Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

5 ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Προστέθηκε την: 20/3/2015Δώστε τους επιλογές, καθοδηγήστε τα, δείξτε τους καλοσύνη και σεβασμό, παρηγορήστε τα, ενθαρρύνετέ τα, υποστηρίξτε τα, παίξτε μαζί τους αλλά και ακούστε τα. Αυτά θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι γονείς.

1 Αποδεχτείτε τα λάθη σας
Κανείς δεν είναι τέλειος και δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς. Το να είστε γονιός σημαίνει ότι θα κάνετε λάθη, θα τα διορθώσετε, θα μάθετε από αυτά και θα προχωρήσετε. Ο καλός γονιός αναγνωρίζει τα αδύναμά του σημεία και προσπαθεί να τα βελτιώσει. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους γονείς και μην προσπαθείτε να γίνετε ο τέλειος γονιός, γιατί δεν υπάρχει. Εάν κάνατε ένα λάθος μη διστάσετε να ζητήσετε «συγνώμη».

2 Αντιμετωπίστε το παιδί σας με σεβασμό
Ο καλύτερος τρόπος για να σας συμπεριφερθεί και το παιδί σας με σεβασμό είναι να το αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια σεβασμός δεν σημαίνει υπακοή και πειθαρχία. Ο σεβασμός είναι στάση ζωής. Μιλάτε του ευγενικά, σεβαστείτε τη γνώμη του, ζητάτε την άδειά του για να δανειστείτε κάτι ή να μπείτε στο δωμάτιό του, δώστε του ιδιαίτερη προσοχή όταν σας μιλάει, φροντίστε το στοργικά, αποδεχτείτε ότι έχει το δικαίωμα να διαφωνεί μαζί σας, τηρείτε όσα λέτε, τα παιδιά σέβονται τους ανθρώπους που είναι συνεπείς σε αυτά που λένε. Γενικά έχετε υπόψη σας ότι ο σεβασμός στις ανάγκες του το κάνει να νιώθει ότι είναι σημαντικό.

3 Βάζετε όρια
Το να βάζετε όρια δε σημαίνει ότι είστε υπερπροστατευτικός γονιός. Ένα παιδί χωρίς όρια συνήθως νιώθει ανασφάλεια, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στους στόχους του και στην ενήλικη ζωή του βιώνει απόρριψη και αποτυχίες. Θέτετε σαφείς κανόνες και περιορισμούς πριν συμβούν τα γεγονότα και φροντίζετε πάντα να τα τηρείτε και εσείς με σταθερότητα. Όταν τα όρια είναι ξεκάθαρα τότε το παιδί αποκτά υπευθυνότητα, χτίζει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ωριμάζει μέσα από συνθήκες αυτονομίας και ανεξαρτησίας που οι ίδιοι οι γονείς του έχουν προσφέρει και έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει τους κοινωνικούς κανόνες αργότερα. Επίσης, φοντίστε να λειτουργείτε σαν ομάδα έχοντας κοινή τακτική. Με σταθερότητα στη κοινή απόφαση δείξτε στα παιδιά σας ότι ενδιαφέρεστε και οι δυο το ίδιο αποφεύγοντας το ρόλο του καλού και του κακού.

4 Γίνετε το καλό παράδειγμα
Το πιο έντονο χαρακτηριστικό των παιδιών είναι η μίμηση. Μέσω αυτής μαθαίνουν, αναπτύσσονται και εξελίσσονται. Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνετε και επηρεάζονται περισσότερο από τις πράξεις σας παρά από τα λόγια σας. Εάν πείτε στο παιδί «Μη πετάς το χαρτάκι κάτω» και μετά σας δει να πετάτε από το παράθυρο του αυτοκινήτου κάποιο σκουπίδι, θα σας αντιγράψει. Είναι εύκολο να επιβάλλετε τα “όχι” και τα “μη” σας αλλά θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια και πειθαρχία από εσάς να κάνετε αυτά που του ζητάτε. Σκεφτείτε τα θετικά πράγματα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά σας όπως την υπομονή, τη γενναιοδωρία, την καλοσύνη, την αισιοδοξία κ.α. και κάντε τα πράξη.

5 Δείχνετε την αγάπη και την τρυφερότητά σας
Η αγάπη είναι βασικός παράγοντας για τη σωστή ψυχική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Ένας καλός γονιός εκφράζει την αγάπη του με πολλούς τρόπους: αφιερώνει χρόνο στο παιδί του, το ακούει με προσοχή, το σέβεται, του βάζει όρια, το αγκαλιάζει κ.λπ. Εάν θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα νιώθει αυτοεκτίμηση και ασφάλεια τότε φροντίζετε να εκφράζετε την αγάπη σας καθημερινά. Ξεκινήστε από το να το αγκαλιάζετε, να το φιλάτε το και να του λέτε «σ αγαπώ» κάθε μέρα.


σχετικές λέξεις αναζήτησης:

5    τρόποι    γονείς    καλοί    παιδιά    οικογένεια    συμβουλές    ψυχολογία    αγάπη    όρια    σεβασμός    καλό    παράδειγμα    λάθη   


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132