Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ… ΞΑΝΑΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ;

Προστέθηκε την: 17/2/2017Ήρθε η ώρα τα παιδιά να φύγουν από το σπίτι. Όμως η καινούρια πραγματικότητα, χωρίς παιδιά, αναστατώνει τις ισορροπίες στη μεταξύ σας σχέση. Αντιμετωπίστε το κενό της αποχώρησης των παιδιών ως μια δεύτερη ευκαιρία για τη δική σας σχέση.

Το “σύνδομο της άδειας φωλιάς”
Όταν τελειώσει η περίοδος της εφηβείας τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, για σπουδές, στρατιωτική θητεία, εργασία ή για να ζήσουν μόνα τους. Η αλλαγή αυτή στη σχέση των γονιών συντελεί στο “σύνδρομο της άδειας φωλιάς”. Αν το ζευγάρι ήταν αφιερωμένο στα παιδιά τώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με δύσκολα συναισθήματα, απογοήτευσης ή και κατάθλιψης. Οι συζυγικές σχέσεις που είχαν μόνο τον ρόλο της μητέρας και του πατέρα τώρα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, να ενδυναμώσουν και να αναπτυχθούν.Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη σχέση σας.

Κάντε πράγματα που δεν κάνατε ως ζευγάρι
Τώρα πια δεν έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνετε να ασχοληθείτε ως ζευγάρι με κάποια πράγματα που σας άρεσαν όπως το να πάτε μαζί γυμναστήριο ή να πάρετε μαθήματα χορού. Εστιάστε στη σχέση σας, βρείτε νέους τρόπους για να διαχειριστείτε μαζί τον ελεύθερο χρόνο σας, ανακαλύψτε νέα κοινά ενδιαφέροντα, καλέστε νέους φίλους στο σπίτι, σχεδιάστε περισσότερα ταξίδια.

Μην αποφεύγετε τη σχέση σας
Μην απομακρύνεστε από τον/τη σύντροφό σας δίνοντας όλη σας την ενέργεια στη δουλειά, στην ανατροφή των εγγονιών κ.λπ. Μη χρησιμοποιείτε τις δραστηριότητες για να αποφύγετε να μείνετε μόνοι με τον/τη σύντροφο σας γιατί έτσι δεν δίνετε την ευκαιρία να βρείτε τρόπους να γνωρίσετε ξανά ο ένας τον άλλον.

Δώστε σημασία στις ευχάριστες πλευρές της σχέσης σας
Κάθε φορά που η σχέση ενός ζευγαριού περνάει κρίση, οι σύντροφοι έχουν την τάση να ξεχνούν τα θετικά που έβρισκαν κάποτε ο ένας στον άλλον. Προσπαθήστε να ανακαλύψτε από την αρχή τη γοητεία που βρίσκατε στον/στη σύντροφό σας. Πείτε π.χ. τα 10 πράγματα που βρίσκεται σέξι πάνω του/της ή ξαναθυμηθείτε κάποιες παλιές στιγμές και προσπαθήστε να τις αναβίωσετε ξανά όπως το πρώτο σας ραντεβού, την πρώτη σας εκδρομή κ.λπ.

Γίνετε πιο στοργικοί
Η στοργική συζυγική σχέση μπορεί να απαλύνει το κενό που δημιουργούν τα παιδιά όταν φεύγουν από το σπίτι. Εντάξτε μικρές κινήσεις αγάπης στην καθημερινότητά σας όπως το να αφήνετε μικρά σημειώματα στον άλλον. Κάντε αγγίγματα, ενισχύστε την αγκαλιά, τη σωματική επαφή χωρίς σεξ καθώς και τη βλεμματική επαφή. Κάθε μέρα προσπαθείστε να λέτε κάτι όμορφο ο ένας στον άλλο, κάτι το οποίο εκτιμάτε στον άλλον.

Επικοινωνήστε ξανά, από την αρχή
Είναι πολύ σημαντική η ικανότητα να μιλάει ο ένας στον άλλο για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Η καλή, ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας για τη νέα σας σχέση. Μην επικοινωνείτε μόνο τα αρνητικά σας συναισθήματα, μην κάνετε επιφανειακές συζητήσεις που δεν αγγίζουν τα βαθύτερα προβλήματα που σας απασχολούν. Ακούστε τον άλλον, ενθαρρύνετέ τον και μιλήστε ανοιχτά μαζί του για όσα σας ανησυχούν και σας προβληματίζουν.

Μην ξεχνάτε το σεξ
Είναι φυσιολογικό να φθίνει η ένταση και η συχνότητα του σεξ αλλά όχι να μην υπάρχει καθόλου. Το να είναι η σεξουαλική ζωή σας ανύπαρκτη δεν είναι καθόλου φυσιολογικό και οφείλεται να δουλέψετε αυτόν τον τομέα.

Μην αντιστέκεστε στην αλλαγή
Οι σχέσεις δεν είναι στατικές. Μεταβάλλονται συνεχώς και οι μεταβολές αυτές απαιτούν ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Μην γίνετε άκαμπτοι και μην αντιστέκεστε στις αλλαγές. Αποδεχτείτε ότι το
παιδί σας μεγάλωσε, ενισχύστε την ανεξαρτησία του και αφήστε το να κολυμπήσει στα άγνωστα νερά και προσαρμοστείτε στο νέο ρόλο, αυτό του/της συντρόφου.

Ζητήστε υποστήριξη
Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με τον/τη σύντροφό σας συμβουλευτείτε έναν οικογενειακό σύμβουλο. Στη θεραπεία ζεύγους που γίνεται στο ΙΣΙΔΑ Κέντρο Ειδικών Θεραπειών θα επαναπροσδιορίσετε και θα βελτιώσετε τη σχέση σας, θα αλλάξετε τον τρόπο που επικοινωνείτε προς το καλύτερο και θα αναδείξετε την καλή πλευρά της σχέση σας.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132