Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΟΙ 5 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ

Προστέθηκε την: 24/2/2017


Οι γιαγιάδες και οι παππούδες συμμετέχουν ενεργά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των εγγονιών τους αλλά για να γίνει αυτό σωστά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που χρειάζεται να τηρούν και οι δυο πλευρές για το καλό όλων.

Στην ελληνική κοινωνία οι γιαγιάδες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικογένειας καθώς συμμετέχουν και αυτές στην ανατροφή των παιδιών. Η συμμετοχή των παππούδων και γιαγιάδων στο μεγάλωμα των εγγονιών τους είναι σημαντική, όχι μόνον για τα παιδιά αλλά και για τους ίδιους επειδή τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσουν λάθη που ίσως να έκαναν με την ανατροφή των δικών τους παιδιών. Αυτές είναι οι 5 προυποθέσεις για τη φύλαξη των παιδιών στους παππούδες και τις γιαγιάδες

1 Να είναι υγιείς

Εξετάστε την υγεία των παπούδων και των γιαγιάδων καθώς και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν μαζί σας προτού τους αναθέσετε τη φύλαξη των παιδιών. Επιπλέον να διαθέτουν την αντοχή να παίξουν με τα παιδιά προκειμένου να μην τα αφήνουν στην τηλεόραση. Ξεκαθαρίστε από την αρχή ότι η συμμετοχή του παππού και της γιαγιάς στο μεγάλωμα των εγγονιών είναι εθελοντική και τίποτα δεν τους υποχρεώνει να το κάνουν αρκεί μόνον πραγματικά να το θέλουν και να μπορούν.

2 Να ακολουθούν μια κοινή γραμμή με εσάς

Η παρεμβατικότητα των γονιών σας ή των πεθερικών σας θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις μεταξύ σας σχέσεις ενώ θα σας ακυρώνει ως γονείς μπροστά στα μάτια των παιδιών. Συζητήστε λοιπόν ήρεμα με τη μητέρα, τον πατέρα σας ή και τους δύο παππούδες ή γιαγιάδες μαζί, και εξηγήστε ποια όρια θα θέλατε να τηρούν και πως η κοινή αντιμετώπιση και η κοινή γραμμή προς τη συμπεριφορά του παιδιού μόνον καλό μπορεί να κάνει και στο ίδιο το παιδί και στα μέλη της οικογένειας. Εάν διαφωνούν με τους κανόνες που θέτετε και τους τροποποιούν, τους αλλάζουν ή δεν συμορφώνονται με αυτούς τότε το παιδί μπερδεύεται και φροντίζει να ακολουθεί πάντα τον πιο βολικό και ελαστικό κανόνα.

3 Να μπορούν να διατηρούν τα δικά τους όρια στο σπίτι τους

Έχετε συγκεκριμένα όρια στο δικό σας σπίτι αλλά μην έχετε την απαίτηση τα ίδια όρια να έχουν και οι παπούδες στο δικό τους. Θέστε τους κανόνες σας καθώς και το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθεί ένα παιδί στο σπίτι σας αλλά φροντίστε να είστε λίγο ελαστικοί και να σεβαστείτε τα δικά τους όρια όταν το παιδί είναι στη γιαγιά ή τον παππού. Το ιδανικό θα ήταν η γιαγιά ή ο παππούς να κρατούν τα παιδιά στο δικό σας σπίτι όπου τα όρια είναι ξεκάθαρα.

4 Να σας συμβουλεύονται

Ζητήστε τους να σας συμβουλεύονται άμεσα για το τι πρέπει να κάνουν εάν συμβεί κάποιο περιστατικό το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν, παρά να αγχώνονται στην εξεύρεση καλύτερης δυνατής λύσης για το παιδί.

5 Να έχουν τις δικές τους δραστηριότητες

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν μπορούν να είναι πάντα διαθέσιμοι για εσάς. Είναι απαραίτητο να έχουν και τις δικές τους δραστηριότητες ώστε να νιώθουν και κοινωνικά ενεργοί. Έτσι, από τη μεριά σας μην εκνευρίζεστε εάν δεν μπορούν οι γονείς ή τα πεθερικά σας να ασχοληθούν όλη μέρα με τα παιδιά επειδή αυτό είναι βολικό για εσάς. Αλλά ακόμη κι αν δεχτούν να το κάνουν με χαρά, όταν πάει κάτι στραβά, μη διαμαρτύρεστε και μην τους ενοχοποιείτε. Αφήστε τις γιαγιάδες και παππούδες να ασχοληθούν με τα παιδιά στο μέτρο που μπορούν και θέλουν. Εκείνοι θα έχουν ένα θετικό σκοπό στη ζωή τους, εσείς θα έχετε λίγες ώρες ξεκούρασης και τα παιδιά θα είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα με όλους.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρασχετικές λέξεις αναζήτησης:

γιαγιάδες    παππούδες    γιαγιά    παππούς    οικογένεια    πεθερικά    παιδί    παιδιά    φύλαξη    συμβουλευτική    γονείς   


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132