Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΕΠ-Υ;

Προστέθηκε την: 2/2/2017Οι δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ την ευκαιρία να εκτονώσουν την υπερκινητικότητά τους και να τονώσουν αυτοεκτίμησή τους. Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες για παιδιά με ΔΕΠ-Υ.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η ελλειμματική προσοχή, η υπερκινητικότητα και/ ή η παρορμητική συμπεριφορά.

Πώς να αναζητήσετε την καλύτερη δραστηριότητα

1 Επιλέξτε δραστηριότητες χωρίς πολλούς περισπασμούς

Το παιδί με ΔΕΠ-Υ δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα παιχνίδι ή μια συγκεκριμένη ασχολία για πολλή ώρα, μεταπηδά εύκολα από μια δραστηριότητα σε άλλη. Έτσι εάν πρόκειται για ομαδική δραστηριότητα επιλέξτε μία που να έχει λίγα παιδιά. Όσο λιγότερα τα παιδιά τόσο καλύτερα θα συγκεντρωθεί στην ομάδα.

2 Προσθέστε μια δραστηριότητα χωρίς πρόγραμμα

Προσθέστε στο πρόγραμμά του καθημερινά μια αδόμητη δραστηριότητα, χωρίς κανόνες όπως παιχνίδι στην παιδική χαρά, περπάτημα, παιχνίδι στο πάρκο κ.λπ.

3 Αναζητήστε δραστηριότητες που τονώνουν την αυτοεκτίμησή του

Τονώνετέ του την αυτοεκτίμηση καθημερινά. Βρείτε τα ταλέντα και τους τομείς που μπορεί να επιτύχει το παιδί σας και βοηθήστε το να τα ανακαλύψει. Υποστηρίξτε το και ενθαρρύνετέ το προς την επιτυχία. Η θεατρική – μουσική έκφραση και ο χορός ενδείκνυνται επειδή βελτιώνουν την αυτοέκφραση και τον οπτικο-κινητικό συντονισμό ενώ και τα ομαδικά αθλήματα τονώνουν την αυτοεκτίμησή τους.

4 Δεν ταιριάζουν όλα για όλους

Κάθε παιδί με ΔΕΠ-Υ είναι μοναδικό. Αν ακούσατε για κάποια δραστηριότητα που έκανε καλό σε κάποιο φίλο του αυτό δε σημαίνει ότι και το δικό σας παιδί μπορεί να το ακολουθήσει. Αφήστε το παιδί να δοκιμάσει τις νέες δραστηριότητες και μην το πιέζετε να παραμείνει εάν δεν θέλει.

5 Αποφύγετε κάποιες δραστηριότητες

Δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη χρονική διάρκεια και αναμονή, επιτραπέζια παιχνίδια με πολύπλοκες κάρτες, οδηγίες και κανόνες, ομάδες με πολλά παιδιά αποφύγετέ τες.

Οι καλύτερες εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί με ΔΕΠΥ

  • Outdoor δραστηριότητες: όπως η ποδηλασία και η πεζοπορία είναι πολύ καλές για τα παιδιά που είναι υπερκινητικά. Το παιδί θα είναι συνεχώς σε κίνηση γυμνάζοντας μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματός του, ενώ θα παραμένει συγκεντρωμένο σε αυτά.

  • Εθελοντισμός: όπως ο προσκοπισμός και οδηγισμός. Αυτές οι οργανώσεις ιδρύθηκαν πριν ακόμη αναγνωριστεί η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, και διαθέτουν ήδη δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση, προσοχή και οργάνωση. Έχουν επίσης ένα σύστημα ανταμοιβών το οποίο είναι υπερ-αποτελεσματικό για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ και το βοηθούν να βάζουν στόχο προκειμένου να ολοκληρώσουν κάτι.

  • Κολύμβηση: Για τον Μάικλ Φελπς, ο οποίος είχε διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ, είχε πραγματικά… χρυσό αποτέλεσμα! Η συνεχής κίνηση συμβαδίζει με την υπερκινητικότητα του παιδιού ενώ η αυτοπειθαρχία που χρειάζεται η κολύμβηση κάνει πολύ καλό στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ.

  • Θέατρο: Η απομνημόνευση, οι θεατρικές πρακτικές, το θεατρικό παιχνίδι όλα αυτά ενδυναμώνουν τη συγκέντρωση και τοποθετούν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ στο κέντρο μιας ομαδικής προσπάθειας.

  • Ομαδικά αθλήματα: Όπως βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο. Ελέγξτε τις τοπικές ομάδες και βρείτε έναν προπονητή ο οποίος θα ενδιαφέρεται περισσότερο για το ομαδικό πνεύμα από ότι για τις νίκες.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132