον ενθουσιασμό σας.Επίσης, επιβραβεύοντάς το του δίνετε να καταλάβει ότι παρατηρείτε τις προσπάθειές του και δεν περιορίζεστε στο να το επιπλήττετε για τα λάθη του. Τέλος, με την επιβράβευση, το παιδί δομεί προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον, στοιχεία καταλυτικά για την πορεία της ζωής του. Όμως τι γίνεται στην περίπτωση που ανταμείβετε ένα παιδί με το να του δίνετε το tablet για να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι; Που είναι η παγίδα αυτού του είδους της επιβράβευσης;

Γιατί δίνουμε tablets στα παιδιά;

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα το ένα τρίτο των γονέων (35%) δήλωσε ότι δίνουν tablets και smartphones στα παιδιά τους επειδή θεωρούν ότι διασκεδάσουν με αυτά και τα παιχνίδια που περιέχουν και σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) επειδή θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν την τεχνολογία. Όμως η πραγματικότητα είναι αυτή: έρευνα του 2015 σε μητέρες παιδιών ηλικίας 2 έως 12 ετών διαπίστωσε ότι 85% των μαμάδων χρησιμοποιούν tablets και smartphones για να κρατούν τα παιδιά απασχολημένα όσο εκείνες ασχολούνται με δραστηριότητες και άλλες ασχολίες στο σπίτι. Επιπλέον, θεωρούν αυτή την τεχνολογία ως ιδανικό αντικαταστάτη κάποιου που μπορεί να απασχολήσει τα παιδιά, να τα κρατήσει ήσυχα και στη θέση τους όσο είναι εκτός σπιτιού.

Γιατί δεν πρέπει να προσφέρετε το tablet σαν επιβράβευση στα παιδιά;

Με το να προσφέρετε το tablet σαν επιβράβευση στα παιδιά:

· Τους στερείτε ώρες ελεύθερου παιχνιδιού. Τα παιδιά κάθονται μπροστά σε μία οθόνη και χάνουν την ευκαιρία να βγουν έξω και να κινηθούν, να τρέξουν, να παίξουν.

· Τα απομονώνετε από τους γύρω τους και δεν τους δίνετε τη δυνατότητα να κάνουν νέους φίλους.

· Δεν ενισχύετε τον οικογενειακό δεσμό, τη συζήτηση μαζί τους, να καταλάβετε εάν κάτι τα απασχολεί ή τι πραγματικά τους ενδιαφέρει.

· Δεν τους δίνετε ευκαιρίες να απασχολήσουν πιο δημιουργικά το χρόνο τους.

· Δεν ενισχύετε με αυτόν τον τρόπο τις σχολικές τους επιδόσεις. Το 2015 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge κατέγραψαν τις δραστηριότητες περισσότερων από 800 παιδιά ηλικίας 14 ετών και ανέλυσαν τις σχολικές τους επιδόσεις στα 16. Εκείνα που περνούσαν επιπλέον ώρες την ημέρα σε οθόνες (τηλεοράσεις, υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, κινητό και tablet) παρουσίασαν πτώση στις σχολικές τους επιδόσεις σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν ήταν μπροστά σε μία οθόνη. Κατά μέσο όρο, τα 14χρονα δήλωσαν ότι περνούσαν τέσσερις ώρες ελεύθερου χρόνου τους καθημερινά βλέποντας τηλεόραση ή μπροστά από έναν υπολογιστή ή tablet.

Διαβάστε σχετικά: Tablet και διακοπές: όταν τα παιδιά παίζουν μόνον με αυτό

Πώς μπορείτε να επιβραβεύετε τα παιδιά σας

Υπάρχουν διάφορα πράγματα με τα οποία μπορείτε να επιβραβεύσετε ένα παιδί. Επιβραβεύστε το με:

1 Ένα φιλί, μία αγκαλιά, ένα γενναιόδωρο “μπράβο”. Με το να παίξετε μαζί του, να του αφιερώσετε κάποια ώρα και να κλείσετε το… κινητό σας!Η επιβράβευση δεν είναι απαραίτητα κάτι υλικό αλλά κάτι που το παιδί θα το συνδέει με θετικά συναισθήματα.

2 Μία κοντινή εκδρομή. Υπάρχουν πολλά μέρη όπως ο Υμηττός, η μονή Καισαριανής και η Πάρνηθα για να εξορμήσετε και να κάνετε πεζοπορία με τα παιδιά, ποδηλατάδα, να παίξετε ποδόσφαιρο ή να κάνετε πικ νικ.

3 Την αγορά ενός βιβλίου. Αγοράστε τους ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο που θα επιλέξουν τα παιδιά. Ή αγοράστε τους ένα τετράδιο δραστηριοτήτων.

4 Μία βραδιά στο σινεμά. Εάν δεν μπορείτε να αρνηθείτε την οθόνη τουλάχιστον υποκύψτε στη μαγεία της μεγάλης οθόνης. Ποπ κορν και πορτοκαλάδες απαραίτητα!

5 Μία… βόλτα στο φεγγάρι (για παιδιά 5 ετών και πάνω) στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το 1969 τρεις αστροναύτες τόλμησαν να ταξιδέψουν εκεί όπου κανένας άνθρωπος μέχρι τότε δεν είχε πάει, στο φεγγάρι. Η παιδική ταινία «Μια βόλτα στο φεγγάρι» μεταφέρει το κοινό σε αυτή την ιστορική περίοδο. Συνδυάζοντας την αποστολή του Απόλλων 11 με τη διασκεδαστική περιπέτεια που σκαρώνουν τρία νεαρά μυγάκια το «Μια βόλτα στο φεγγάρι» γνωρίζει στη νέα γενιά την εποχή των διαστημικών ταξιδιών, την εποχή που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τα επιτεύγματα των αστροναυτών και των επιστημόνων. Περισσότερα στο www.eugenfound.edu.gr/

6 Μία βόλτα στο Κέντρο της γης! Έχει λαχανόκηπο, κομποστοποιητή, οινοποιείο, σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, μόλις 6 χλμ από το κέντρο της Αθήνας. Το «Κέντρο της Γης» λειτουργεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε καθημερινή βάση, προκειμένου να προσφέρουν την κατάρτιση της αειφόρου ανάπτυξης, κυρίως στον αστικό πληθυσμό της Αθήνας. Υλοποιούνται προγράμματα που αποτελούνται από νέους τρόπους σκέψης και δράσης, μπορούν να μεταμορφώσουν τα βασικά συστήματα των τροφίμων, της ενέργειας και τη χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλιστεί μια πιο γεμάτη ζωή στα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές.


7 Μία επίσκεψη στο Πάρκο των Δεινοσαύρων. Αν και τα δικά σας μικρά αγοράκια (ή και κοριτσάκια) έχουν κολλήσει με τους δεινόσαυρους, το πολιτιστικό πάρκο στην Κερατέα δημιούργησε έναν χώρο με εκθέματα αυτά τα μοναδικά προϊστορικά ζώα. Το πρόγραμμα γίνεται από επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό και περιλαμβάνει ξενάγηση στα εκθέματα της έκθεσης διάρκειας 55’.


8 Με μια βόλτα στο Αττικό πάρκο. Θηλαστικά, ερπετά, θαλάσσια θηλαστικά και πτηνά περιέχει το αττικό πάρκο στα Σπάτα που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά. Χιμπατζήδες, λύκοι, αρκούδες, λιοντάρια και άλλα πολλά ζώα, θα τα δουν και θα μάθουν για αυτά, στην πιο κατάλληλη ώρα τους, στα ταΐσματα τους. Επίσης, ενημερωθείτε για τις ώρες των Εκπαιδευτικών Παρουσιάσεων των Δελφινιών, αλλά και για όλα όσα συμβαίνουν στο Αττικό Πάρκο όπως ξεναγήσεις, βιωματικά προγράμματα, και άλλες εκδηλώσεις.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132