Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ: 10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Προστέθηκε την: 23/4/2017Η απαραίτητη και σημαντική δεξιότητα της σχολικής ηλικίας, η γραφή, χρειάζεται εκπαίδευση και εξάσκηση. Εάν το παιδί κάνει κακά γράμματα και υπερβολικές μουτζούρες, δεν πιάνει σωστά το μολύβι, κουράζεται εύκολα, κάνει ορθογραφικά λάθη τότε πιθανότατα να έχει δυσγραφία, μια δυσκολία όπου εκτός από τον κακό γραφικό χαρακτήρα το παιδί έχει κακή στάση του σώματός του κατά το γράψιμο, πονάει και κουράζεται όταν γράφει.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

1 Επιλέγετε τετράδια με γραμμές
Το παιδί καλό είναι να γράφει σε τετράδιο με γραμμές γιατί το βοηθά να βάζει τα γράμματα σε μία σειρά.

2 Έχετε διαφορετικά μολύβια ή στυλό προκειμένου να βρει αυτό που το βολεύει στο γράψιμο.
Υπάρχουν στο εμπόριο μολύβια με διαφορετική σκληρότητα, οπότε αν το παιδί πιέζει πολύ δυνατά καλό θα είναι να επιλέξετε ένα πιο «μαλακό» μολύβι. Τα μολύβια Η είναι «σκληρά», ενώ τα μολύβια Β είναι «μαλακά».

3 Κάντε ασκήσεις
Βοηθήστε το να εξασκηθεί στα γράμματα και τους αριθμούς, ζητώντας του να κουνά τα χέρια του στον αέρα γράφοντας γράμματα και αριθμούς, με φορά πάντα από πάνω προς τα κάτω. Βοηθήστε να εξασκηθεί και να βελτιώσει τη μνήμη του κάνοντας μικρότερες και πιο λεπτές κινήσεις με το χέρι και τα δάχτυλα ή ζητώντας του να ανασύρει συγκεκριμένα πλαστικά γράμματα μέσα από ένα κουτί χωρίς να τα κοιτά. Ασκήσεις όπως να το κάνει μονόζυγο στην παιδική χαρά θα το βοηθήσουν να γυμνάσει τους ώμους του και τα άνω άκρα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη γραφή. Τέλος, καλό είναι να γράφει στον τοίχο ή σε πίνακα (μαυροπίνακα με κιμωλία ή ασπροπίνακα με μαρκαδόρο) για να εξασκεί τη γραφή αλλά και τα άνω άκρα και τους ώμους του.

4 Προσεγγίστε την εξάσκηση πολυαισθητηριακά
Η πλαστελίνη, η ζύμη, η άμμος, το ρύζι, οι φακές ενισχύουν τη γραφή και την κιναισθητική αντίληψη. Τα πλαστικά γράμματα μπορούν να το βοηθήσουν να μάθει τα γράμματα, τους αριθμούς και τα σχήματα.

5 Βάλτε καρμπόν
Εάν το παιδί πιέζει πολύ δυνατά το μολύβι στο χαρτί, βάλτε ένα δεύτερο χαρτί από κάτω με καρμπόν ανάμεσα ζητήστε του να γράψει απαλά, ώστε να μην αποτυπωθούν αυτά που γράφει στο δεύτερο χαρτί.

6 Δώστε του λαβύρινθους
Μια καλή προ γραφική άσκηση είναι το παιδί να διαγράφει με το μολύβι την διαδρομή από έναν λαβύρινθο για να βρει την έξοδο ή να ενώνει τις κουκίδες για να βρει το σχήμα. Αναπτύσσει την οπτική του διάκριση και ενισχύεται η χωροταξική του αντίληψη.

7 Ενισχύστε τη λεπτή του κινητικότητα (βοηθά στο πιάσιμο και τη λαβή του μολυβιού)
Δώστε του χάντρες για να φτιάξει κολιέ, ζητήστε του να κάνει κολλάζ με μικρά κομμάτια χαρτιού, αφήστε το να παίζει με πλαστελίνες, δώστε του χαρτιά για να κόβει σχήματα με το ψαλίδι, ζητήστε του να γράφει με το δάχτυλό του σε άμμο.

8 Ζητήστε του βοήθεια
Ενθαρρύνετε την εξάσκηση της γραφής ζητώντας του να καταγράφει κάποιο οικογενειακό ημερολόγιο, να φτιάχνει τη λίστα του σούπερ μάρκετ κ.ά.

9 Αν το παιδί κουραστεί από τη γραφή
Κάντε χειραψία μαζί του αλλά όχι με πολλή δύναμη ή ζητήστε του να τρίψει τα χέρια του.

10 Δείξτε υπομονή
Η δυσγραφία είναι δυσκολία και το παιδί χρειάζεται ειδική εκπαίδευση. Ενθαρρύνετέ το στις προσπάθειές του και δείξτε υπομονή μέχρι να κατακτήσει τη δεξιότητα της γραφής.

Γιατί πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εργοθεραπευτή και σε έναν ειδικό παιδαγωγό έγκαιρα

Οι κατάλληλες ηλικίες για να παρέμβει ο εργοθεραπευτής και ο ειδικός παιδαγωγός είναι στα 4 έτη και φτάνει μέχρι και τη γ΄ δημοτικού. Μετά από την ηλικία των 8-9 ετών μπορεί να βελτιωθεί η δυσγραφία αλλά να μη διορθωθεί 100%.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132