Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΕΛΕΝΑ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥΛΟΥ: «ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»

Προστέθηκε την: 24/1/2017
Η συγγραφέας-παιδαγωγός Έλενα Τασιοπούλου θα γνωρίσει στα ισιδάκια στα #happy_Saturdays@Isida το Σάββατο 28.1.2017 την «Ανδριάνα», ένα ξεχωριστό κορίτσι, το τρίτο από τα αγαπημένα παιδιά της Έλενας, μετά τον «Άρη που δεν φοβάται το σκοτάδι» και του «Φαίδωνα, του ξεχωριστού αδελφού», και θα δώσει ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου η Έλενα Τασιοπούλου μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα για τη διαφορετικότητα, τη συγγραφή και το δικαίωμα που έχει κάθε παιδί στην εκπαίδευση και τη γνώση, τη χαρά και το γέλιο.


Πώς ξεκίνησες να γράφεις;
Πάντα έγραφα. Η συγγραφή ξεκίνησε από προσωπική αναζήτηση μετά από ψυχανάλυση για προσωπικούς λόγους, αλλά πάντα είχα το μεράκι της συγγραφής. Η προσωπική βουτιά που έκανα στον εαυτό μου έβγαλε στην επιφάνεια τη συγγραφική μου ανάγκη αλλά και η επαφή και η γνωριμία μου με την εκδότρια των εκδόσεων Ιason Books, Sebnem Arslan, με βοήθησε στο να εκδώσω τα βιβλία μου. Διάβασε κατά τύχη ένα κείμενό μου και κατόπιν πίεσή της βγήκε το πρώτο μου βιβλίο «Ο Άρης δεν φοβάται το σκοτάδι».

Γιατί γράφεις;
Κάθε λέξη, φράση ή κάποιες εικόνες κρύβουν μέσα τους αυτά που με φοβίζουν στην καθημερινότητα, αυτά που με απασχολούν, με συγκινούν ή μου κάνουν εντύπωση. Γράφω γιατί έτσι λυτρώνομαι, επικοινωνώ, εκφράζομαι και προσπαθώ να βοηθήσω τους άλλους να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν καλύτερα μέσω των βιβλίων. Τα βιβλία μου είναι παιδαγωγικά και ψυχολογικά και εκπαιδεύουν αλλά χωρίς να ενοχοποιούν το γονιό. Η κάθε λέξη είναι λυτρωτική για τον γονιό που το διαβάζει στο παιδί του.

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό. Τι συμβαίνει στα σχολεία αυτές τις μέρες;

Παρατηρώ χρόνια στα σχολεία τη δυσκολία που συναντούν τα παιδιά να αφομοιώσουν στην ομάδα ένα παιδί που είναι πιο παχύ, άλλο που έχει διαφορετικό χρώμα, άλλη κουλτούρα, είναι στο φάσμα του αυτισμού κ.λπ. Όμως τη μεγαλύτερη δυσκολία την έχει η οικογένεια και όχι τόσο το παιδί να δεχτεί το διαφορετικό.
Πόσο δύσκολο είναι για έναν εκπαιδευτικό να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν το διαφορετικό;

Με τα παιδιά δεν υπάρχει δυσκολία, γιατί είναι πιο αθώα, πιο ανοιχτά σε όλα αυτά, απορροφούν πιο εύκολα τη διαφορετικότητα όταν τους εξηγήσεις με απλά και κατανοητά λόγια. Τα παιδιά έχουν έναν μαγικό, ιδιαίτερο τρόπο να δέχονται όσα είναι διαφορετικά είτε στο φάσμα του αυτισμού, είτε με κάποια φυλετική διαφορά κ.λπ. Μακάρι και οι ενήλικες να ακολουθούσαμε το βλέμμα και τη ματιά των παιδιών. Η αντίσταση και η εκπαίδευση βγαίνει από την οικογένεια και η οικογένεια είναι αυτή που καθοδηγεί.

Τι θα συμβούλευες στους γονείς να προσέχουν σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις;

Είμαστε μια ευρωπαική χώρα, είτε συμφωνούμε είτε όχι, που η διαπολιτισμική εκπαίδευση είναι μέσα στα πλαίσια της ευρωπαικής ενότητας. Είμαστε όλοι το ίδιο και συνθέτουμε κόκκο κόκκο αυτόν τον χάρτη που λέγεται Ευρώπης, είμαστε μια καρδιά που χτυπάει μαζί. Επομένως οι γονείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι να ανοίξουν τις ορίζοντές τους, να αποκτήσουν τη γνώση, να μην έχουνε πνευματική ένδεια, για να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει διαφορετικότητα, υπάρχει ισότητα, είμαστε όλοι άνθρωποι.

Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξουν οι προκαταλήψεις;
Αυτή η ερώτηση έχει πολλαπλές αναγνώσεις και πολλαπλές απαντήσεις. Δυστυχώς είμαστε εγκλωβισμένοι στα πολιτικά παιχνίδια και την προπαγάνδα, αν αφήσουμε τα πολιτικά παιχνίδια ίσως θα είμαστε πιο ανοιχτοί στον κόσμο και τις ιδέες. Όσο είμαστε δέσμιοι σε αυτά θα μένουμε στάσιμοι, η παγκόσμια ιστορία εξάλλου το έχει δείξει αυτό. Αλλά επειδή εδώ μιλάμε για παιδιά, όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, χρώματος, έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη γνώση, τη χαρά και το γέλιο.

Τι σου έχουν διδάξει τα παιδιά;
Πάρα πολλά. Ο καλός δάσκαλος είναι αυτός που καταφέρνει και παρατηρεί τα παδιά, παίρνει και αξιοποιεί αυτά που του δίνουν και τα επιστρέφει εις διπλούν. Τα παιδιά με έχουν μάθει να είμαι καλύτερος άνθρωπος, να παραμένω ακόμη παιδί, να μην κρατώ κακίες, να μην έχω μνησικακία, να τα αφήνω πίσω μου και να προχωρώ μπροστά.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου βιβλίο όταν ήσουν παιδί και γιατί;
Μεγάλωσα με κλασσικά παραμύθια, όπως Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, ο Όλιβερ Τουίστ κ.λπ. Ήμουν από τα τυχερά παιδιά που στο σπίτι μου υπήρχε βιβλιοθήκη και, επομένως, βιβλία. Εξασκήθηκα στην αγάπη της ανάγνωσης. Έμαθα ότι κανένα βιβλίο δεν είναι ανούσιο, όλα τα βιβλία, οτιδήποτε βιβλίο διαβάζεις μπορείς να σου δώσει κάτι. Απλά έχει να κάνει με τη στιγμή που το διαβάζεις. Γενικά αυτό που έμαθα από τα βιβλία είναι ότι η ζωή συνεχίζεται, τίποτα δεν παραμένει στάσιμο, η ζωή τρέχει και συνεχίζει.

Ετοιμάζεις κάτι νέο στο προσεχές μέλλον;
Είναι πολλές οι σκέψεις για πολλά βιβλία. Προς το παρόν αυτή τη στιγμή θέλω να τελειώσω το πρώτο μου μυθιστόρημα.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Έλενα Η. Τασιοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε Παιδαγωγικές επιστήμες στην Αθήνα. Εργάζεται αποκλειστικά στο χώρο της εκπαίδευσης και τα τελευταία 15 χρόνια είναι ακαδημαϊκό και διοικητικό στέλεχος σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο.
Συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς και σε εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.
Η αγάπη της για τα παιδιά, αλλά και το μεράκι της για τη δουλειά είναι η κινητήριος δύναμη για τη συγγραφή πολλών άρθρων σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά.
Τα βιβλία της αφορούν τον ψυχικό κόσμο του παιδιού. «Ο Άρης δε φοβάται το σκοτάδι» είναι η πρώτη προσπάθεια στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Ακολουθεί ο «Φαίδωνας, ο ξεχωριστός μου αδερφός», με θέμα τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, που ανέβηκε με επιτυχία στο θέατρο. Το έργο βραβεύτηκε από την UNESCO. Το τελευταίο της έργο «Ανδριάνα», επίκαιρο όσο ποτέ, πραγματεύεται το φυλετικό και κοινωνικό ρατσισμό.

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132