Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΤΑ 6 ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ

Προστέθηκε την: 20/2/2017


Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στη μελέτη των κοινωνικών σχέσεων των παιδιών με τους συνομηλίκους τους και της σημασίας που έχουν οι σχέσεις αυτές για τη μελλοντική τους εξέλιξη. Δείτε ποια είναι τα 6 οφέλη που έχει ένα παιδί από την ένταξή του σε μία ομάδα συνομηλίκων.

1 Κοινωνικοποιούνται

Η ομάδα συνομήλικων παιδιών βοηθά στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Μέσα από αυτή το παιδί παίρνει πρότυπα συμπεριφοράς και αρχίζει να δημιουργεί απόψεις για το τι είναι εσφαλμένο και τι σωστό, διαφορετικές από αυτές που είχε μάθει ως τώρα από τους ενηλίκους.

2 Αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες

Οι δεξιότητες συνεργασίας και αλληλοβοήθειας βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινότητα τους. Τα παιδιά γνωρίζουν διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες, προσαρμόζονται και αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου και μαθαίνουν έτσι να συνεργάζονται μέσα στην ομάδα. Επιπλέον, η συνεργασία στις μικρές ομάδες κάνει τις δραστηριότητες πιο ευχάριστες ενώ η καλή επικοινωνία χτίζει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

3 Βελτιώνεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών

Μέσα από τους συνομηλίκους τους μαθαίνουν ποιες είναι οι δυνατότητές τους ή τα ιδιαίτερα ταλέντα τους με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους. Επιπλέον, το παιδί μέσα από την ομάδα μπορεί να νιώσει περήφανο για την επίτευξη των στόχων και αποκτά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.

4 Αναπτύσσουν φιλίες

Έχει διαπιστωθεί ότι η φιλία, ακόμα και των μικρών παιδιών με τους συνομηλίκους τους, έχει μεγάλη σημασία για τη συναισθηματική ανάπτυξή τους. Παιδιά που έχουν τουλάχιστον ένα/ μία φίλο/η εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα ψυχοπαθολογίας και παρουσιάζουν καλύτερη ψυχοκοινωνική και σχολική προσαρμογή. Μέσα σε μια ομάδα συνομηλίκων τα παιδιά αποκτούν φίλους και η ικανότητά τους να δημιουργούν και να διατηρούν φιλικούς δεσμούς είναι ένδειξη ότι τα παιδιά οδεύουν προς την ωριμότητα.

5 Μαθαίνουν ευκολότερα

Οι σχέσεις με συνομηλίκους είναι πολύ σημαντικές για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν τα παιδιά συνεργάζονται (π.χ. όταν τοποθετούνται στην ίδια ομάδα εργασίας στο σχολείο) μαθαίνουν ευκολότερα και είναι πιο δημιουργικά.

6 Μαθαίνουν να σέβονται

Το παιδί μαθαίνει να σέβεται και να εκτιμά όχι μόνο τις αποφάσεις του εμψυχωτή της ομάδας αλλά και τους συνομηλίκους του. Ο θετικός και υγιής ανταγωνισμός ενισχύει τη σχέση των μελών της ομάδας και ωθεί το κάθε μέλος να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.


Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Πηγή: Οι σχέσεις φιλίας των παιδιών με τους συνομηλίκους και η σημασία τους για τη φυσιολογική συναισθηματική ανάπτυξή τους, Λ. Αναγνωστάκη, Δελτ Α' Παιδιατρ Κλιν Πανεπ Αθηνών 55, 2008Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132