Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ: ΠΩΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Προστέθηκε την: 24/3/2017Τα παιδιά είναι σαν συναισθηματικά βαρόμετρα: αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στα συναισθήματα των γονιών τους. Δείτε πώς το άγχος των γονιών επηρεάζει την ψυχολογία του παιδιού και μάθετε τί μπορείτε να κάνετε για να το διαχειριστείτε όσο καλύτερα μπορείτε.

Το άγχος περνάει από γενιά σε γενιά

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και του Ινστιτούτου Ερευνών για το Παιδί και την Οικογένεια το στρες που βιώνουν οι γονείς κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους, μπορεί να αφήσει αποτυπώματα διαρκείας στα γονίδια των αγοριών και των κοριτσιών. Τα γενετικά αυτά ίχνη διαρκούν μέχρι την εφηβεία και επηρεάζουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων των παιδιών στην μετέπειτα ζωή τους. Με αυτό τον μηχανισμό (ονομάζεται «επιγενετικός» στη βιολογία), το πρώιμο γονεϊκό άγχος προκαλεί μεταβολές στις οργανικές και στις ψυχολογικές λειτουργίες των παιδιών. Δείτε πώς το άγχος των γονιών επηρεάζει την ψυχολογία του παιδιού και μάθετε τί μπορείτε να κάνετε για να το διαχειριστείτε όσο καλύτερα μπορείτε.

Όταν οι γονείς αγχώνονται:

Τα παιδιά νιώθουν ανασφάλεια.Τα παιδιά μιμούνται τους αγχώδεις γονείς τους και επηρεάζονται σοβαρά από την αγωνία τους με αποτέλεσμα να νιώθουν ανασφαλή. Ο τρόπος που χειρίζονται οι γονείς το άγχος τους έχει σημαντική επίδραση στο πόσο ασφαλή νιώθουν τα παιδιά κάτι που επηρεάζει τη μελλοντική τους συναισθηματική προσαρμογή και τις σχέσεις τους.

Τα παιδιά αρρωσταίνουν πιο εύκολα. Τα παιδιά των γονιών με αυξημένα επίπεδα στρες εμφανίζουν περισσότερες ασθένειες σύμφωνα με έρευνες επειδή αποδιοργανώνεται το ανοσοποιητικό τους.

Τα παιδιά αναπτύσσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Όταν τα παιδιά βιώνουν συνεχώς στο σπίτι εντάσεις λόγω του στρες των γονιών βρίσκονται και εκείνα σε υπερένταση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιον αόρατο κίνδυνο ή κάποια αόρατη απειλή. Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα εμφανίζουν διάφορες συμπεριφορές, όπως επιθετικότητα ή εσωστρέφεια και μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος.Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από ψυχοσωματικά συμπτώματα ενώ θα είναι ανίκανο να διαχειριστεί το άγχος του.

Διαβάστε σχετικά: Και τα παιδιά αγχώνονται


Τί μπορείτε να κάνετε

Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας
Αν βάλετε στη ζυγαριά τη συναισθηματική υγεία των παιδιών σας, η οποία εξαρτάται απόλυτα από τη δική σας ψυχική υγεία αξίζει τον κόπο να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας. Απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο για να μάθετε να αντιμετωπίζετε το δικό άγχος σας, να διαχειρίζεστε καταστάσεις με ψυχραιμία και αισιοδοξία, να είστε ευρηματικοί απέναντι στις προκλήσεις της ζωής και να δίνετε ένα σωστό πρότυπο διαχείρισης προβλημάτων στα παιδιά σας. Να θυμάστε ότι όσο πιο έντονο το άγχος που βιώνετε, τόσο περισσότερη και σε βάθος "δουλειά" χρειάζεται για να το αντιμετωπίσετε.

Φροντίστε τον εαυτό σας
Όταν βιώνετε καταστάσεις που σας προκαλούν έντονο άγχος, έχετε χρέος προς τα παιδιά σας να φροντίζετε τον εαυτό σας και να βρίσκετε τρόπους εκτόνωσης αυτού του άγχους, ώστε να μην τους το μεταδίδετε και να τους δείχνετε τον τρόπο που κι εκείνα θα φροντίζουν τον εαυτό τους. Μια υγιεινή ζωή με σωστή διατροφή, καλό ύπνο, γέλιο, έκφραση των συναισθημάτων και άσκηση βοηθά και στην πρόληψη αλλά και στην καλύτερη ανταπόκριση του άγχους.

Δείξτε στα παιδιά εμπιστοσύνη
Μην ελέγχετε υπερβολικά το περιβάλλον του παιδιού προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε οποιοδήποτε μικροκίνδυνο μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί. Είναι σαν να επιθυμείτε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας χωρίς δυσκολίες και προβλήματα, προστατευμένα σε μία γυάλα από οτιδήποτε δυσάρεστο και αρνητικό. Αυτό δημιουργεί τρομερό άγχος σας εσάς ενώ τα παιδιά δεν εκπαιδεύονται να ζήσουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά σε έναν άλλο επίπλαστο, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στην αυτοεκτίμηση και προσωπικότητά τους.

“Μεγαλώνω μεγαλώνοντας τα παιδιά μου”
Από τον Απρίλιο του 2017 στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ ξεκινούν Ομάδες Γονέων για γονείς παιδιών όλων των ηλικιών. Οι συνεδρίες των Ομάδων θα αποτελούνται από έναν κύκλο 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων και θα συντονίζονται από δύο ψυχοθεραπευτές.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132