Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ;

Προστέθηκε την: 27/1/2017Τα τελευταία χρόνια στα σχολεία ενσωματώνοται όλο και περισσότερα παιδιά με κάποιες ιδιαιτερότητες, είτε είναι διαφορετικής εθνικότητας, χρώματος ή με κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες. Πώς μπορείτε ως γονείς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποδεχτούν τα παιδιά αυτά;

Το παν είναι η ενσυναίσθηση
Οι περισσότεροι είμαστε μαθημένοι στην ασφάλεια της ομοιότητας των χαρακτηριστικών ή σε στοιχεία του χαρακτήρα που υιοθετούνται από απλή μίμηση συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Ωστόσο εκείνο που θα πρέπει να καλλιεργήσετε στα παιδιά είναι την ενσυναίσθηση, η ικανότητα δηλαδή του να μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου. Όλοι είμαστε διαφορετικοί: ένα παιδί μπορεί να φοράει γυαλιά, να είναι πιο κοντό ή πιο παχύ, να έχει άλλο χρώμα και άλλη εθνικότητα ή να δυσκολεύεται να επικοινωνήσει. Με την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης τα παιδιά θα μπορέσουν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων και τις δυσκολίες τους. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί ότι δεν είναι ευγενικό να κοιτάει περίεργα κάποιο άτομο που είναι διαφορετικό από αυτό γιατί εκείνο δεν θα νιώθει καλά ή να εξηγήσετε ότι θα πρέπει να φερόμαστε στους άλλους όπως ακριβώς θα θέλαμε να φέρονται κι εκείνοι σε εμάς.

Αναγνωρίστε πρώτα τη δική σας στάση

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τις δικές σας μεροληπτικές στάσεις. Αντί να αντιμετωπίζετε τη διαφορετικότητα ως ταμπού, προσπαθήστε να συμφιλιωθείτε και να διαχειριστείτε τη στάση σας.

Δώστε του το παράδειγμα

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που άθελά σας μπορεί να κατηγοριοποιείτε τους ανθρώπους ανάλογα με τη φυλή ή την εθνικότητα τους με κάποια ρατσιστικά σχόλια, ανέκδοτα ή ιστορίες. Αποφύγετε τις ταμπέλες και προσπαθήστε να φέρεστε με σεβασμό σε όλους, χωρίς εξαίρεση και διάκριση.

Διαβάστε του κάποια βιβλία

Τα ταξίδια, οι ταινίες, τα βιβλία βοηθούν στην εξοικείωση των παιδιών. Καλλιεργείστε την αποδοχή της διαφορετικότητα με βιβλία όπου οι ήρωες είναι «διαφορετικοί». Κάνετε ερωτήσεις όπως: «πώς πιστεύεις ότι νιώθει;», «αν ήταν φίλος σου τι θα τον συμβούλευες να κάνει ή τι θα έκανες εσύ για να τον βοηθήσεις;» «αν ήσουν στη θέση του πώς θα ένιωθες;».

Οργανώστε στο σπίτι κάποιες multicultural βραδιές

Μια γιαπωνέζικη, αφρικάνικη, ανατολίτικη βραδιά με αντίστοιχα παιχνίδια, ιστορίες, ακούσματα αλλά και γεύσεις είναι ό,τι πρέπει για να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στα χαρακτηριστικά άλλων πολιτισμών.

Όλοι είμαστε διαφορετικοί
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ανακαλύψουν το καινούργιο με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν, να σέβονται τη διαφορετικότητα και να αγκαλιάζουν τη πολυπλοκότητα του κόσμου και όχι να την αντιμετωπίζουν ως απειλή. Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στη διαφορετικότητα γιατί έτσι κι αλλιώς όλοι μας είμαστε διαφορετικοί. Παρά τις όποιες διαφορές, όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες και συναισθήματα, ίση αξία, κοινά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132