Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: «ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ»

Προστέθηκε την: 10/2/2017
Ο Στέλιος Πελασγός είναι ιστορητής, δρ. Παιδαγωγικής, συγγραφέας Καλλιτεχνικός διευθυντής Διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης Κοζάνης και Αθηνών αλλά προτιμά το «παραμυθάς». Με αφορμή την εμφάνισή του στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Ίσιδα μίλησε με τη φίλη μας δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα για τους φόβους των παιδιών και πώς μπορούν με την αφήγηση των παραμυθιών να αναμετρηθούν με αυτούς και να τους δαμάσουν.


Γιατί ιστορίες για τον φόβο;
Γιατί όλοι φοβούνται. Ζούμε σε μια εποχή που φοβάται ο πλανήτης ολόκληρος από τα διάφορα που συμβαίνουν. Από το 1990 και μετά υπάρχει ένας «διάχυτος φόβος». Γενικά ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας του φόβου. Τα παραμύθια, ευτυχώς, προτείνουν δρόμουςενάντια σε αυτόν. Όταν ρωτάω τα παιδιά ποιο είναι το αντίθετο του φόβου, στην αρχή απαντούν “το θάρρος”. Δεν είναι αλήθεια: το αντίθετο είναι η αγάπη, η εμπιστοσύνη και πραγματικά γενναίος είναι αυτός που δεν φοβάται να εμπιστευτεί.

Πώς αντιδρούν τα παιδιά στα παραμύθια για τον φόβο;
Πολύ ωραία, ενθαρρύνονται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τον φόβο τους. Τα παιδιά δυστυχώς απορροφούν τον διάχυτο φόβο των γονιών τους. Μπορεί να λένε «μη φοβάσαι» αλλά τα παιδιά τον διαισθάνονται, τον βλέπουν στην οικογένεια. ‘Ομως στα παραμύθια στο τελος ο φόβος νικιέται, γελοιοποιείται, τα παιδιά γελούν πολύ και τελικά τον νικούν. Επομένως δρα ευθέως θεραπευτικά, και αυτό το έχω διαπιστώσει από τη μεγάλη εμπειρία που έχω στα παραμύθια για τον φόβο. Όταν ξεκίνησα να αφηγούμαι τρομακτικά παραμύθια για τον φόβο μου έλεγαν ότι δεν ήταν παιδαγωγικό. Όμως ήρθε ο καιρός που έγινε παιδαγωγική μέθοδος και μου ζητούν να αφηγηθώ ιστορίες για τον φόβο στα παιδιά. Μάλιστα, στο Μουσείο Συναιθημάτων έχω κάνει σεμινάρια για ψυχολόγους και γονείς για την αντιμετώπιση του φόβου μέσω των παραμυθιών. Εδώ και μία τετραετία τρέχει και πρόγραμμα στα σχολεια για το φόβο και τον σχολικό εκφοβισμό όπου συστηματικά με φωνάζουν για να διηγηθώ παραμύθια για τον φόβο.

Εσύ με τι τρομάζεις περισσότερο;
Με την εγκατάλειψη και την προδοσία.

Υπάρχουν πάντα οι καλοί και οι κακοί στα παραμύθια; Πως λειτουργεί αυτό στα παιδιά;
Δημιουργεί στα παιδιά ένα πιο σαφές σύμπαν και τα οδηγεί στο να κάνουν πιο ηθικές επιλογές. Κανένας σήμερα δεν διδάσκει την ηθική και τα παιδιά είναι ηθικά πλάσματα. Τα παραμύθια ενισχύουν την ηθική που κληρονομήσαμε, αυτήν που καταφέραμε να χτίσουμε ή να διατηρήσουμε.

Πόσο σημαντικό για τα παιδιά είναι η αφήγηση των παραμυθιών;
Χωρίς αυτό δεν δομείται ο ψυχισμός. Με την αφήγηση αναπτύσσουν τη νοημοσύνη τους.

Τι ρόλο παίζει ένας παραμυθάς;
Ο παραμυθάς έχει πέντε ρόλους, όπως το έχω αναλύσει και στο διδακτορικό μου και υπάρχει μεγάλο μέρος της διδακτορικής μου διατριβής και στο βιβλίο μου Τα Μυστικά Του Παραμυθά,εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο παραμυθάς είναι:
1ον: Διασκεδαστής που προσφέρει χαρά, γέλιο, αισθητική απόλαυση.
2ον Παιδαγωγός με την έννοια της μεταφοράς αξιών στις επόμενες γενιές.
3ον Ιστορητής: είναι ο φύλακας της μνήμης, μας συνδέει με τη μνήμη και το παρελθόν.
4ον Θεραπευτής, και με την έννοια του συμβούλου που βοηθά να ξεπεραστεί ένα τραύμα
και 5ον Πνευματικός οδηγός.

Η αναβίωση της προφορικής αφήγησης επηρέασε την ανάπτυξη της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της παιδαγωγικής και της ψυχοθεραπείας. Μίλησε μας λίγο για τις ψυχοθεραπευτικές εφαρµογές.
Το παραμύθι και η προφορική αφήγηση μπορεί να είναι ένα καταπληκτικό διαγνωστικό εργαλείο για τον ειδικό και έκφρασης για τα παιδιά αφού τα βοηθά να εκφράσουν τα άγχη τους, τις φοβίες τους και τις δυσκολίες που βιώνουν. Επίσης, βοηθά στο να αντιμετωπίσουν το φόβο και τις φοβίες, δημιουργεί εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες σχέσεις επειδή το παραμύθι προσφέρει αγάπη και σταθερότητα. Η σταθερότητα μέσα στην ιστορία μπορεί να διαλύεται αλλά στο τέλος αποκαθίσταται και η αγάπη θριαμβεύει. Τέλος, το παραμύθι βοηθά το παιδί στο να βλέπει πιο πλούσια όνειρα, αποκτά με αυτό πλούσιο λεξιλόγιο και έτσι μπορεί να εκφράσει τον ψυχισμό του αφού του προσφέρει τα κατάλληλα σύμβολα για να εκφραστεί.
Ποιος είναι ο Δρ. Στέλιος Πελασγός

Είναι ο πρώτος έλληνας επαγγελματίας αφηγητής από το 1991 ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη δίνοντας παραστάσεις αφήγησης με ένα ποικίλο ρεπερτόριο και διδάσκοντας την τέχνης του στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Είναι διδάκτορας παιδαγωγικής με πλούσιο ερευνητικό έργο στις παιδαγωγικές εφαρμογές της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας σύμφωνα με τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης.

Μεγάλο μέρος του έργου του διακονεί εύθραυστες ομάδες πληθυσμού (ειδική αγωγή, πρώην χρήστες, φυλακισμένοι, γέροντες κ.ά.).

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κύπρου και Αθηνών και έχει δώσει διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια σε όλη την Ευρώπη.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης Κοζάνης και συνεργάτης του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου σε θέματα πρόληψης εξάρτησης.

Έχει εκδώσει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και μεγάλους, επιστημονικά βιβλία, συλλογές μαρτυριών κ.ά.

Η κρατική τηλεόραση έχει αφιερώσει 4 documenters στο έργο του.

Τέλος, αυτόν τον καιρό αφηγείται παραμύθια σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και θέατρα, διδάσκει στο εργαστήρι Μαιρηβή και στο Μουσείο Συναισθημάτων ενώ έχει ομάδα στο βιβλιοπωλείο ο Σπόρος στην Κηφισιά. Δίνει παραστάσεις στο θέατρο Μαιρηβή, όπου καλεί και ξένους storytellers.

Η σελίδα του είναι η www.storytelling.grΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132