Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΑΙΔΙ: ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Προστέθηκε την: 27/4/2017Με αυτές τις απλές, καθημερινές δραστηριότητες θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να εξασκηθούν στον λόγο και στα μαθηματικά χωρίς να το καταλάβουν.

Ενισχύστε το λεξιλόγιό του

Διαβάζετε παραμύθια: Κάθε φορά που βρίσκετε μία δύσκολη ή άγνωστη λέξη συζητάτε τη με το παιδί και εξηγείτε τη σημασία της. Ζητάτε μετά να την προσαρμόζει με κάποια παραδείγματα.

Κάντε επανάληψη: Βρείτε ευκαιρίες στην καθημερινότητα για να επαναλαμβάνετε το νέο λεξιλόγιο. Αν οι ευκαιρίες δεν προκύπτουν από μόνες τους, φέρνετε εσείς τη συζήτηση στο θέμα που θέλετε.

Φτιάχνετε ιστορίες: Ζητάτε από το παιδί να σας μιλήσει για τη μέρα του βάζοντας τις λέξεις: στην αρχή, μετά και τέλος.

Παίξτε το παιχνίδι με τις λέξεις: Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο ζητάτε του να βρίσκει λέξεις από α, β, γ, δ...

Τι ακούς στο σκοτάδι: Πριν κοιμηθεί, κλείστε τα φώτα και ζητήστε του να σας περιγράψει τί ακούει μέσα στο σκοτάδι.

Κάντε ομοιοκαταληξίες: Αυτή η δραστηριότητα αρέσει πολύ στα παιδιά. Εσείς θα λέτε μία λέξη π.χ. μήλο και εκείνο θα πρέπει να βρει τη ρίμα του π.χ. φύλλο.

Όταν πηγαίνετε στην αγορά: Αγοράστε φρούτα και λαχανικά μαζί με το παιδί και περιγράψτε πως είναι αυτά που αγοράσατε: π.χ. μαλακά, σκληρά, τι χρώμα έχουν, πως μυρίζουν, τι γεύση έχουν κ.λπ.

Παίζετε το παιχνίδι των 5 ερωτήσεων: Ρωτάτε το παιδί 5 ερωτήσεις που να περιέχουν ένα από τα: τι, ποιος, που, πότε, και γιατί. Π.χ. πότε κοιμάσαι; Γιατί πάμε στον γιατρό; Τί έκανες στο δωμάτιό σου; Ποιος είναι ο καλύτερος σου φίλος;

Μην απλουστεύετε το λεξιλόγιό σας: Οι μεγάλοι πολύ συχνά απλουστεύουν το λεξιλόγιό τους για να τους καταλαβαίνουν τα παιδιά όμως με αυτόν τον τρόπο δε δίνονται στα παιδιά ερεθίσματα για να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους.

Ενισχύστε τη μαθηματική σου σκέψη

Μαγειρέψτε μαζί: Η μαγειρική είναι μια ασχολία με την οποία τα παιδιά διασκεδάζουν. Εκτός του ότι με αυτήν την ασχολία μπορούν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, μπορούν και να μάθουν να μετρούν. Βοηθήστε το να κατανοήσει ποιο είναι το ¼ από το κουταλάκι του γλυκού και από το φλιτζάνι του καφέ αλλά και ποιο είναι το ½ αντίστοιχα.

Αφήστε το να ζυγίσει: Ζητήστε από το παιδί να υπολογίσει το βάρος αντικειμένων καθημερινής χρήσης (π.χ. ένα δοχείο με καφέ, μια στοίβα βιβλίων). Κατόπιν, ζητήστε του να τα ζυγίσει με μία ζυγαριά για να διαπιστώσει εάν έκανε καλές προβλέψεις.

Δώστε του χρήματα: Στο σούπερ μάρκετ αναθέστε του να πληρώσει το λογαριασμό και να πάρει τα ρέστα. Αυτό θα το βοηθήσει στην πρόσθεση και στην αφαίρεση.

Ζητήστε να σας βοηθήσει στην τακτοποίηση των ντουλαπιών: Ζητήστε του να ταξινομήσει αντικείμενα (φασόλια, δημητριακά, ζυμαρικά) σε ομάδες με βάση το μέγεθος, το χρώμα ή το σχήμα τους.

Παίξτε φιδάκι: Κλασσικά παιχνίδια όπως το φιδάκι που περιλαμβάνουν αριθμούς βοηθούν στην ενίσχυση της μαθηματικής σκέψης, και τα επιτραπέζια όπως η Μονόπολη.

Να θυμάστε
Μην θεωρείτε δεδομένο ότι τα παιδιά γνωρίζουν όσα τους ρωτάτε. Αφήνετε χρόνο στα παιδιά να σκεφτούν και να απαντήσουν και μη βιάζεστε. Ωστόσο εάν ένα παιδί έχει πρόβλημα στο να διαβάσει ή να γράψει αριθμούς, δυσκολεύεται να παίξει σε παιχνίδια που απαιτούν μνήμη, δεν μπορεί να εκτελέσει τις βασικές αριθμητικές πράξεις απευθυνθείτε σε έναν ειδικό παιδαγωγό. Απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή εάν το λεξιλόγιο του παιδιού είναι πολύ φτωχό, έχει δυσκολία στην ανάκληση λέξεων, δυσκολεύεται να συντάξει σωστά τις προτάσεις, δεν μπορεί να αφηγηθεί κάτι με συνέχεια.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132