Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ: ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ «ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ» ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Προστέθηκε την: 10/4/2017Με όποιον τρόπο κι αν ταξιδέψετε τώρα το Πάσχα, αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή πλοίο, αυτά τα χρήσιμα tips θα σας βοηθήσουν ώστε το ταξίδι σας να είναι πραγματικά καλό και ξέγνοιαστο!

ΕΑΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ:

1 ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


Φορτώστε!
Προμηθετευτείτε άφθονα αγαπημένα σνακ του παιδιού (ένα φορητό ψυγειάκι θα ήταν σίγουρα χρήσιμο). Έχετε μαζί σας CD με παιδικά τραγούδια και παραμύθια, διάφορα παιχνίδια όπως δακτυλοκούκλες , κραγιόνια, σετ ζωγραφικής, παραμύθια, αυτοκόλλητα που θα κρατήσουν την προσοχή των παιδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δίνετέ του τα σνακ, ένα ένα, σε διάφορες στιγμέςόπως και τα παιχνίδια (μην εξαντλήσετε τα αποθέματά σας στο 40ο χλμ!). Επίσης βάλτε το να εντοπίσει σκύλο, προβατάκια, άλογα, πουλιά, αεροπλάνο, κλπ για να αποσπάστε την προσοχή του.

Διαβάστε σχετικά: 25 τέλειες ιδές για να απασχολήσδτε τα παιδιά στο ταξίδι με το αυτοκίνητο

Σπάστε τη διαδρομή
Μην οδηγείτε χωρίς στάση και μη χρησιμοποιείτε τη στάση μόνον για ξεκούραση. Κάντε διαλείμματα και ενθαρύνετε το μικρό σας να τεντωθεί, να τρέξει και να εκτονώσει λίγη ενέργεια με μια μπάλα, όπου είναι ασφαλές να παίξει.

Μην ξεχάσετε τις προμήθειες καθαρισμού
Φροντίστε να έχετε άφθονες πάνες, μωρομάντηλα, απολυμαντικά μαντηλάκια, σακούλες απορριμάτων για σκουπίδια και ενδεχόμενη ναυτία, χαρτοπεσέτες.

Προλάβετε τη ναυτία
Δίνετέ του στερεές τροφές: όπως π.χ. κρακεράκια αλλά μην γεμίζετε την κοιλιά του με διάφορα σνακ. Μια υπερβολικά γεμάτη κοιλίτσα είναι πιο επιρρεπής σε αναγωγή όπως και μια άδεια κοιλίτσα. Αποφύγετε τα όξινα φρούτα ή τους χυμούς που μπορεί να του ανακατέψουν το στομάχι. Αποφύγετε τα λιπαρά. Έχετε ανοιχτό το παράθυρο, πείτε του να κοιτάζει τον ορίζοντα και μη του δίνετε να διαβάσει βιβλία. Εάν κάνει εμετό, αφού καθαρίσετε, πείτε του να κλείσει τα μάτια και να ηρεμήσει, βάλτε του ένα βρεγμένο πανί στο μέτωπο και δώστε του μια γουλιά κρύο νερό. Επίσης, μια γρανίτα μπορεί να το βοηθήσει να ηρεμήσει και να ενυδατωθεί.

Αν το παιδί έχει πρόβλημα ναυτίας μόνον ο παιδίατρός σας μπορεί να σας δώσει κάποια προληπτική αγωγή κατά της ναυτίας.

2 ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ


Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο για το παιδί θα είναι μια συναρπαστική εμπειρία, κυρίως εάν το ταξίδι είναι σύντομο. Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό θα πρέπει να έχετε βγάλει παιδικό διαβατήριο στο αστυνομικό τμήμα τουλάχιστον 2 μήνες πριν το ταξίδι. Μην επιβιβαστείτε πολύ νωρίς στο αεροπλάνο για να αποφύγετε ανία, γκρίνια και παράπονα από το μικρό σας. Επίσης, μην ξεχάσετε να έχετε ένα επιπλεόν ρούχο για το παιδί, μπορεί να έχει ψύχρα στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Προσοχή στα αυτιά του
Οι αλλαγές στο υψόμετρο και στην ατμοσφαιρική πίεση επιβαρύνουν τα μικρά αυτάκια. Αν δώσετε στο μικρό σας κάτι να πίνει με καλαμάκι κατά τη διάρκειας της απογείωσης και της προσγείωσης θα το βοηθήσετε επειδή η κατάποση βοηθά στην απελευθέρωση της πίεσης που συσσωρεύεται στα αυτιά. Αν πονέσουν τα αυτιά του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να ανακουφιστεί με ζεστές κομπρέσες. Ζητήστε από την αεροσυνοδό να ζεστάνει δύο πετσέτες και βάλτες τες στα αυτιά του. Η ζέστη διαστέλλει τον αέρα στο μέσο ους ανακουφίζοντας την αρνητική πίεση που εξασκείται στο τύμπανο. Τέλος, ένα αναλγητικό μπορεί να το ανακουφίσει από τον πόνο. Μη του δώσετε άλλο φάρμακο εκτός κι αν σας το έχει συστήσει ο παιδίατρος για να το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Προλάβετε τα νευρικά ξεσπάσματα
Τα μικρά δεν χρειάζονται συνήθως δικαιολογία για ένα νευρικό ξέσπασμα, οι αλλαγές στις συνήθειές τους αρκούν. Πώς θα το προλάβετε; Η υπερβολική κούραση, η πείνα ή η ανία είναι οι βασικές αιτίες στα νευρικά ξεσπάσματα οπότε μην περιμένετε να αρχίσει να ουρλιάζει πρώτα για να σας αποσπάσει την προσοχή προκειμένου π.χ. να το ταίσετε. Σε περίπτωση που το μικρό σας διαμαρτυρηθεί έντονα ή βάλει τα κλάματα ή τα ουρλιαχτά, διατηρείστε την ηρεμία σας χωρίς ν’ αγχώνεστε για την εικόνα που δίνετε στους συνεπιβάτες.


3 ΜΕ ΤΡΕΝΟ


Επωφεληθείτε από τις πολύωρες στάσεις
Μπορεί στο μικρό σας να αρέσει να βλέπει το τοπίο και να εντοπίζει τις αγελάδες από το παράθυρο αλλά όχι για πολύ. Ακόμη και μία στάση 15 λεπτών σας δίνει την ευκαιρία να βγείτε να τρέξετε μαζί του για να δείτε τη μηχανή του τρένου.

Έχετε πάντα τη «μαγική» σας βαλίτσα
Μέσα της θα έχετε οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή, μια πετσέτα, μαντηλάκια, σνακ, νερό κ.λπ. Κάθε φορά που θα νιώθει κούραση ή βαρεμάρα πείτε: Τι θα βγάλω τώρα από τη μαγική μου βαλίτσα; Πολλά παιχνίδια και παραμύθια θα σπάσουν την ανία του ταξιδιού.

4 ΜΕ ΠΛΟΙΟ

Πρωτα η ασφάλεια
Στο πλοίο πρέπει να κρατάτε το παιδί σας τις περισσότερες ώρες από το χεράκι του. Για να είναι τα χέρια σας ελεύθερα και σε ετοιμότητα, προτιμήστε να εφοδιαστείτε μ’ ένα σακίδιο για την πλάτη αντί να κουβαλάτε μια τσάντα. Μην το αφήνετε ποτέ μόνο του χωρίς επίβλεψη μέσα στο πλοίο!

Έχετε μαζί σας δικό σας φαγητό
Αν και τα περισσότερα πλοία διαθέτουν εστιατόριο καλό είναι να το αποφύγετε και να έχετε δικό σας φαγητό για το παιδί προκειμένου να αποφύγετε τυχόν ενοχλήσεις στο στομαχάκι του. Τηρείτε επίσης το πρωτόκολλο υγιεινής: πλένετε τα χέρια του μικρού σας συχνά, μετά την τουαλέτα και πριν το φαγητό.

Η λίστα για κάθε ταξίδι
· σνακ (φρούτα, τοστ, μπισκότα, κράκερς)
· υγρά (νερό, ατομικοί χυμοί)
· μπουκάλια ή ποτηράκια (ανάλογα με την ηλικία)
· χαρτομάντιλα, χαρτοπεσέτες
· υγρά μαντηλάκια
· καπελάκι για τον ήλιο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου
· ζακετάκια, μπουφανάκια
· μαξιλαράκι
· κουβέρτα
· τσίχλες, μαλακές καραμέλες
· μικρό φαρμακείο και φάρμακα πρώτης ανάγκης (αντιπυρετικό, αντιεμετικό, αντισταμινικά)
· σακούλες για απορρίμματα
· σακουλάκια για εμετό
· βιβλία ή περιοδικά
· CD
· μπλοκ ιχνογραφίας
· κηροπογιές
· επιτραπέζια παιχνίδια ταξιδιωτικής έκδοσης
· παραμύθια
· αγαπημένα παιχνίδια
· αυτοκόλλητα

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132