Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΓΧΩΝΟΝΤΑΙ: 8 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Προστέθηκε την: 14/3/2017Τα παιδιά αντιδρούν στο άγχος διαφορετικά από ότι οι ενήλικες. Μάθετε πώς εκδηλώνεται το άγχος στα παιδιά και πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε να ανακουφιστούν από αυτό.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος στα παιδιά

· Απότομες αλλαγές στη διάθεση.

· Σωματικές ενοχλήσεις: όπως πονοκέφαλος, πονόκοιλος κ.λπ.

· Δυσκολία στη συγκέντρωση ενώ τείνουν να έχουν δυσκολία στην ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούν υπομονή. Δυσκολία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον.

· Αυξημένη επιθετικότητα: Μερικά παιδιά αντιδρούν με σωματική βία (δάγκωμα, κλοτσιές ή χτύπημα) ή με λεκτική επιθετικότητα.

· Ενούρηση: Τα παιδιά που αισθάνονται ανασφαλή εμφανίζουν ενούρηση, είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε και τη διάρκεια της νύχτας (νυχτερινή ενούρηση).

· Υπερκινητική συμπεριφορά: Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους απελευθερώνουν την αρνητική τους ενέργεια με υπερκινητική συμπεριφορά.

· Απόσυρση από την οικογένεια και τους φίλους: Μία μετακόμιση, ένα διαζύγιο, ένα νέο αδελφάκι ή εκφοβισμός στο σχολείο μπορεί να προκαλέσουν στο παιδί φόβο και να απομονωθεί κοινιωνικά.

· Διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές στον ύπνο: Μια ξαφνική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, τρώει λιγότερο ή περισσότερο, είναι ένα σημάδι του στρες καθώς και ο διακοπτόμενος ύπνος και οι εφιάλτες.

· Υπερβολικές αντιδράσεις σε ήσσονος σημασίας προβλήματα.

8 τεχνικές διαχείρισης άγχους για παιδιά: Τί μπορείτε να κάνετε

1 Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τους φόβους του

Όταν φοβόμαστε συνήθως αποφεύγουμε κάποιες καταστάσεις. Ωστόσο η αποφυγή των καταστάσεων που προκαλούν άγχος διατηρούν το άγχος και δεν ανακουφίζουν το παιδί από αυτό. Είναι σημαντικό ένα παιδί να μάθει να αντιμετωπίζει τους φόβους του.

2 Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι “κανείς δεν είναι τέλειος”

Αρκετοί γονείς ενδιαφέρονται για την σχολική απόδοση ξεχνώντας ότι τα παιδιά πρέπει να είναι τα παιδιά και ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος στο μέλλον δεν γίνεται από τους βαθμούς αλλά από την απόλαυση της μάθησης. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μελετά αλλά επιτρέψτε του να κάνει λάθη και αποδεχτείτε τις “ατέλειες” του παιδιού σας μειώνοντας τις δικές σας προσδοκίες.

3 Επικεντρωθείτε στα θετικά

Όσο περισσότερο επικεντρωνόσαστε στα θετικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας και στις καλές πτυχές του τόσο καλύτερα το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τον εαυτό του και τις καταστάσεις. Προτρέψτε το να λέει «θα τα καταφέρω». Όσο απλοϊκό κι αν σας φαίνεται, η επανάληψη μιας θετικής φράσης φέρνει πολλές φορές θετικό αποτέλεσμα. Ένας λόγος είναι ότι εστιαζόμαστε στην επανάληψη της μονότονης φράσης και «ξεχνάμε» για λίγο το άγχος μας.

4 Δώστε τους χρόνο χαλάρωσης

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να χαλαρώσουν. Δυστυχώς, μερικές φορές, ακόμη και οι διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, αφορούν περισσότερο τη νίκη και την επίδοση παρά τη διασκέδαση. Εξασφαλίστε ότι το παιδί σας συμμετέχει σε κάποιο παιχνίδι καθαρά για λόγους διασκέδασης.

5 Δώστε το παράδειγμα

Αν θέλετε να μειώσετε το άγχος του παιδιού σας, θα πρέπει να διαχειριστείτε το δικό σας άγχος. Το παιδί σας θα κάνει ό,τι κάνετε κι εσείς. Αν αντιμετωπίζετε τους δικούς σας φόβους έτσι θα κάνει και το παιδί σας. Εάν φροντίζετε τις δικές σας ανάγκες και το παιδί σας θα μάθει ότι η αυτοφροντίδα είναι σημαντική πτυχή της ζωής του.

6 Βοηθήστε το να μπει σε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου

Ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα που το το παιδί σας θα πηγαίνει για ύπνο και επιμείνετε σε αυτό, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, ακολουθείτε μια ρουτίνα 30-45 λεπτών κάθε βράδυ όπως πλύσιμο δοντιών, ανάγνωση παραμυθιού κ.λπ. Αυτό βοηθά το παιδί σας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί ήρεμα.

7 Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει τις ανησυχίες του

Εάν το παιδί σας σας λέει ότι φοβάτεαι ή ότι ανησυχεί μην του πείτε “Όχι, είσαι μια χαρά” ή “μη φοβάσαι”. Αυτό δεν βοηθά το παιδί σας. Ακούστε το και πείτε του κάτι που να δείχνει ότι συμμερίζεστε τους φόβους του, ότι το καταλαβαίνετε ενώ το ενθαρρύνετε να εκφράσει τις ανησυχίες του:"Σε βλέπω φοβισμένο. Τι σε ανησυχεί ακριβώς;"

8 Βοηθήστε το παιδί σας να λύσει το πρόβλημα


Αυτό δεν σημαίνει ότι η επίλυση του προβλήματος θα γίνει από το ίδιο το παιδί. Βοηθήστε το όμως να προσδιορίσει τις πιθανές λύσεις και να επιλέξει τη λύση που θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα σε εκείνο.


Το Σάββατο 18.3.2017 στις 11.30 στα Happy Saturdays @Isida
τα παιδιά παίζουν με τον Αγχόσαυρο. Στο πρόγραμμα το άγχος παρουσιάζεται στα παιδιά ως ένας δεινόσαυρος, ο Αγχόσαυρος. Το παιδί - αναπτύσσοντας γνωστικές στρατηγικές - καταφέρνει να νικήσει τον Αγχόσαυρό του, να τον κρατά μικρό και ήσυχο.Επιπλέον διδάσκονται διαφραγματική αναπνοή και μυοσκελετική χαλάρωση, τεχνικές που μειώνουν τη μυική ένταση, ρυθμίζουν την αναπνοή και περιορίζουν τις σωματικές ενοχλήσεις.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132